Video Exclusiv ”Domne, n-ai bani să-mi dai, dă-mi echipa!” Cum a ajuns Steaua la Gigi Becali şi pentru ce sumă
07.12.2017, 15:04Marcel Pușcaș, fostul președinte al secției de fotbal de la CSA Steaua, a rupt tăcerea în privința despărțirii echipei de fotbal de Armată. Trecerea s-a făcut pe vremea când el conducea echipa. Ulterior, Puşcaş nu a mai făcut parte din noua societate, fiind îndepărtat de Ministrul Apărării de la acea vreme, Victor Babiuc. Pușcaș a devzălui cât cheltuia echipa de fotbal la acea vreme și de ce s-a ajuns la separarea de Clubul Sportiv al Armatei.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
”CSA Steaua era o unitate de stat, iar membrii ei nu își doreau privatizarea, pentru că era o schimbare de obișnuință, se obișnuiseră așa. Ministerul oferea 20 de miliarde, la vremea aia, pentru toate secțiile clubului sportiv, dar numai echipa de fotbal cheltuia 20 de miliarde.
Banii veniți de la Ministerul Apărării nu erau suficienți pentru a asigura bugetul echipei de fotbal. Steaua mai producea bani, din cupele europene, drepturi de televizare, dar banii se puneau la comun și erau folosiți și pentru scrimă și pentru handbal, pentru toate sporturile și ajunsesem la un momendat în situația în care timp de două luni s-au întârziat plățile către jucătorii de fotbal, deși primisem banii pentru transferurile făcute.
Nu mai exista club în Europa care să facă parte dintr-o structură militară. Mai rămăsesem doar noi și am luat decizia și am făcut propunerea, dar oamenii din Armată nu prea erau de acord, au înțeles cu greu. Totul s-a făcut la două săptămâni de la revenirea lui Babiuc (n.r. ministrul apărării de la acea vreme), dar s-a făcut totul pe genunchi.
S-a zis atunci: ”Lume, lume, haideți toți componenții din 47 și până acum să fim membri”. Păi, ok, să fim membri, dar banii cine-i dă? Așa s-a ajuns să fie clubul înregistrat la tribunal și nu se mai putea face nimic, nu se mai putea umbla la acte”, a povestit Pușcaș la Digi Sport Matinal.
Cum a ajuns Steaua la Becali
Pușcaș susține că lipsa performanței din perioada 1998 - 2000 a făcut ca echipa să acumuleze datorii foarte mari, iar conducătorii formației de atunci au fost nevoiți să apeleze la Gigi Becali. Fostul președinte al CSA Steaua a povestit cum a ajuns echipa la omul de afaceri.
”În 98 a fost ultimul campionat câștigat, următorii 4 ani nu s-a mai câștigat niciun campionat, cu 12 componenți ai echipei de tineret. În regim privat nu s-a mai luat niciun campionat și a ajuns clubul să aibă o datorie de 3-4 milioane de dolari, bani pe care i-a suportat domnul Becali.
Când domnul Becali și-a cerut banii înapoi de la domnul Păunescu, împrumutul, așa s-a ajuns la implicarea domnului Gigi Becali în echipă. ”Domne, n-ai bani să-mi dai, dă-mi echipa”, iar domnul Păunescu a zis: ”Domne, n-am bani, ia echipa”. Deci echipa Steaua a fost luat pe 3 sau 4 milioane de dolari. A fost absolut justificat ce a făcut domnul Becali.
Problema e dacă costa doar 4 milioane de dolari clubul Steaua sau dacă cei care conduceau echipa nu puteau să ia 40 de milioane sau 50 de milioane și să-i dea datoria domnului Becali. Acum discuțiile sunt tardive, au trecut atâția ani”, a mai spus Pușcaș.
Marcel Pușcaș regretă că s-a ajuns în această situație care a divizat suporterii și fostele glorii ale clubului.
”Păcat că s-a ajuns la această situație, să se împartă foștii jucătorii, suporterii. Nu știu cui folosește, în niciun caz fotbalului românesc”, susține Pușcaș.
Războiul dintre FCSB și Armată a început în anul 2015, când clubul patronat de Becali a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
FCSB a fost acţionată în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Ulterior au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți, pentru ca Becali să poată folosi în continuare numele de Steaua, dar nu s-a ajuns la nicun consens.
În vara acestui an, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar echipa coordonată în acest moment de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Ion Ion evoluează în liga a patra și este susținută de suporterii de la Peluza Sud Steaua.
PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT
Etichete: steaua , csa steaua , puscas , marcel puscas , steaua armata , fcsb , steaua fcsb , puscas steaua , puscas armata , steaua club privat
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...