Exclusiv Cristi Balaj confirmă un scenariu negru. Ce riscă sportul românesc dacă FRF va refuza să o excludă pe Astra
articol scris de Digi Sport26.01.2021, 14:21
Liga 1 stă pe un butoi cu pulbere, după ce Alexandru Ioniţă (26 de ani) a recunoscut la ANAD că a folosit o terapie de vitaminizare interzisă.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Alături de Ioniță, alți doi jucători de la Astra au apelat la aceeași terapie interzisă - Kehinde Fatai și Takayuki Seto, iar regulamentul ANAD e clar: când mai mult de doi membri dintr-o echipă sunt găsiți vinovați pentru încălcarea unei astfel de reguli, organizatorul competiției, în acest caz FRF, trebuie să descalifice echipa respectivă, pe lângă sancțiunea dictată împotriva jucătorilor.
Cristi Balaj, avertisment clar pentru FRF. Ce riscă sportul românesc dacă Astra nu va fi exclusă din campionat
Dacă FRF va refuza să o excludă pe Astra din campionat, în momentul în care va exista o decizie definitivă în acest sens, România riscă să fie interzisă din competițiile internaționale, susține Cristi Balaj, președintele ANAD.
"FRF poate face ce dori, doar că apar consecințe. FIFA și UEFA, Comitetul Olimpic Internațional sunt semnatari ai codului. Federațiile, Ligile trebuie să respecte legea, sunt purtătoare de CIS și obligatoriu trebuie să respecte legea din țara respectivă. WADA a avut grijă să se asigure că legile din fiecare țară sunt în conformitate cu prevederile codului.
Atunci când există anumite scăpări legea are noțiuni care prevăd că sunt aplicate. Situația e foarte clară. Legea românească spune ceva, codul e în conformitate, iar în situația în care un semnatar - nu vorbim de România neapărat - nu respectă prevederile codului și legea, nu va mai fi primit în competițiile internaționale de forurile care au semnat și ele codul", a declarat Cristi Balaj, președintele Agenției Mondiale Antidoping, la emisiunea Liga Digi Sport.
De ce Astra riscă excluderea din campionat și ce pedepse pot primi cei trei fotbaliști
Potrivit regulamentului Agenției Naționale Anti-Doping, orice sportiv care recunoaște, care oferă detalii și care ușurează ancheta are parte de o reducere chiar și cu 75% a pedepsei maxime, care în acest caz prevede nu mai puțin de 4 ani de suspendare! Ceea ce la Ioniță, care are 26 de ani, ar însemna că nu-și va compromite total cariera. În schimb Fatai are 30 de ani iar Seto 34 de ani.
Următorul termen, care va fi în februarie, pe data de 4, va fi unul extrem de important, pentru că se poate lua o decizie. Conform regulamentului, Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum, pot fi suspendați drastic, patru ani din orice competiție sportivă.
Suspendarea lui Takayuki Seto, Alex Ioniță și Kehinde Fatai a venit după ce jucătorii au apelat la o terapie intravenoasă, prin care le-au fost administrate vitamine și minerale în corp, o cantitate mai mare de 100 de ml în decurs de 12 ore, practică interzisă de WADA.
De ce LPF și FRF sunt obligate să pună în aplicare deciziile ANAD
În schimb, Ioniță ar putea scăpa cu maximum 15 luni de suspendare, ceea ce ar însemna că ar avea șanse ca în toamnă să joace din nou! Asta deoarece cei trei fotbaliști se află deja în stare de suspendare, provizorie, de la finalul lui septembrie 2020!
Decizia pe care ANAD o va lua, de suspendare a fotbaliștilor, va produce automat un adevărat cutremur în Liga 1. Astra va trebui exclusă din campionat. susține GSP.ro.
În cazul unui refuz al instituțiilor din fotbal, FRF, LPF, de a renunta la Astra ca membru al competiției, România riscă excluderea din cupele europene, iar naționalele n-ar mai putea intra în preliminarii de Mondial și Euro, nici n-ar mai putea participa la turnee finale!
Etichete: liga 1 , astra , dopaj , cristi balaj , wada , alexandru ionita , anad
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...