Exclusiv Adrian Mutu, interzis în Japonia! ”Briliantul” nu va merge la Olimpiadă
03.02.2020, 15:08Adrian Mutu (41 de ani), noul selecționer al naționalei de tineret a României U21, nu va face parte din delegația țării noastre care se va deplasa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate a se desfășura în perioada 29 iulie - 4 august 2020.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Mirel Rădoi, selecționerul primei reprezentative, și l-a dorit pe Mutu în staff-ul său pentru competiția din Japonia, numai că acest lucru nu va fi posibil. ”Briliantul”, practic, nu are voie să intre în Japonia din cauza trecutului său sportiv. Concret, conform Constituției din Japonia, persoanele care au fost depistate dopate și care vin în țară în calitate oficială, n-au voie să mai intre în țară și nu primesc viză.
Mutu a rămas cu o astfel de pată pe CV-ul său, după perioada Chelsea, pată pe care nu a putut să o șteargă nici după ce și-a căutat dreptatea la CEDO.
Mutu nu este un caz singular. Nici Maradona n-a fost primit în Japonia.
Diego Armando Maradona, cel mai bun fotbalist al planetei din toate timpurile, interzis în Japonia
La Cupa Mondială din 2002, Maradona n-a primit viză de Japonia, tot din cauza problemelor legate de dopaj. De altfel, la acea vreme, El Pibe D’Oro a avut și o reacție în acest sens. ”Nu am omorât pe nimeni și îi respect pe japonezi. Nu le voi trimite bombe nucleare. Este un paradox: dacă japonezii sunt așa de susceptibili, va fi mai bine pentru jucătorii SUA, care nu trebuie să intre pe teritoriul lor”, a spus Maradona, atunci.
Într-o discuție telefonică cu postul de televiziune "Fox Sport", Maradona a infirmat faptul ca i-a fost refuzată viza din cauza problemelor administrative. "Eu am cerut viza de mai bine de șase luni. Nu este vorba că m-am comportat necorespunzător și nici de o greșeală, ci de o mare prostie, care-mi afectează condiția de fotbalist”, a explicat fostul căpitan al selecționatei Argentinei, campioana lumii în 1986.
"Consecințele sunt dintre cele mai neplăcute, pentru că eu nu am făcut rău nimănui. După tot ce s-a întâmplat, cred că a fost un atac la morală”, a mai precizat, la acel moment, Diego Maradona.
Cazul Adrian Mutu. Când a fost depistat pozitiv
Depistat pozitiv cu cocaină în octombrie 2004, Mutu a fost dat afară de la Chelsea printr-o reziliere unilaterală de contract, în 29 octombrie același an. Chiar dacă londonezii l-au pus pe liber, tot ei l-au reclamat la FIFA după ce s-a transferat la Juventus via Livorno, în ianuarie 2005, iar pe 14 august 2008 Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA decidea că fotbalistul trebuie să achite o despăgubire de 17.173.990 de euro. Prima pedeapsă a românului pentru cocaină a fost dată de Asociaţia Engleză de Fotbal, 7 luni suspendare şi 20.000 de lire sterline amendă. Cei de la Chelsea n-au fost mulțumiți.
Ulterior, atât TAS, cât şi Tribunalul Federal Elveţian au menţinut decizia de la FIFA, astfel că Mutu a riscat permanent, din 2010 până în 2016, când s-a retras, să fie suspendat. Ulterior, chiar dacă nu mai este în activitate, iar Chelsea nu mai are ce să-i facă, Mutu a dorit să demonstreze că sentinţele date contra sa nu au fost corecte. Este motivul pentru care a apelat și la CEDO.
Din câte se pare, pentru că Mutu nu a recunoscut niciodată oficial, Chelsea a reuşit să-i ia 500.000 de dolari. Suma reprezintă jumătate din milionul cu care a fost vândută în SUA o proprietate deţinută împreună cu Consuelo, pe atunci soţia lui Adrian.
Ce este cert e că un judecător federal al Tribunalului Districtului Sud, din Florida, Federico Moreno, admitea la vremea respectivă sechestrul cerut de Chelsea pe proprietăţile din SUA ale lui Mutu şi hotăra că fotbalistul trebuie să plătească amenda.
În octombrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins recursul înaintat de fostul fotbalist roman împotriva deciziei Tribunalului de Arbitraj în Sport (TAS). "Într-o motivare în care nu apare nicio urmă de decizie arbitrară, tribunalul federal a concluzionat că domnul Mutu nu a făcut proba acuzațiilor sale.
Niciun motiv serios nu conduce Curtea să schimbe decizia tribunalului federal”, s-a arătat atunci în motivarea sentinței.
Mirel Rădoi l-a cerut pe Adrian Mutu în staff-ul naționalei. ”Vom face selecția împreună. Adi va face parte din staff”
”Împreuna vom face selecția, dar asta după ce vom ști exact care sunt cluburile care ne vor lăsa jucătorii. Și dacă nu era Adi prezent cu noi, eu selecția o fac alături de staff.
Decizia finală îmi aparține, dar după o consultare cu staff-ul. Așa am convenit cu domnul Stoichiță și cu cei din Federație în momentul în care am preluat naționala mare, la Tokyo va face parte din staff-ul tehnic și antrenorul de la U21", a spus, deunăzi, Rădoi.
Adrian Mutu anunțase că va fi la Jocurile Olimpice, în tribună
În ianuarie 2020, Adrian Mutu susținea că nu va sta pe bancă, alături de Mirel Rădoi, cel care a obținut această calificare istorică la Jocurile Olimpice, prima după 56 de ani, ci în tribune.
"Mirel merită să fie la Tokyo. Eu voi fi acolo, probabil în tribună, asta depinde de Mirel. Nu mă văd cu un rol neapărat, el a obținut această calificare. El merge cu o națională U23 acolo.
O să fiu în tribună alături de domnul Stoichiță, probabil, să-l susținem. Dacă Mirel consideră că are nevoie de mine, sunt la dispoziție, fără niciun fel de problemă. Dar cred că voi fi în tribună", spunea Mutu, cu șase zile în urmă.
Etichete: adrian mutu , romania jocurile olimpice , adrian mutu japonia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...