Exclusiv Alex Ioniță, apărat de un nume important în scandalul de dopaj de la Astra: "Nu poate să stea 4 ani pe tușă"
articol scris de Digi Sport27.01.2021, 17:35
Alex Ioniță se numără printre cei trei jucători de la Astra suspendați pentru că ar fi apelat la tratamente interzise de regulamentul antidoping, iar recent și-a recunoscut vina.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Ioniță II a decis să coopereze cu ANAD, astfel că ar putea să primească o pedeapsă mult mai redusă. Ioniță nu se poate antrena cu niciun club sau școală de fotbal afiliată la FRF, însă Narcis Răducan l-a primit la școala sa privată și îi ia apărarea:
Narcis Răducan: "Ioniță are 26 de ani, și-a dat seama că a greșit, nu poate să stea 4 ani pe tușă"
"I-am dat o mână de ajutor lui Alex. Este importantă mișcarea pentru el, știți că nu are voie să se antrenze cu o echipă afiliată. M-am atașat de el, am înțeles prin ce trece. E cumplit să stai câteva luni. Ați văzut schimbul de declarații dintre el și Dani Coman, el e foarte afectat. Abia așteaptă momentul să revină, dar din păcate nu știe când se va întâmpla asta. Decizia lui nu mi se pare deloc nelalocul ei, el a recunoscut.
Puteam să-l acuzăm dacă venea și spunea lucrurie neadevărate. Adevărul este la mijloc. Jucătorul nu-și permite să stea patru ani pe tușă, s-a trezit și și-a dat seama de greșeală. Dacă ar sta patru ani pe tușă, cariera lui ar fi practic terminată. Trebuie să se întoarcă pe teren și să joacă fotbal! E un băiat minunat și îmi doresc să stea cât mai puțin. Sper că va fi o lecție pentru fotbaliști, pentru cluburi, au reguli de respectat. Mai sunt și alți doi colegi de la Astra, dar ei au 35-36 de ani, Alex are 26 de ani!
Problema este una delicată, vina este de ambele părți, nu este doar greșeala jucătorului. El a luat decizia corectă, în condițiile în care stă pe bară de șase luni și în cel mai fericit caz va juca la vară", a spus Narcis Răducan, în cadrul emisiunii Liga Digi Sport.
De ce Astra riscă excluderea din campionat și ce pedepse pot primi cei trei fotbaliști
Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, a transmis că fotbaliștii au dat în judecată ANAD, contestând decizia de suspendare provizorie, însă nu au avut câștig de cauză, penalizarea fiind în continuare valabilă, cel puțin până în momentul în care se va lua o decizie finală în această speță.
Alexandru Ioniță s-a prezentat la termenul din 14 ianuarie, alături de avocatul său, când a fost o nouă audiere în cazul Comisiei de Audieri de la ANAD. Atunci, se pare că fotbalistul, care a fost singurul care s-a prezentat, și-ar fi recunoscut vina. Ioniță se pare că a fost sfătuit de prieteni, familie, dar și de impresarul său Victor Becali să colaboreze cu autoritățile pentru a primi o pedeapsă mai mică.
Cristi Balaj a precizat ce riscă sportul românesc dacă Astra nu va fi exclusă din campionat
Dacă FRF va refuza să o excludă pe Astra din campionat, în momentul în care va exista o decizie definitivă în acest sens, România riscă să fie interzisă din competițiile internaționale, susține Cristi Balaj, președintele ANAD.
"FRF poate face ce dori, doar că apar consecințe. FIFA și UEFA, Comitetul Olimpic Internațional sunt semnatari ai codului. Federațiile, Ligile trebuie să respecte legea, sunt purtătoare de CIS și obligatoriu trebuie să respecte legea din țara respectivă. WADA a avut grijă să se asigure că legile din fiecare țară sunt în conformitate cu prevederile codului.
Atunci când există anumite scăpări legea are noțiuni care prevăd că sunt aplicate. Situația e foarte clară. Legea românească spune ceva, codul e în conformitate, iar în situația în care un semnatar - nu vorbim de România neapărat - nu respectă prevederile codului și legea, nu va mai fi primit în competițiile internaționale de forurile care au semnat și ele codul", a declarat Cristi Balaj, președintele Agenției Mondiale Antidoping, la emisiunea Liga Digisport.
Alexandru Ioniţă poate primi o reducere semnificativă a pedepsei pentru că a cooperat
Potrivit regulamentului Agenției Naționale Anti-Doping, orice sportiv care recunoaște, care oferă detalii și care ușurează ancheta are parte de o reducere chiar și cu 75% a pedepsei maxime, care în acest caz prevede nu mai puțin de 4 ani de suspendare! Ceea ce la Ioniță, care are 26 de ani, ar însemna că nu-și va compromite total cariera. În schimb Fatai are 30 de ani iar Seto 34 de ani.
Următorul termen, care va fi în februarie, pe data de 4, va fi unul extrem de important, pentru că se poate lua o decizie. Conform regulamentului, Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum, pot fi suspendați drastic, patru ani din orice competiție sportivă.
Suspendarea lui Takayuki Seto, Alex Ioniță și Kehinde Fatai a venit după ce jucătorii au apelat la o terapie intravenoasă, prin care le-au fost administrate vitamine și minerale în corp, o cantitate mai mare de 100 de ml în decurs de 12 ore, practică interzisă de WADA.
Etichete: narcis raducan , alex ionita , antidoping , cristi balaj , anad , alex ionita astra , astra doping
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...