Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
articol scris de Digi Sport25.04.2024, 10:20
În urmă cu două săptămâni, pe digisport.ro ați putut citi sesizarea care s-a aflat pe masa Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în care s-a solicitat o decizie prin care numele ”București” să nu mai fie asociat cu CSA Steaua.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Pe 25 aprilie, a venit răspunsul oficial din partea CNA. Consiliul Național al Audiovizualului a respins cererea, astfel, nu există niciun impediment în alăturarea numelui ”București” denumirii CSA Steaua.
A venit răspunsul CNA: CSA Steaua poate fi numită ”CSA Steaua București”
”Domnule Grigore,
Consiliul Național al Audiovizualului a primit sesizarea dumneavoastră, care a fost înregistrată cu nr. 3886 / 28.03.2024.
Apreciem că aspectele sesizate în virtutea informării corecte a publicului și solicitarea de „interzicere” a menționării numelui localității București atunci când sunt menționați „în media” sportivi ai CSA Steaua excede atât atribuțiilor de reglementare, cât și celor de control post difuzare asupra conținutului programelor audiovizuale, pe care le poate exercita Consiliul, acestea fiind limitate la cadrul stabilit de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, competențele CNA se referă la conținutul audiovizual efectiv, difuzat către public de furnizorii de servicii media.
Vă puteți informa cu privire la actele normative care reglementează activitatea instituției, pe site-ul www.cna.ro, la rubrica „Legislație” - Secțiunea „Audiovizual”.
Maria Monica Gubernat
Președinte”, se arată în răspunsul CNA.
Cum arăta sesizarea făcută la CNA
De-a lungul timpului, mai multe sesizări făcute la CNA au adus decizii prin care în referirile la FCSB, făcute pe posturile TV, nu se mai poate folosi ”Steaua”. Acum, pe masa Consiliului Național al Audiovizualului s-a aflat o sesizare în care s-a cerut interzicerea lipirii numelui ”București” la CSA Steaua.
”Această sesizare o fac pentru că acest club este subvenționat de Ministerul Apărării Naționale și reprezintă Armata Română, nicidecum o localitate a țării! Prin urmare, acest club nu este doar al Bucureștiului, ci al întregii Românii.
De altfel, tocmai de aceea, încă de la înființare și până azi, Ministerul Apărării Naționale, proprietarul clubului, nu a folosit vreodată numele de 'București' la denumirea oficială a acestuia”, se spune, printre altele, în sesizarea semnată GGF.
AS47 susține, într-un comunicat, de ce e normal ca numele ”București” să fie legat de ”CSA Steaua”
După apariția textului sesizării trimise către CNA, ”Asociația Steliștilor 1947” (AS47.ro) a trimis un comunicat, pe care îl puteți citi în continuare:
”Presa de sport a preluat o nouă știre aparent fără relevanță: Subsemnatul GGF, autorul cererii citate de Digi Sport, declară că nu mai dorește ca echipa să se numească București, deoarece clubul este subvenționat de MAPN, nu de o localitate specifică din țară. Poate că domnul nu este conștient, dar ar fi trebuit să se știe că adăugarea numelui unei localități în denumirea echipei are rolul de a indica locația în care aceasta își desfășoară activitatea, își are sediul și stadionul. În cazul de față, București pentru Steaua, aspect care nu a fost respectat cu aceeași strictețe de către FRF atunci când un alt club și-a mutat sediul social în afara Bucureștiului și ar fi trebuit să își schimbe denumirea în Berceni sau Mogoșoaia. Este vorba despre FC FCSB, care pare să fi încălcat aliniamentul 2 din articolul 2 al regulamentului FRF: 'În denumirea clubului nu poate fi inclusă denumirea unei alte localități decât cea în care clubul își are sediul social'.
Mai mult decât atât, cu această ocazie, poate oficialii clubului Steaua București vor înțelege că pot fi numiți pur și simplu "Steaua București", conform aliniamentului 7 din articolul 2: 'Cluburile pot solicita, respectând procedura prevăzută la articolul 4 din prezentul regulament, participarea în competițiile organizate de FRF/LPF sub denumirea unei mărci înregistrate, asupra căreia clubul respectiv deține dreptul de folosință. Este interzisă utilizarea unei mărci în scopuri publicitare pentru un sponsor sau partener comercial al clubului respectiv. De asemenea, este interzisă utilizarea unei mărci care conține denumirea unei alte localități decât cea în care clubul își are sediul social. De ani de zile repetăm același lucru!' Să revenim, această știre a fost trimisă redacțiilor de același individ care a fabricat celebra scrisoare falsă de la UEFA. Publicarea unei astfel de știri, care nu aduce nimic nou decât confuzie, ar trebui să ne ofere și nouă dreptul la replică.
Conform tuturor instanțelor juridice, marca 'Steaua' aparține Clubului Sportiv al Armatei, iar această denumire nu poate fi folosită de nimeni fără acordul lor. Conform deciziei Curții de Apel, decizie care continuă să fie ignorată de presă pentru a proteja un club cu antecedente penale:
- Clubul Sportiv al Armatei Steaua: 20 de campionate ale României, 19 cupe, două Supercupe ale României, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.
- AFC Steaua: un campionat al României, o Cupă a României și două Supercupe ale României.
- FALS: Echipa cu care un grup de condamnați a înșelat întreaga comunitate de microbiști: 5 campionate, două Cupe ale României și două Supercupe ale României.
- F.C. FCSB, echipa din 2017, deține o Cupă a României în sezonul 2019-2020 și, bineînțeles, prestigioasa Cupa Corendon din 2021. Deoarece Clubul Sportiv al Armatei deține marca "Steaua București", aceștia pot face o cerere la FRF pentru a fi înregistrați doar cu această marcă, astfel încât să nu mai existe interpretări. De asemenea, conform celor de la CNA, ar fi indicat ca jurnaliștii să folosească denumirea cluburilor cu care aceștia sunt înregistrați la FRF, drept urmare ar trebui scris 'SC Fotbal Club FCSB SA' dacă pentru Steaua se folosește întotdeauna întregul titlu, respectiv CSA Steaua. Vom face o cerere specială la CNA pentru a nu exista și o recomandare pentru comentatori, așa cum s-a întâmplat în cazul Stelei.
Vă mulțumim!”, este scris în comunicat.
Etichete: csa steaua , steaua bucuresti , denumire fcsb , cna , sesizare steaua
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...