AFAN trage un semnal de alarmă: "Fotbalul nu se poate dezvolta cu jucători neplătiţi!"
14.05.2019, 21:09Mai multe cluburi din Liga întâi trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, iar aceste probleme şi-au pus amprenta asupra jucătorilor. Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu sunt grupările unde fotbaliştii au tras semnale de alarmă.
Liga Națiunilor: Italia - Franța, duminică, 21:45, DGS 1
Liga Națiunilor: Israel - Belgia, duminică, 21:45, DGS 2
După eşecul cu Viitorul, Filip Mrzljak de la Astra nu a mai suportat situația și le-a transmis celor din conducere că trebuie să facă ceva. Mijlocașul consideră că este inadmisibil ceea ce se întâmplă la club.
”Mai avem puțin și facem cinci luni de când nu am luat banii. Nu se poate trăi așa. Este inadmisibil pentru Liga 1, o echipă care evoluează în play-off. Unii nici nu au bani să bage benzină ca să vină la antrenament.
După meci, Dani Coman a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al Astrei Giurgiu, tot din cauza restanţelor salariale, jucătorii neavând banii cuveniţi în conturi de patru luni.
Situația de la Gaz Metan Mediaș este de asemenea explozivă, după ce jucătorilor nu li s-au achitat salariile restante și au petrecut Sărbătorile de Paște fără bani.
De aceea, sindicatul fotbaliştilor a luat atitudine faţă de această situaţie.
"AFAN își exprimă îngrijorarea cu privire la situația financiară a fotbalului românesc, a modului în care unele cluburi înțeleg să-și respecte contractele pe care le-au încheiat cu jucătorii și, nu în ultimul rând, să respecte competiția în care s-au înscris.
AFAN va încuraja, va sprijini și va reprezenta jucătorii să lupte pentru respectarea drepturilor lor contractuale și să se adreseze comisiilor sportive ale FRF/LPF pentru recuperarea restanțelor financiare.
AFAN a propus an de an ca o parte din drepturile TV să fie reținute de LPF ca o garanție pentru plata salariilor restante, dacă este cazul. Această propunere nu poate fi pusă în practică decât de LPF, prin votul adunării generale, mai exact cu votul conducătorilor cluburilor. Fără acordul lor, această propunere pe care o facem noi an de an și care e susținută de un club sau două nu o să poată fi pusă în practic niciodată.
Să nu uităm că, prin modificarea legii sportului, cluburile au dobândit niște facilități fiscale pe care nu le-au avut niciodată și, chiar în aceste condiții, problemele sunt aceleași.
Atât timp cât nu există o strategie pe termen lung pentru atragerea de fonduri, atât timp cât managementul cluburilor nu este unul eficient, atât timp cât nu se va investi în infrastructură, fotbalul din România nu numai că nu va progresa, ci va continua regresul pe care l-a avut în ultima perioadă.
Atunci nu ar trebui să ne mai mire faptul că echipele românești vor fi regăsite în anii viitori în ultimele urne ale competițiilor europene și ne vom bucura dacă ne vom califica în „toamna europeană”.
Cât timp fotbalul românesc va fi practicat de jucători aflați permanent în situația de a avea restanțe financiare sau în pericol de a nu-și mai recupera niciodată drepturile financiare neachitate din cauza insolvenței unor cluburi sau altor asemenea cauze, nu ne putem aștepta să avem un fotbal competitiv în plan european, să avem spectatori pe terenurile de fotbal, să avem o competiție internă de calitate.", se arată în comunicatul AFAN.
Etichete: gaz metan medias , astra giurgiu , afan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Teama de banane a unui ministru al guvernului suedez a devenit subiect de discuție la nivel...