Messi, acuzat că a fraudat statul cu 4 mil. €. Ce impozite plătesc fotbaliştii în Spania?
12.06.2013, 19:42Lionel Messi este acuzat de Fiscul spaniol - care a depus o plângere oficială la Judecătorie - că a fraudat 4 milioane de euro în anii 2007, 2008 şi 2009, din impozitele neplătite aferente drepturilor de imagine. Subiectul a făcut rapid înconjurul mapamondului, readucând în prim plan o discuţie mai veche: cât câştigă de fapt fotbaliştii şi cât de mult plătesc sub formă de impozite?
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Modificarea "Legii Beckham" a obligat starurile din fotbal să plătească 43% din venituri statului, sub formă de impozite, dar contractele semnate înaintea schimbării au rămas aceleaşi, explică fenomenul cotidianul spaniol ABC.
De câte ori se face câte un transfer răsunător, suma de transfer, salariul, drepturile de imagini şi taxele pe care urmează să le plătească fotbalistul devin subiecte de interes public. Nu de puţine ori, despre fotbalişti s-a vorbit ca de nişte răsfăţaţi ai sorţii, care câştigă sume colosale şi care beneficiază de privilegii inaccesibile "muritorilor de rând.
"Legea Beckham", cheie în atragerea de talente în La Liga
În Spania, timp de mai mulţi ani, unul din atuurile Primerei Division a fost aşa numita "Lege Beckham", Legea 35/2006 a beneficiilor fiscale, care permitea ca sportivii de elită care semnau cu cluburi din La Liga să plătească impozite din calitatea de non-rezidenţi. Adică doar 24% din venituri, mult sub nivelul maxim de 43% aplicat contribuabililor rezidenţi cu venituri de peste 120.000 de euro şi de 45% pentru cei care câştigau peste 175.000 de euro.
Pentru a beneficia de această "superofertă" a Fiscului spaniol, care era menită să ajute la atragerea talentelor în liga de fotbal spaniolă, era suficient ca sportivul să fi avut în ce zece ani premergători transferului în La Liga rezidenţa oriunde în afara Spaniei. În plus, odată cu transferul, trebuia schimbat domiciliul fiscal în Spania, iar veniturile obţinute în străinătate să nu depăşească 15% din total.
Sistemul astfel conceput a dus la diferenţe enorme între fotbaliştii străini şi cei autohtoni. De exemplu Raul, de la Real Madrid, trebuia să plătească impozite de 45% din venituri, faţă de David Beckham, care plătea doar 24%.
În 2010, s-a terminat cu privilegiile sportivilor străini bine plătiţi
În 2010, "Legea Beckham" a fost abrogată de guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, în ciuda opoziţiei cluburilor de fotbal, care argumentau că le va fi mult mai greu să atragă jucători de valoare în Spania. Începând cu 1 ianuarie 2010, sportivii cu venituri peste 600.000 de euro reveneau la impozitele de 43%, în timp ce cei cu venituri sub această sumă continuau să plătească 24%. Măsura nu a avut, însă, caracter retroactiv, astfel încât Ronaldo, Kaka sau Benzema, transferaţi în 2009, cu salarii mult peste 600.000 de euro, au putut beneficia de regimul special în continuare.
Problema diferenţei de impozitare la scară europeană a început să ducă la pierderea de talente. Ultimul exemplu? Radamel Falcao, care a lăsat Atletico Madrid pentru AS Monaco, care beneficiază de un sistem fiscal "prietenos" în Principat.
Etichete: primera division , messi , spania , la liga , prejudicii , frauda fiscala , impozite , legislatie , legea beckham , beneficii , fiscale , abrogare , cat castiga jucatorii de fotbal
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...