A plecat Neubert, vine Ciprian Prună. ”Mentalitatea îi setează limitele sportivului!”
03.06.2014, 00:11Ciprian Prună este noul preparator fizic al Stelei și are misiunea ingrată de a continua în Ghencea ceea ce a început Thomas Neubert, plecat între timp cu Laurențiu Reghecampf la Al Hilal.
Ca sportiv, Ciprian Prună a obținut rezultate notabile la nivel de seniori, fiind multiplu campion național la 100 m sprint, 200 m sprint și 4X100 m ștafetă. Ca preparator fizic s-a ocupat de formarea și instruirea fotbaliștilor de la Sportul Studențesc, Steaua, FC Vaslui și, până recent, de cei de la FC Viitorul. Gâlcă i-a propus acestuia să-l urmeze la Steaua, iar Prună n-a stat deloc pe gânduri.
Dacă va reuși noul preparator fizic de la Steaua să-i facă pe jucători să aibă același randament pe care l-au avut sub oblăduirea lui Neubert rămâne de văzut, dar este limpede că Gâlcă nu este adeptul TRX-ului, noutatea adusă de german la antrenamentele campionilor.
”Fiecare are metodele lui de a antrena. Filosofia mea este total diferită de cea nemțească. Poate nu sunt adeptul TRX-ului așa de mult. Sunt mai mult adeptul antrenamentelor integrate”, a spus Gâlcă.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Gâlcă va fi prezentat drept noul antrenor al Stelei marți, 3 iunie, de la ora 12:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 3
Până atunci, Ciprian Prună a vorbit, într-un interviu pe care l-a acordat în vara trecută pentru lapsiholog.com, despre percepția sa față de această activitate.
”Rolul preparatorului este acela de suport pentru staff-ul tehnic în vederea stabilirii tipului de efort în care se încadrează pregătirea fizică. Munca unui preparator începe în procesul de evaluare a sportivilor și intervine apoi în procesul de instruire.
Implicarea unui preparator este prezentă în stabilirea tipului de efort specific, cu mingea, în stabilirea tipului de efort implicat în anumite exerciții, încadrarea exercițiilor de lucru într-o categorie de efort, fie din punct de vedere colectiv, fie din punct de vedere individual, în stabilirea pregătirii în macro, mezo, microcicluri și a planului de antrenament”, a spus Prună.
Chestionat ce probleme poate identifica sau anticipa un preparator fizic, Prună a replicat:
”Preparatorul evaluează nivelul de pregătire general al unei echipe și identifică eventuale sincope ale formei fizice apărute în timpul competiției, atât la nivelul echipei, cât și individual.”
”În România n-a existat preocupare pentru așa ceva”
Prună recunoaște că în România nu s-a pus accent pe școlarizarea preparatorilor și spune că mulți dintre aceștia au luat calea antrenoratului, un exemplu elocvent fiind Mihai Teja.
”Din nefericire, în România n-a existat preocupare pentru formarea unei școli de preparatori fizici. Au existat câteva tentative, dar din păcate, cei care au început cariera de preparator, au plecat spre partea de antrenorat.
La nivel de metode, în România, partea de pregătire fizică se bazează pe metode tradiționale care implică volum și repetiții numeroase.
Singura problemă a unui preparator aflat la început de drum este legată de integrarea acestuia într-un staff tehnic competitiv”, a mai spus noul preparator de la Steaua.
”Serios, disciplinat, tenace”
Ciprian Prună, care se autocaracterizează drept un tip ”serios, disciplinat și tenace”, a mai spus că mentalitatea sportivului este extrem de importantă într-o pregătire fizică.
”Mentalitatea îi setează limitele sportivului. Ne referim aici la antrenament, odihnă, alimentație, refacere și viața extrasportivă. Este important să ai continuitate la antrenament și în competiție”, a conchis Prună.
PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR Digi Sport
Etichete: steaua , galca steaua , preparator fizic steaua , ciprian pruna
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...