Noua "U" Craiova se arată pe 1 iunie. Ce șanse are proiectul?
21.05.2012, 22:21Tensiunea atinge cote paroxistice în Bănie în aceste zile. După ce Adunarea Generală a FRF a dezafiliat săptămâna trecută Universitatea din rândurile membrilor săi, proiectul înființării unei noi echipe la Craiova a provocat puternice reacții pro și contra. Anunțul oficial legat de întemeierea viitoarei grupări urmează să fie făcut pe 1 iunie, din rațiuni strict electorale. Data respectivă coincide cu lansarea candidaturii actualului primar Antonie Solomon pentru un nou mandat în fruntea reședinței doljene.
Media: Liga Digisport, miercuri, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal Club, miercuri, 19:30, DGS 1
Scenariul apariției unei noi echipe la Craiova era vehiculat de mai mult timp în oraș, dar lucrurile au căpătat consistență de abia în momentul când Mircea Sandu le-a solicitat membrilor FRF ce tocmai votaseră dezafilierea atribuirea unui loc în Liga 2 pentru municipiul doljean, asta chiar din ediția viitoare de campionat. În principiu, viitoarea formație va fi girată de Gigi Nețoiu, Sorin Cârțu și Rodion Cămătaru, ultimii doi participând de altfel la ședința Adunării Generale de săptămâna trecută. Ce șanse are însă acest demers?
Primăria nu poate băga bani
Aflate înaintea unui tur electoral, autoritățile locale nu concep să rateze prilejul de a-și asocia numele cu ipotetica renaștere a uneia dintre cele mai iubite echipe de fotbal ale țării. Dincolo de capitalul de imagine care se poate dobândi prin alăturarea cu reapariția Universității, adevărul sec este unul singur. Și anume că municipalitatea, Consiliul Local sau cel Județean nu pot finanța sub nici o formă o activitate fotbalistică privată. Unul dintre motive este acela că nu există cadrul legal pentru așa ceva, iar al doilea, deloc mai puțin important, că nu există nici bani prevăzuți în bugetul pentru 2012 al fiecărei instituții în parte. În aceste condiții, actualul primar va pedala pe ideea construirii unui nou stadion la Craiova începând cu 2013, după modelul celui ridicat la Ploiești. Cel puțin pentru moment, nu se pune problema demolării complexului "Ion Oblemenco", care are un statut juridic destul de încâlcit: arena propriu zisă aparține Primăriei, în timp ce pista de atletism se află în administrarea Direcției Județene de Tineret și Sport, filiala locală a ANS. Oricum, numai costurile demolării ar ridica sensibil devizul unei lucrări care și așa este estimată la minimum 20 de milioane de euro, pentru construirea unei arene cu o capacitate de 22.000 de locuri. Amplasamentul viitorului edificiu ar trebui să fie pe locul fostului stadion Tineretului, demolat în urmă cu mai mult de 15 ani de George Constantin Păunescu, pe vremea când omul de afaceri conducea destinele Universității. La ananghie din lipsă de performanțe, și acesta a avansat pe atunci teza unei arene noi de fotbal.
Până la construcția noului stadion, noua echipă a Craiovei ar trebui să joace pe fostul Extensiv. Tribunele sunt în stare destul de precară, dar pot fi recondiționate în timp util, în vreme ce gazonul se prezintă în condiții foarte bune.
Fractură cu suporterii
O altă problemă este legată de imagine, câtă vreme unul dintre principalii inițiatori ai ideii este Gheorghe Nețoiu, personaj care nu se află în grațiile suporterilor olteni după mandatul de patron al Universității din intervalul 2000-2002. Chiar dacă la proiectul viitoarei echipe au aderat foste mari glorii precum Sorin Cârțu și Rodion Cămătaru, șansele de priză la public sunt destul de mici, câtă vreme lumea îl identifică pe Nețoiu cu cel care a plecat acum 10 ani cu o echipă întreagă la Dinamo, după ce cu un an înainte îl cedase printr-un artificiu tot în Șoseaua Ștefan cel mare pe căpitanul Claudiu Niculescu. Reticențele oltenilor față de o nouă echipă s-au amplificat tocmai când au aflat de faptul că Nețoiu este unul dintre catalizatorii proiectului, Craiova fiind în ultimele zile scena unor proteste fățișe împotriva unui acționariat care să-l cuprindă pe "Comandant". De partea cealaltă, Nețoiu, conștient de handicapul de imagine, marșează pe ideea atragerii mai multor personalități din oraș care să vină lângă echipă într-un Consiliu de Administrație mai larg. Unul dintre oamenii care s-ar putea implica este Constantin Popeci, poate cel mai potent om de afaceri din Craiova, care s-a mai aflat lângă echipă și în timpul domniei lui George Ilinca și care a mai fost interesat de preluarea Universității și în urmă cu 2-3 ani.
Cine aduce jucătorii și de unde?
Un calcul destul de simplu arată că o eventuală echipă ar trebui să fie deja creionată până la 15-20 iunie. Asta înseamnă lot complet sau aproape complet, staff tehnic și conduceri administrativă și executivă funcționale. În prezent, tăcerea este factorul care însoțește proiectul Universității, dar unele informații transpiră. Omul care se ocupă de racolarea viitorilor jucători este Gigi Nețoiu, iar printre fotbaliști se vor număra mai mulți "repatriați", gen Dorel Stoica și Robert Săceanu. În principiu, viitorul antrenor al echipei va fi Sorin Cârțu, acesta refuzând orice fel de discuție privind instalarea pe alt post după ce s-a vehiculat că va fi investit manager general. "Eu nu mă pricep decât la un singur lucru, și anume să antrenez. Altceva nu mă interesează. Dar nu știu prea multe despre ce se va întâmpla la Craiova, să lăsăm timpul să curgă mai departe și vom vedea. Deocamdată e numai o idee, e cale lungă până departe. Eu nu pot să zic decât că acest oraș trebuie să aibă neapărat o echipă de fotbal reprezentativă. Dacă își vor da mâna mai mulți oameni potenți financiar, iar autoritățile locale vor sprijini acest demers, atunci se va putea face ceva. Dar nu e nimic concret, ci mai mult un exercițiu de imaginație", s-a mărginit să comenteze Sorin Cârțu.
Unde este palmaresul?
Poate cel mai important element al ecuației dintre viitoarea echipă și suporterii Universității este reprezentat de palmaresul ce conține patru titluri de campioană ale României. Conștienți de acest lucru, promotorii ideii unei echipe extra Mititelu au câteva ținte clare. Echipa să se numească sau să conțină în viitoarea denumire sintagma Universitatea Craiova, iar culorile să fie alb-albastru sau alb-bleu. Cea mai spinoasă problemă este evident legată de palmares. Adrian Mititelu susține că prin certificatul de indentitate sportivă acesta îi aparține pe vecie, în timp ce președintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat că proprietarul de facto ar fi fostul patron al oltenilor, Dinel Staicu - Nuțu. Potrivit unor terțe persoane, palmaresul ar fi de fapt deținut de Fisc, după ce acesta a pus proprire pe societatea de la care Mititelu a preluat doar echipa în 2005, fără să achite și datoriile din urmă acumulate pe timpul manageriatului lui Staicu. Dacă lucrurile stau astfel, palmaresul poate fi recuperat cu sprijinul autorităților locale și, bineînțeles, prin achitarea datoriilor restante.
Etichete: liga 1 , fotbal , liga 2 , universitatea craiova , mircea sandu , frf , dezafiliere , gheorghe netoiu , sorin cartu , adunarea generala
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Ucraina a folosit prima rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unei ținte de...