Conducerea arbitrilor, detalii despre şcolarizarea lui Istvan Kovacs pentru sistemul VAR. Întâlnirea cu Marius Avram
articol scris de Digi Sport06.04.2021, 17:54
Discuţiile legate de VAR în Liga 1 continuă să fie aprinse. Şi cel puţin până joi, când va avea loc întâlnirea dintre fostul arbitru internaţional Marius Avram, ca reprezentant al LPF, şi vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu, putem face doar presupuneri.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Liga insistă că pregătirea arbitrilor poate dura mai puţin de 10 luni şi este convinsă că lucrurile pot fi accelerate. În schimb, cei de la CCA vin cu detalii legate despre durata de şcolarizare în VAR a lui Istvan Kovacs, spre exemplu, realizată de UEFA.
Primul curs de o săptămână a fost făcut de arbitrul din Carei, împreună cu cei doi asistenţi din brigada sa, în septembrie 2018. Iar Certificatul VAR l-au primit în iunie 2019, înainte de EURO 2019, după ce au mai fost în alte trei stagii de pregătire.
Deaconu explică de ce şcolarizarea VAR a arbitrilor români poate dura 10 luni
Contactat de Digi Sport, Alexandru Deaconu a oferit amănunte despre cursurile lui Kovacs. "Istvan a fost câte o săptămână la cursurile organizate de UEFA în septembrie 2018, la Zeiss, unde este sediul VAR din Olanda, în octombrie 2018, la sediul VAR din Spania, în noiembrie 2018 la Istanbul, la federaţia turcă, şi în Antalya, în aprilie 2019. Iar Certificatul VAR l-a primit în iunie 2019. Iar programul zilnic era de la 7:00 la 19:00, cu o pauză de două ore pentru masă.
Un alt amănunt important este că instructorii lucrau, pe grupe, cu câte 7 brigăzi de arbitri", a explicat Alexandru Deaconu.
"Aşa cum am spus, noi estimăm că pregătirea ar dura în jur de zece luni, astfel încât la play-off-ul şi la play-out-ul sezonului viitor meciurile să beneficieze de VAR.
Joi dimineaţă mă voi întâlni cu Marius Avram la sediul CCA şi vom discuta aspectele legate de înţelegere, responsibilităţile fiecărei părţi, buget etc. Totul va fi transparent, inclusiv la buget. Să fie un singur cont în care LPF şi FRF să depună banii necesari şi de acolo să se facă plăţile necesare. La final, tragem linie şi vedem cât s-a cheltuit. Dacă va costa mai puţin, fiecare parte îşi ia banii înapoi, iar dacă e mai mult, adăugăm cât trebuie", a mai explicat Deaconu.
Conform calculelor, bugetul aproximativ pentru acţiuni este de 500.000 de euro, câte 250.000 pentru fiecare parte.
Ce a spus Justin Ştefan despre şcolirea arbitrilor pentru sistemul VAR. Ce sarcină are Marius Avram
Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a oferit un interviu exclusiv pentru Digi Sport în care susţinea că VAR-ul poate exista mai repede şi dădea exemplele singurilor noştri arbitri care pot conduce meciurile în colaborare cu VAR.
”Uitându-mă la exemplele Istvan Kovacs sau Ovidiu Hațegan, când s-au pregătit pentru VAR, a fost un curs la Istanbul de două săptămâni.
Dacă vorbim despre 190 de ore, dacă e să calculăm un număr de ore pe weekend, categoric că putem rezolva pregătirea arbitrilor în câteva luni, ca atare nu e nevoie de 10 luni. L-am rugat pe domnul Marius Avram să reanalizeze situația cheltuielilor, să discute, critic, pe acele calcule și să ajungem la un numitor comun”, a declarat Justin Ștefan.
”Liga va căuta soluții pentru a contribui cu jumătate pentru pregătirea arbitrilor, însă nu mai mult de 250.000 de euro. Mai departe, conducerea proiectului să fie asigurată de o persoană independentă din CCA. Toate aceste lucruri trebuie confirmate printr-un acord scris, semnat de toate părțile implicate.
Joi va exista o întâlnire între Marius Avram și domnul Deaconu, vedem ce se va hotărî în zona echipei de management pentru acest proiect.
Am discutat cu cluburile, cele mai multe au fost de acord să folosim banii din fondurile de urgență, să completăm cu aproape 50.000 de euro din bugetul LPF. Pasul următorul este ca, până la 30 aprilie, să discutăm cu reprezentanții CCA și ai FRF pentru a găsi o soluție pentru semnarea acordului. Acordul implică patru părți, FIFA, LPF, FRF și partenerul media”, a mai spus oficialul Ligii.
Etichete: alexandru deaconu , justin stefan , sistem var , var in romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Indiferent de vârstă, românii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile...