Mesajul FCSB-ului care ”agită” războiul cu CSA Steaua. ”75 de ani de prezență neîntreruptă în primul eșalon”
articol scris de Digi Sport24.08.2022, 12:43
Ziua de 24 august 1947 este una de referință pentru Steaua. A fost momentul în care s-a disputat primul meci oficial al grupării roș-albastre, care atunci se numea ASA.
Serie A: Parma - Monza, sâmbătă, 16:00, DGS 1
Serie A: Empoli - Genoa, sâmbătă, 16:00, DGS 4
A fost 0-0 cu Dermata Cluj, meci disputat pe fostul stadion al celor de la Venus, unde în prezent se află Parcul Operei.
Mesajul celor de la FCSB care ”agită” războiul cu CSA Steaua. ”75 de ani de prezență neîntreruptă în primul eșalon”
Cei de la FCSB au postat azi un mesaj prin care au marcat ziua istorică și care ”agită” din nou apele în războiul deschis cu cei de la MApN privind palmaresul echipei.
”Primul meci oficial din istoria ASA, scor 0-0, cu Dermata Cluj, s-a disputat la București, acum 75 de ani. Pentru că nu avea un stadion propriu, echipa a cărei istorie o perpetuăm a disputat meciul pe arena Venus, aflată pe locul actualului Parc al Operei, vizavi de Casa Radio.
75 de ani de prezență neîntreruptă în primul eșalon!”, este mesajul postat de către cei de la FCSB pe contul oficial de Instagram.
”De-a lungul timpului, echipa a avut cinci denumiri: ASA București (Asociația Sportivă a Armatei), în perioada 1947-1948, CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) între 1948 și 1949, CCA București (Casa Centrală a Armatei) între 1950 si 1961, iar denumirea Steaua București a fost adoptată în 1961. Odată cu deciziile ÎCCJ, clubul nostru a fost obligat să își schimbe denumirea în Fotbal Club FCSB.
Clubul de fotbal a devenit privat în totalitate la începutul anilor 2000, fiind preluat de la Clubul Sportiv al Armatei, în conformitate cu prevederile FIFA și UEFA și a continuat tradiția glorioasă la nivel profesionist și în noul mileniu!
De-a lungul istoriei, echipa noastră a cucerit 26 de titluri de campioană, 22 de Cupe ale României, două Cupe ale Ligii și șase Super Cupe ale României, toate acestea reprezentând recorduri ale fotbalului autohton.
În ceea ce privește palmaresul european, FCSB este singura echipă românească ce se poate lăuda cu deținerea unor trofee continentale, Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1987).
De asemenea, pe plan european, ros-albaștrii au mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni, în 1989, finala Cupei Intercontinentale în 1986, o semifinală a Cupei Campionilor Europeni, în 1988 și o semifinală a Cupei UEFA, în 2006”, au postat cei de la FCSB în iunie 2022, când au sărbătorit 73 de ani de la înființare.
- CSA Steaua a câştigat procesul pentru palmares cu FCSB şi a recuperat marca Steaua de la Gigi Becali.
La Curtea de Apel București, în 2021, CSA Steaua a câștigat în instanță trofeele și performanțele clubului de la înființarea din 1947 până în 1998. CSA Steaua a cerut și palmaresul clubului roș-albastru între anii 1998, când Viorel Păunescu a devenit președintele "militarilor", și 2003.
FCSB a susținut că deține palmaresul echipei din 1998 până în prezent, deoarece a asigurat continuitatea echipei Steaua. O decizie în acest sens n-a fost confirmată de instanță.
Gigi Becali, despre situația de la CSA Steaua: "Nu le convine să schimbe forma de organizare"
CSA Steaua n-are drept de promovare, din cauza formei de organizare – club de drept public. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că schimbarea statutului clubului din drept public în drept privat s-ar putea realiza printr-o preluare a acțiunilor de către o societate comercială sportivă, chiar deținută de către Ministerul Apărării.
La finalul lunii mai 2022, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că vor fi făcute schimbări importante la CSA Steaua, pentru îndeplinirea obiectivului de a promova. Totuși, nu s-a întâmplat nimic de atunci.
Finanțatorul de la FCSB, Gigi Becali, a acuzat interese ascunse privind situația juridică a clubului CSA Steaua, mai exact anumite beneficii financiare.
"Credeți că ei sunt proști? Sunt doar puțin proști! Nu le convine să schimbe forma, că nu sunt siguri de promovare. Și zic “o lăsăm așa”. Le e teamă să schimbe pentru că nu pot promova. De aia nu vor să schimbe forma de organizare.
Trebuie să facă asociație non-profit și pe cine să pună acolo. Nu mai pot să ia bani de la Armată. Se poate să facă ei o asociație, dar trebuie să facă MApN printr-o hotărâre de Guvern. Trebuie să transmită toate bunurile și stadionul.
Nu mai poate să dea stadionul gratuit. Când voi câștiga eu procesul cu ei, trebuie să meargă în Liga 4. Sigla face parte din patrimoniu. Ca puiul în lână s-au prins. Nu mai au ce face. N-au cum s-o predea ei", a spus Gigi Becali la Pro Arena, în urmă cu ceva vreme.
Palmaresul Stelei se rejudecă. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul FCSB-ului
Înalta Curte de Casație și Justiție a luat, în martie 2022, o decizie în procesul care vizează marca Steaua, între FCSB și Clubul Sportiv al Armatei.
Apoi, în mai 2022, aceeași instanță a decis să accepte recursul celor de la FCSB legat de palmares și a fixat primul termen pentru luna noiembrie 2022.
Concret, în dosarul 48951/3/2017 privind palmaresul echipei istorice Steaua București, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis de principiu recursurile declarate de FCSB și de Asociaţia Salvaţi Steaua.
Instanța ”a respins excepţia nulităţii recursurilor, invocată de intimatul-reclamant Clubul Sportiv al Armatei, Steaua Bucureşti. Admite, în principiu, recursul declarat de pârâta SC Fotbal Club FCSB împotriva deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021 şi a încheierii din 10 mai 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti.
Fixează termen la 3 noiembrie 2022”, se arată documentul publicat pe scj.ro.
”Deși decizia din apel a fost favorabilă FCSB, în sensul că instanța a constatat că palmaresul echipei Steaua după anul 2003 nu aparține CSA, iar actuala echipă de fotbal a Armatei nu este continuatoarea echipei istorice Steaua București, am formulat recurs.
Instanța supremă trebuie să lămurească natura juridică a instituției de drept a palmaresului sportiv și respectiv dacă palmaresul unei echipe de fotbal căreia i s-a asigurat continuitatea sportivă și competițională, este unic și aparține entității juridice care o deține în prezent”, a declarat avocatul FCSB, Adrian Căvescu, pentru digisport.ro.
Etichete: gigi becali , fcsb palmares , fcsb steaua palmares
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Trupele nord-coreene desfășurate în regiunea Kursk din Rusia suferă pierderi grele și sunt lăsate...