Motivele pentru care Gică Popescu, Gigi Nețoiu și Jean Pădureanu au scăpat de închisoare
18.01.2013, 19:34Curtea de Apel București a dat vineri publicității motivația instanței în “Dosarul Transferurilor“ în cazul deciziei sale, din 12 noiembrie 2012.. În cazul care a acaparat atenția unei nații întregi, dar care a fost preluat de întreaga mass-media internațională, s-au dictat opt condamnări la închisoare, dintre care trei au fost cu suspendare.
Magistrații au explicat de ce au dictat pedepse cu executare și cu suspendare în cazul fiecărui inculpat.
Gheorghe Popescu (45 de ani) a primit trei ani cu suspendare. Instanţa avut în vedere “cariera sportivă de excepţie a acestuia“, faptul că a acoperit o parte din prejudiciu, dar şi că a fost atras în activitatea infracţională de Ioan Becali.
În cazul lui Gheorghe Neţoiu (53 de ani), care a primit tot trei ani cu suspendare, judecătorii au luat în considerare împrejurarea că a fost implicat doar în realizarea unui singur transfer, dar şi că acesta a deschis un cont cu suma de 116.064 de lei asupra căreia s-a instituit măsura popririi în vederea recuperării prejudiciului.
De asemenea, Curtea ţine seama şi de faptul că Jean Pădureanu (77 de ani), tot cu o condamnare de trei ani cu suspendatre, are o vârstă înaintată şi o stare de sănătatea precară, a acoperit o parte din prejudiciu, iar, prin declaraţiile sale, a contribuit la stabilirea situaţiei de fapt, chiar dacă acestea au fost ezitante.
CAB a avut în vedere timpul scurs de la comiterea infracţiunilor, "faptul că inculpaţii nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, dar şi împrejurarea că sumele de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor ar putea fi recuperate parţial, prin valorificarea bunurilor asupra cărora s-au instituit măsuri asigurătorii".
"Evaluând coroborat aspectele reţinute în detrimentul şi în beneficiul inculpaţilor, Curtea apreciază că se impune reţinerea de circumstanţe atenuante, conform articolului 74 alineatul 2 din Codul penal, faţă de toţi inculpaţii, precum şi a celor prevăzute de articolul 74 litera a din Codul penal în privinţa inculpaţilor Popescu Gheorghe şi Pădureanu Jean", se mai arată în motivarea instanţei.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
“Ioan Becali a fost inițiatorul și principalul beneficiar“
Magistrații au motivat apoi și de ce au dicitat condamnări cu executare în cazul celorlalți cinci inculpați.
În privinţa lui Ioan Becali (60 de ani), condamnat la opt ani de închisoare cu executare, Cristian Borcea (43 de ani), condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, şi Victor Becali (51 de ani), condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, instanţa a avut în vedere "perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale, numărul mare al actelor materiale cu referire la toate infracţiunile săvârşite în formă continuată, valoarea extrem de mare a prejudiciului cauzat şi împrejurările concrete ale faptelor, reţinând din acest punct de vedere modalitatea foarte elaborată în care inculpaţii au conceput şi pus în aplicare planul infracţional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială, determinată de funcţiile de conducere deţinute la clubul Dinamo Bucureşti".
Pedepse orientate spre maximum
Curtea le-a aplicat fraţilor Becali şi lui Cristi Borcea pedepse orientate spre maximul noilor limite stabilite ca urmare a reţinerii circumstanţelor atenuante, lui Copos şi Stoica spre mediu, iar celorlalţi oameni de fotbal la minimul acestor limite.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos (60 de ani), principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru George Copos.
Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica (48 de ani), în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători. Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti.
Totul a început în urmă cu 14 ani
Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor:
Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers,
Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999,
Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999,
Ionel Ganea - de la Rapid la VfB.Stuttgart, din iulie 1999,
Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001,
Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina,
Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves,
Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam,
Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena,
Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul,
Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004,
Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Etichete: gigi netoiu , cristi borcea , ioan becali , dosarul transferurilor , gica popescu dosarul transferurilor , motivatia dosarul transferurilor , mihai stoica dosarul transferurilor , cristi borcea dosarul transferurilor , george copos dosarul transferurilor
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...