De ce Rapid nu va putea activa în Liga 1: ”Aș încălca legea”. Singura șansă rămasă: plata datoriilor!
24.07.2016, 18:18Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al clubului Rapid, spune că nu a fost împuternicit de judecător să reia activitatea societăţii şi că a fost desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare, şi nu pentru funcţionare. Luni, Comisia de Disciplină va decide dacă giuleştenii pot juca sau nu în Liga 1.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Brihac s-a urcat în acest tren şi trage semnalul de alarmă! Doar dacă se vor închide creanţele, şi anume achitarea tuturor datoriilor, clubul giuleştean va putea rămâne în activitate. În tot acest timp, clubul nu poate activa, pentru că dacă ar face-o, restanţele la ANAF ar creşte lunar cu 170.000 de lei lunar. „Judecătorul sindic a dat acolo că este executorie... Indiferent dacă se face recurs. S-a făcut recurs, dar până atunci trebuie să vii cu bani, închizi creanţele şi spui în faţa instanţei: „Domnule judecător, uitaţi dovezile, eu am plătit, vreau reinserţia societăţii“. Şi rămâne clubul în activitate! În niciun caz nu înseamnă că până la recurs clubul rămâne să funcţioneze, face alte cheltuieli, alte datorii... Fiindcă judecătorul nu a menţionat lucrul ăsta. Eu nu pot decide, de capul meu, peste hotărârea instanţei, să repun în funcţiune clubul Rapid”, lămureşte Brihac, în mare, salvarea de la moarte a clubului.
N-au făcut plăți la stat din august 2015
Patronii nu au mai plătit nimic la bugetul de stat încă din august 2015 și intrarea în faliment a clubului putea fi evitată dacă soţii Moraru virau banii până la data de 13 iunie anul curent, dar n-au avut nicio intenţie, iar acum e mult prea târziu. „Dacă patronii vor să repornească activitatea societăţii, trebuie să se adreseze instanţei, nu mie. Să decidă instanţa. Să-l convingă pe judecător, nu pe mine. Eu execut acum o sentinţă dată de tribunal. Şi mai pun o întrebare. Dacă se oferă să plătească, de ce nu au plătit până acum? Până să se intre în faliment? Nu s-ar fi ajuns aici”, spune acesta.
Ce trebuia să facă Valerii Moraru
În ultimul an, clubul a intrat cu paşi rapizi în faliment, în perioada de insolvenţă neachitându-se bani pentru a stinge din datorii, şi că odată cu pronunţarea falimentului, procedura de reorganizare practic nu mai există pentru alb-vişinii: „Procedura insolvenţei se împarte în două etape. Prima categorie: depunerea unui plan de reorganizare, şi i se spune perioadă de observaţie, unde îţi bagi toate creanţele pe care le ai într-un plan şi apoi îl respecţi. În acest timp, trebuie să îţi plăteşti şi celelalte datorii la zi. Ceea ce patronii Rapidului nu au făcut. La această categorie am fost încadraţi până pe 13 iunie, când s-a dat sentinţa falimentului. În momentul în care se trece la a doua categorie, adică la faliment, înseamnă că această procedură de la prima etapă, aceea a perioadei de observaţie din timpul planului de reorganizare, s-a înschis”.
Rapid activează pe minus
În momentul în care ar activa funcţionarea Rapidului, Brihac avertizează că datoriile vor creşte şi mai mult la club și îi vor fi imputate. „Eu voi fi chemat în instanţă, ca lichidator, şi voi fi tras la răspundere de ce am făcut lucrul ăsta. Şi ANAF îmi va imputa mie aceste cheltuieli care se fac în continuare. A spus acesta, iar datoriile la stat cresc, ca un tren de mare viteză 10.186.000 de lei. Datoria a crescut. Erau vreo 9.400.000. A crescut restanţa la stat cu încă 800.000 de lei”.
Cine, cum și cât are de încasat
În contul unic al clubului ar urma să intre 430.000 de euro, cât ar reprezenta prima tranşă din drepturile TV, iar ordinea priorităţilor la plată, conform legii falimentului, este strictă şi nu poate fi încălcată. „Mai întâi sunt cheltuielile de procedură. Ce să vă spun, am plătit din contul meu, de când am venit la Rapid, absolut tot. În al doilea rând, sunt obligat să plătesc onorariile tuturor foştilor administratori judiciari. Nici onorariul meu, care, de asemenea, nu a fost plătit din decembrie, de când am fost numit de instanţă. Apoi, în al treilea rând vin salariaţii. Fiindcă eu, săptămâna viitoare, fac un tabel pe care-l depun la instanţă pentru salariaţi. E vorba de toţi salariaţii, inclusiv foştii salariaţi. Se adună o sumă destul de mare. (n.r. - conform motivării sentinţei pe care a emis-o Tribunalul Bucureşti, până în decembrie 2015 se strânseseră 1,7 milioane de lei datorii către angajaţi). După aceea, în al patrulea rând, vin creanţele bugetare, ANAF, primării, consiliul local, pentru că şi acolo sunt datorii. Vedem ce solicitări avem din partea lor. În ultimul rând, creanţele chirografare. Facturi, utilităţi, toate firmele astea care nu au garanţie”, a motivat Brihac pentru Prosport.
Cu datorii de peste 18 milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate la fisc, alb-vișiniii nu au avut scăpare la Tribunalul București și de la începutul lunii e din ce în ce mai aproape de dispariţie. Aflat în insolvenţă din 2012, clubul înființat în 1923 a primit verdictul care anunță intrarea în faliment în urmă cu două săptămâni. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, iar decizia a fost că rămâne în faliment.
Etichete: rapid , faliment , aurel brihac
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...