Duckadamazo, sau cum îl ”alintă” spanolii pe eroul de la Sevilla! Finala care a declanșat haosul la Barcelona
28.04.2020, 08:05La 7 mai 2020 se vor fi împlinit 34 de ani de când Steaua a dat lovitura și a câștigat Cupa Campionilor Europeni, după o finală epică cu FC Barcelona, decisă la loviturile de departajare, scor 2-0.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Jurnaliștii spanioli de la AS nu au uitat de acest eveniment trist pentru catalani, dar au avut puterea de a scoate în evidență marea realizare a lui Helmut Duckadam, portarul roș-albaștrilor acum oficial FCSB, care a intrat în Cartea Recordurilor datorită celor patru lovituri de departajare apărate.
Duckadamazo și povestea cu Schuster din finala de la Sevilla, din 1986
”Duckadamazo al Barça en la final del Sánchez-Pizjuán”, au titrat jurnaliștii spanioli, care s-au bazat și pe un joc de cuvinte cu numele eroului de la Sevilla în prim plan, Duckadamazo, care poate fi adaptat ca ”Seara lui Duckadam sau ”Meciul lui Duckadam”.
În plus, spaniolii au readus în prim plan o propoziție care a făcut vâlvă atunci, înaintea finalei Cupei Intercontinentale, dintre River Plate și Steaua, scor 1-0.
”Europenii nu-și trimit campioana, ci un club din linia a doua, Steaua București", a scris, la acea vreme, presa de dincolo de Ocean. Sigur, era o vreme în care informațiile circulau infinit mai greu decât acum, și s-a crezut a fi una veritabilă, numai că realitatea a fost cu totul alta.
”Steaua a demonstrat pe teren că a fost cea mai bună din Europa, învingând Barcelona chiar pe tărâm spaniol. Din acea întâlnire, numele lui Duckadam, portarul Stelei, a devenit o legendă și o amintire de coșmar pentru Barcelona”, au notat cei de la AS.
Criza care a contribuit la revenirea lui Johan Cruyff la FC Barcelona
Sigur, în material se amintește și faptul că în acea ediție a Cupei Campionilor Europeni, actuala UEFA Champions League, 1985-1986, au lipsit echipele englezești, după tragedia de la Heysel. Roș-albaștrii au avut parte de adversari accesibili, dar în semifinale au dat peste gigantul Anderlecht, belgienii fiind eliminați după un 3-0 de poveste pe Ghencea.
Cât despre finala de la Sevilla, spaniolii au reamintit și episodul cu Bernd Schuster, care supărat că a fost scos de pe teren în timpul finalei a plecat direct la hotel, cu un taxi.
Eșecul din finala CCE a declanșat un dezastru în fieful Barcelonei, care a terminat campionatul pe locul 2, la 11 puncte de Real Madrid și a pierdut și finala Cupei Spaniei, în dauna Zaragozei. În plus, criza a continuat și în următoarele două sezoane, astfel că în mai 1988, Johan Cruyff a revenit ca antrenor pe Nou Camp.
În schimb, pentru Steaua a fost doar începutul. A mai jucat o semifinală de CCE, în 1988, pierdută în fața celor de la Benfica, după care în sezonul imediat următor, 1988-1989, a urmat a doua finală de CCE, pierdută în dauna lui AC Milan, scor 0-4. Roș-albaștrii au mai câștigat și Supercupa Europei, la 24 februarie 1987, 1-0 cu Dinamo Kiev, la Monaco, dar a bifat și finala Cupei Intercontinentale, cu River Plate.
Etichete: helmut duckadam , johan cruyff , steaua barcelona , finala de la sevilla
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...