Exclusiv De ce pariază fotbaliştii români. Explicaţiile lor şi reacţiile AFAN şi FRF
articol scris de Octavian Vasilescu18.03.2021, 10:38
Meciuri trucate, fotbaliști prinși că joacă la pariuri și antrenori care și-au denunțat în direct jucătorii.
SuperLiga: 'U' Cluj - Farul, duminică, 16:00, DGS 1
SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, duminică, 21:00, DGS 1
Fotbalul românesc s-a confruntat cu toate aceste situații, iar "boala" pariurilor nu este nici pe departe eradicată.
Marius Ioniță, fundaș legitimat la Gloria Buzău, este ultimul fotbalist român prins că paria pe meciurile propriei echipe. Fosta logodnică a publicat biletele acestuia, după o criză de gelozie.
Digi Sport a încercat să afle care sunt motivele pentru care fotbaliștii și antrenori români aleg să parieze, uneori chiar pe meciurilor lor, deși sunt atenționați că această practică este interzisă.
Cazul lui Ioniță pare o picătură într-un ocean. Așa cum spunea ciclistul Benoit Joachim, fost coleg cu Lance Armstrong: "Mulți se dopează, puțini sunt prinși la controlul antidoping". Cazurile Voduț și Ioniță, doi dintre jucătorii români prinși că au jucat la pariuri, au ieșit la suprafața după ce fotbaliștii și-au înșelat iubitele.
A fost vorba de răzbunare, nimic mai mult. Voduț și Ioniță sunt doar nişte ghinioniști, prinși cu mâța-n sac, pentru că numărul celor care încalcă în acest mod regulamentul este în realitate, mult mai mare.
Jucătorii din România explică de ce joacă la pariuri
Digi Sport a discutat cu mai mulți fotbaliști din Liga 1 și Liga 2 care au vorbit deschis despre problema jucătorilor care pariază pe meciurile interne. Sub protecția anonimatului, aceștia au explicat cum a apărut acest obicei.
"Unii joacă la pariuri de plăcere, alții o fac pentru adrenalină, dar cei mai mulți pariază pentru că au venituri mici. Dacă echipele nu ar întârzia cu plata salariilor, poate că lucrurile s-ar schimba", a declarat un jucător din Liga 1, pentru Digi Sport.
Există însă și o altă explicație pentru acest fenomen. "Mulți fotbaliști tineri sunt influențați să joace la pariuri. Echipe sponsorizate de case de pariuri, noi avem case de pariuri pe tricouri ... Jucătorii bătrâni, cu experiență, nu se lasă păcăliți, dar pentru cei tineri există multe tentații, mai ales că au salarii mici", a declarat un alt fotbalist, pentru Digi Sport.
Fotbaliștii din România propun o soluție imposibilă
Pentru a explica de ce joacă la pariuri, unii dintre jucători oferă cea mai simplă explicaţie: alţii sunt vinovaţi pentru ce fac ei. Sunt conştienţi că încalcă regulamentul, dar afirmă, de exemplu, că reclamele îi fac să mizeze. Chiar dacă îşi riscă inclusiv carierele!
Un fotbalist a oferit o soluție prin care fotbaliștii să nu mai fie tentați să trântească meciuri și astfel să câștige bani din pariuri: "Poate să fie scoase din ofertă competiţiile interne? Nu știu dacă ar fi posibil. Dar așa nu ai putea să mai pariezi pe meciurile tale. Înțelegem și noi că este greu pentru echipe să găsească sponsori, dar nu cred că trebuie să depindă atât de multe de casele de pariuri", propune un jucător din Liga 2.
Președintele AFAN, Emilian Hulubei: "Riscul cel mai mare este la echipele unde există restanțe mari. Acolo jucătorii se pot organiza în grup"
Digi Sport a stat de vorbă şi cu președintele AFAN, Emilian Hulubei, care spune că jucătorii sunt avertizați mereu cu privire la problema pariurilor, însă problemele financiare din România îi împing pe fotbaliști să aleagă această cale ilegală: "Este foarte urât, noi facem în fiecare an informări către cluburi. Facem proiecte cu FIFA și UEFA pentru combaterea acestui flagel, dar sunt unii care se cred mai deștepți.
De cinci ani le spunem același lucru, la ședințele din vestiar. Din păcate, mai multe nu putem face, depinde de fiecare în parte.
La Buzău sunt plătiți la timp jucătorii, eu știu că n-au avut restanțe financiare. Sper să nu mai fie cazuri, dar nu știi niciodată. Riscul cel mai mare este la echipele unde există restanțe mari. Acolo mai există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup", a spus Emilian Hulubei, pentru Digi Sport.
Reacția FRF după ce încă un fotbalist român a fost prins că juca la pariuri
Digi Sport a cerut un punct de vedere din partea FRF după episodul Ioniță. Virgil Pascu, ofițer de integritate al FRF, a vorbit despre acest fenomen al oamenilor din fotbal care joacă la pariuri:
"FRF condamnă categoric pariurile în ceea ce îi privește pe toți cei implicați în fenomenul fotbalistic din țara noastră. Așa cum și dumneavoastră ați menționat, această practică este interzisă de regulament.
Federația Română de Fotbal a îndemnat în nenumărate rânduri cluburile din România de a informa jucătorii despre acest lucru. În astfel de cazuri, toleranța este zero și jucătorii ar trebui să fie conștienți de gravitatea unor astfel de fapte.
Departamentul de Integritate al FRF are o bună colaborare cu instituțiile abilitate ale statului și anchetează în prezent mai multe cazuri. În ultimul an de zile, 10 dosare au fost finalizate și predate de Departamentul de Integritate al FRF, trei dintre acestea ajungând la Comisia de Disciplină, iar șapte au fost înaintate autorităților judiciare.
De asemenea, au fost efectuate activități de prevenție și educare la loturile naționale, juniori, seniori și senioare, precum și pentru corpul de arbitri", se arată în răspunsul oferit de FRF.
VIDEO În 2017, antrenorul de la Dacia Unirea Brăila, Alin Pânzaru și-a acuzat jucătorii că au trântit o mulțime de meciuri: "Au fost niște blatiști ordinari! Niște nenorociți"
Etichete: pariuri ilegale , gloria buzau , scandal pariuri , emilian hulubei , emilian hulubei afan , marius ionita , pariuri marius ionita
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Președintele rus Vladimir Putin nu a atins niciunul dintre obiectivele sale strategice în Ucraina...