Video Exclusiv Gică Hagi îl contrazice pe Eduard Novak. Ce spune despre noua lege a Ministerului Sportului. ”Ce contează?
articol scris de Digi Sport01.02.2023, 12:57
Din 1 februarie 2023, ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să aplice "la sânge" noile prevederi din Legea Sportului și să sancţioneze cluburile care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60% de sportivi străini.
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
În schimb, ministrul Novak își apără în continuare decizia.
Gică Hagi îl contrazice pe Eduard Novak. Ce spune despre noua lege a Ministerului Sportului
Eduard Novak a menţionat că amenzile au fost majorate de la 3.000 de lei la 30.000 de lei pe meci.
Despre noua lege a vorbit și Gică Hagi (57 de ani), managerul tehnic al celor de la Farul, susține că o astfel de lege nu-ași are locul în Liga 1 și explică și de ce.
”Străinii. Suntem în comunitatea europeană. Ce contează cât, ce număr, ce procente. Dacă noi am aderat undeva unde există liberă circulație trebuie să o lăsăm așa cum e.
Fiecare trebuie lăsat să-și facă propria strategia.
Cu români mulți, cum avem noi sau cu foarte mulți străini, cum are CFR-ul, foarte bine, lucrurile trebuie să meargă”, a spus Hagi, într-o intervenție telefonică în direct în cadrul emisiunii ”Fotbal Club”, de la Digi Sport.
Csaba Asztalos, președinte CNCD: ”Dacă s-ar introduce astfel de reguli, unde am mai transfera jucători?”
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că ordinul de ministru este populist și discriminatoriu. Șeful Federației anunță că toate cluburile sancționate sunt îndreptățite să acționeze în instanță Ministerul Sportului.
"Acest demers se opune dreptului Uniunii Europene și încalcă principiul liberei circulații a lucrătorilor. În Spania, Federația de Baschet a vrut să introducă astfel de reguli, în Franța s-a încercat în volei, dar Comisia Europeană a intervenit.
De mâine intră în vigoare un act administrativ, nu o lege. Acest act poate fi atacat în instanță. Ce ar însemna să fie îngrădită libertatea de mișcare a sportivilor români în statele Uniunii Europene? Dacă s-ar introduce astfel de reguli, unde am mai transfera jucători? Și așa avem dificultăți să transferăm în cele mai importante campionate.
Vor fi contestate în instanță aceste contravenții. Ministerul Sportului nu poate să ia puncte echipelor. Federația Română de Fotbal intenționează să atace în instanță acest ordin. Există suficiente argumente, nu înțeleg această atitudine irațională (n.r. - a ministrului Sportului, Eduard Novak).
Nu am fost consultați înainte de către minister. Juriștii de la Ministerul Sportului ne-au spus la un moment dat că sunt într-o mare eroare, că aceste contracte nu sunt incluse în câmpul muncii", a spus Csaba Asztalos, la emisiunea Fotbal Club.
Reacția ministrului Eduard Novak
"Am trăit cu toții emoțiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj și alte sporturi cu echipe de aur, o tradiție pe care vrem să o transmitem mai departe către generațiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, așa cum este și Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competițiilor oficiale. Este o inițiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport.
Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români și să creștem baza de selecție pentru înalta performanță. Poate că pe pereții din camerele lor tinerii noștri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huțupan, Pîrv, Mureșan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spațiu de afirmare în echipele în care evoluează.
Vedem că în gimnastică, atletism, canotaj și alte discipline se pot obține rezultate mari și cu sportivi români. Chiar și în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporția de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare.
Iar 40% reprezintă un nivel de bun simț, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creștem sportul, naționalele de seniori și să avem un proiect pe termen lung. ...
În plus, contrar unor opinii din spațiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulație prevăzută la art. 45 TFUE și prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea și exemple din Franța, Italia și alte țări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare.
Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc și celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine. ...", a scris ministrul Sportului pe Facebook.
Etichete: gica hagi , eduard novak , consiliul national pentru combaterea discriminarii , csaba asztalos , ministeruil sportului
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...