Încă o lovitură primită de Becali, în scandalul cu Armata. Cum arată marca refuzată de OSIM
23.11.2017, 09:03Gigi Becali a anunţat că începând de anul viitor FCSB va fi din nou Steaua, dar lucrurile par să nu stea chiar aşa. Ziare.com anunţă că Oficiul de Stat Pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a respins cererea finanţatorului privind înregistrarea unei noi mărci "Fotbal Club Steaua".
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Becali a depus cu un an în urmă o solicitare de înregistrare a unei mărci noi, pe fond galben, cu o stea în opt colţuri şi o cruce în centru. CSA Steaua a depus imediat o contestaţie, care a fost acceptată de OSIM abia acum.
Sursa citată a precizat principalele pasaje care au motivat decizia.
1. Marca depusă de FCSB are elemente inspirate din cele deţinute de CSA Steaua: "Din punct de vedere vizual, mărcile aflate în opoziţie sunt similare. Marca examinată este de forma unui cerc galben, inscripţionat în interior cu elementele verbale "Fotbal Club Steaua", iar central are poziţionat un element figurativ reprezentând o stea stilizată cu opt colţuri, albastră, care cuprinde în interior o cruce de culoare roşie. Analizând mărcile opuse (cele deţinute de CSA - n.red.), se observă că majoritatea acestora au aceleaşi culori revendicate ca şi marca examinată (roşu, galben şi albastru), au elementul dominant reprezentant de denumirea Steaua, iar stelele stilizate sunt elemente întâlnite în toate mărcile opuse".
2. Mărcile sunt identice la nivel fonetic: "Din punct de vedere fonetic, de asemenea, comparând elementele distinctive şi dominante ale mărcilor aflate în opoziţie, se observă că marca examinată a preluat integral o parte din mărcile opuse, respectiv elementul dominant 'STEAUA', fapt ce crează un grad de similaritate sporit, la nivel auditiv".
3. FCSB si CSA Steaua au acelaşi domeniu de activitate: "Din punct de vedere conceptual, mărcile aflate în conflict sunt similare. Atât mărcile opuse cât şi marca examinată sunt reprezentate de simboluri caracteristice cluburilor sportive, toate acestea sub denumirea distinctiva 'STEAUA'".
4. Risc de confuzie: "Există un risc de confuzie, inclusiv de asociere între mărci. Riscul de confuzie se evidenţiază atunci când există posibilitatea ca publicul să creadă că produsele sau serviciile aflate în discuţie, în ipoteza în care mărcile sunt similare, provin de la acelaşi titular sau există o legătură economică între titulari."
Războiul dintre FCSB și Armată a început în anul 2015, când clubul patronat de Becali a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
FCSB a fost acţionată în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Ulterior au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți, pentru ca Becali să poată folosi în continuare numele de Steaua, dar nu s-a ajuns la nicun consens.
În vara acestui an, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar echipa coordonată în acest moment de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Ion Ion evoluează în liga a patra și este susținută de suporterii de la Peluza Sud Steaua.
Etichete: csa steaua , becali , armata
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...