Măsuri drastice solicitate de LPF. Jucătorii sunt avertizați să nu mai mănânce în vestiar și să nu bea din aceeaşi sticlă
10.03.2020, 17:35Epidemia de Coronavirus se extinde pe zi ce trece în România, astfel că LPF și FRF încercă să-i protejeze cât mai mult pe fotbaliști. După ce FRF le-a recomandat jucătorilor să evite strângerile de mână, LPF a publicat acum o listă cu alte 22 de recomandări.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Redăm în continuare comunicatul emis de LPF:
În contextul creșterii numărului cazurilor de coronavirus, ce se extinde și pe teritoriul țării noastre, vă solicităm respectuos să implementați și să aduceți la cunoștința jucătorilor și staff-ului cluburilor dvs., următoarele măsuri preventive:
1. Nu se va bea apă (sau orice alte soluții de rehidratare etc.) din aceeaşi sticlă/recipient cu o altă persoană. Nu se vor schimba prosoape, halate de baie sau alte obiecte de acest gen, între coechipieri/personal etc.
2. Evitați consumul de mâncare în vestiare.
3. Se vor pune articolele și hainele personale în saci, evitând să fie lăsate sau expuse în vestiare sau în coșurile comune.
4. Se vor arunca imediat materiale folosite, cum ar fi tape-urile, bandajele, hârtia etc. în recipientele corespunzătoare.
5. Spălați-vă bine pe mâini cât mai des. Spălarea mâinilor și dezinfectarea sunt decisive pentru a preveni infecția. Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și apoi, după clătirea completă, trebuie uscate cu ștergare de unică folosință. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile se poate utiliza și un produs de igienizare pentru mâini pe bază de alcool 60%.
6. Instalați distribuitoare automate cu soluții de curățare dezinfectante adecvate, atât în vestiare cât și în toalete.
7. Nu atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
8. Dacă tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un țesut - de preferință de unică folosință - sau cu brațul, dar nu cu mâna.
9. Ventilați toate camerele bazelor sportive și a celor de cantonament cât mai des.
10. Dezinfectați periodic mesele, băncile, scaunele, umerașele, podelele, robinetele, mânerele, dușurile și toaletele cu soluții dezinfectante pe bază de înălbitor sau clor, solvenți, etanol 75%, acid paracetic și cloroform.
11. În cazul activităților de refacere în bazine de apă, solicitați monitorizarea constantă a parametrilor chimici (clor sau a altor soluții dezinfectante) și a parametrilor fizici (inclusiv pH-ul sau temperatura, care afectează nivelul clorinării).
12. Sportivii/personalul care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii și / sau febră în curs de desfășurare trebuie să părăsească imediat restul echipei – să se izoleze - și să anunțe medicul echipei precum și autoritățile competente, prin apel telefonic la nr. de urgență 112.
13. Asigurați-vă că în vestiare are acces doar personalul autorizat și limitați pe cât posibil numărul de vizite ale oricăror persoane, în bazele sportive.
14. Limitați accesul pe teren astfel încât să fie permis strict persoanelor necesare desfășurării jocurilor.
15. În timpul controalelor doping pregătiți - în afară de șervețele de unică folosință pentru a acoperi masa - soluții dezinfectante pentru spălarea mâinilor. Acestea vor fi utilizate numai după recoltarea probelor. Înainte de recoltare spălarea mâinilor se va face cu apă și săpun.
16. Medicii echipelor trebuie să verifice în prealabil condițiile igienice ale tuturor vestiarelor, inclusiv ale echipei gazdă, arbitrilor și delegaților, precum și a camerei amenajate pentru controale antidoping.
17. Medicii echipelor trebuie să participe activ la organizarea deplasărilor, să verifice toate aspectele logistice (igiena mijloacelor de transport și a celor de transfer pentru echipă și stafful care o însoțește, locul de cazare – se vor evita facilitățile de cazare aglomerate și se va încerca pe cât posibil obținerea unor camere igienizate) și să asigure orice dispozitive de protecție în scopuri preventive. Medicilor trebuie să li se asigure prezența alături de echipă pe toată durata deplasărilor.
18. Se recomandă personalului medical (medic, maseur, preparator fizic, kinetoterapeut, etc) care intră în contact constant cu sportivii să nu acționeze concomitent în medii externe care sunt supuse riscului de contaminare (aceste persoane să-și limiteze activitățile profesionale strict în cadrul echipelor unde sunt angajați).
19. Chiar și în contextul desfășurării jocurilor fără spectatori, așa cum s-a stabilit prin adresa LPF nr. 183/08.03.2020, vă rugăm să reduceți numărul persoanelor care au acces în arenele sportive la aceste evenimente astfel încât să fie prezente strict persoanele indispensabile organizării meciurilor.
20. În timpul desfășurării meciurilor jucătorii să evite contactele între ei sau cu alte persoane (cum ar fi cele care survin în momentele de bucurie după marcarea golurilor, îmbrățișări și alte asemenea, saluturile prin strângerea mâinii de la începutul sau de la sfârșitul jocurilor, etc).
21. Desemnați persoane din cadrul staff-ului medical al cluburilor dvs., care să organizeze împreună cu jucătorii și ceilalți participanți la activitatea fotbalistică (staff tehnic, administrativ, colaboratori permanenți a căror prezență la stadion este regulată, etc) ședințe de instructaj pentru punerea în aplicare, de către toate aceste persoane, a măsurilor speciale de prevenție adoptate de organele Statului. Aceste măsuri sunt comunicate public prin canalele de mass-media dar pot fi regăsite și la următoarele adrese de web:
- https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie (Pagina de web a Institutului Național de Sănătate Publică România);
- http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/ (Pagina de web a Ministerului Sănătății);
- https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers (Pagina de web a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor);
- https://www.igsu.ro/media/banners/CORONAVIRUS%20infograme.pdf%20(1).pdf(Pagina de web a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență);
22. Afișați în locuri vizibile toate regulile de mai sus și asigurați-vă că ele sunt aduse la cunoștința jucătorilor și personalului cluburilor dvs.
Federația a luat o nouă măsură pentru a împiedica transmiterea COVID-19
COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume, iar federațiile de sport au luat diverse măsuri. După ce a decis ca partidele de sub egida Federației să se dispute fără spectatori, FRF a transmis astăzi cluburilor noi măsuri pentru împiedicarea transmiteri COVID-19.
”Federația Română de Fotbal recomandă evitarea strângerilor de mână înaintea meciurilor din competițiile FRF, în conformitate cu sfaturile oferite de Organizația Mondială a Sănătății pentru a reduce transmiterea COVID-19.
Federația Română de Fotbal se aliniază astfel la decizia UEFA care a anunțat că jucătorii nu vor mai da mâna cu adversarii și arbitrii ca parte a protocolului premergător startului partidelor din competițiile UEFA.
În plus, FRF solicită ca igienizarea vestiarelor să se facă înainte și după fiecare antrenament sau meci, să se evite interacțiunea cu suporterii pentru autografe sau poze, iar plimbările să se facă doar în aer liber, în spații deschise", se arată în comunicatul emis de FRF.
Citiți și
- Meciul România U21 - Danemarca U21 a fost mutat de la Craiova la Ploiești, din cauza Coronavirus
- Italia e în carantină. Romario Benzar a vorbit despre situația din Peninsulă: ”Stăm în casă, antrenamentele au fost anulate”
- Champions League și Europa League, în mare pericol din cauza Covid-19! UEFA se gândește să suspende cele două competiții
- Patronul lui Olympiacos şi Nottingham are virusul COVID-19. Cum se simte
De asemenea, întărind apelul autorităților în această direcție, FRF recomandă:
- Spălați-vă mâinile de multe ori;
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
- Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință dacă strănutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
- Evitați pe cât posibil deplasarea cu mijloacele de transport în comun;
- Nu frecventați spațiile comerciale la orele de vârf.” se arată în comunicatul publicat de FRF.
Raed Arafat: ”Toate meciurile se vor juca fără spectatori!”
Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a anunțat, duminică, că toate activitățile din România vor fi interzise dacă implică participarea a mai mult de 1000 de persoane! Acesta a precizat cu subiect și predicat că meciurile se vor juca fără spectatori.
”Da, meciurile de fotbal se joacă fără spectatori. Se aplică regulile acestea. Știm că va produce nemulțumiri. S-a aprobat procedura pentru suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ. Se interzic activităţile ce includ mai mare de 1.000 de persoane.
Pentru activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP. Până pe 31 martie intră în vigoare aceste măsuri. Aceste măsuri vizează evenimentele publice şi private”, a mai spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Etichete: lpf , frf , coronavirus
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...