Duelul Real - Barcelona face victime colaterale: Hemoragie de talente în La Liga
14.06.2013, 18:05De când La Liga a devenit doar o confruntare în doi, între Real Madrid și FC Barcelona, jucătorii talentați ai celorlalte echipe trebuie să-și caute norocul în alte țări pentru a câștiga trofee și bani.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Fotbalul spaniol nu duce lipsă de talente, iar selecționatele de tineret și de juniori demonstrează, an de an, că nu sunt cu nimic mai prejos decât confrații lor din ”La Roja”. Singura problemă este că cei care nu au loc la Real Madrid și Barcelona sunt nevoiți să plece în alte campionate unde pot câștiga salarii pe măsura talentului și trofee.
În sezonul trecut, numai în Anglia evoluau 30 de fotbaliști spanioli, ceva de neconceput până în urmă cu un deceniu, de exemplu. Dar nu doar Premier League atrage jucătorii din Spania, aceștia fiind împrăștiați prin lume, din România până în Qatar, din China în Mexic, din Japonia în Noua Zeelandă și din S.U.A. în Australia sau Thailanda.
A început de la Rafa Benitez și Spanish Liverpool
Totul a început cu acel Spanish Liverpool al lui Rafa Benitez cu Fernando Torres, Pepe Reina, Xabi Alonso și Arbeloa. Ulterior, odată cu câștigarea turneelor finale din 2008, 2010 și 2012, spaniolii au devenit ”noii brazilieni” ai Europei. Toți voiau să aibă unul. De altfel, câștigătoarea Ligii Campionilor din acest an, Bayern Munchen, a mizat între oamenii de bază pe Javi Martinez, în timp ce câștigătoarea Europa League, Chelsea, are nu mai puțin de patru spanioli în lot.
În plus, viitorul antrenor al bavarezilor, Pep Guardiola, și fostul antrenor al londonezilor, Rafa Benitez, sunt tot spanioli. „Toți vor un spaniol în echipă, datorită potențialului, stilului de joc, dar și faimei câștigate de naționala Spaniei. Antrenorii au încredere în fotbaliștii spanioli. Înainte, faptul că nu câștigam titluri la nivel de selecționată ne închidea multe uși”, a explicat Carlos Cuellar, jucătorul lui Sunderland, dar care a mai trecut pe la Aston Villa și Rangers.
În acest an, tendința se accentuează. Tot mai mulți jucători talentați din Spania iau drumul străinătății. Navas (de la Sevilla la Manchester City), Llorente (Bilbao-Juventus), Iago Aspas (Celta Vigo-Liverpool), Amorebieta (Bilbao-Fulham), Joaquin (Malaga-Fiorentina), Adrian (Betis-West Ham), Canas (Betis-Swansea), Fede Vico (Cordoba-Anderlecht) și Joan Verdu (Espanyol-Olympiakos) sunt fotbaliștii care au plecat până acum în această vară din La Liga. Dacă mai punem la socoteală și plecarea starului lui Atletico, columbianul Falcao, e clar că La Liga suferă de o hemoragie de talente. Și din perioada de mercato mai este încă suficientă vreme pentru a urma și alte plecări importante. Printre favoriți sunt Isco (Malaga), David Villa, Valdes, Cesc, Thiago Alcantara, Tello (Barcelona) sau Negredo (Sevilla) și Soldado (Valencia).
Antrenorii, la fel de căutați ca jucătorii
Dacă nu ne oprim la fotbaliști și mergem mai departe, la antrenorii spanioli, problema pare una și mai stringentă. Antrenori ca Guardiola (Germania), Victor Fernandez (Belgia), Juande Ramos (Rusia), Camacho în China, Xabier Azkargorta sau Miguel Angel Portugal în Bolivia, Lopez Caro în Arabia Saudită sau Roberto Martínez în Anglia sunt doar câteva exemple de tehnicieni ”expați”.
„În anii 90 nu exista un dispreț, dar nici un respect pentru fotbalul spaniol. Acum e mai mult decât respectat, este adulat. Este o mândrie să ai acum spanioli în echipă. S-a schimbat mult percepția tuturor cu privire la fotbalul din Spania”, a explicat Roberto Martinez, care a fost un pionier în fotbalul britanic, unde se află din 1995.
Etichete: premier league , spania , llorente , la liga , swansea , iago aspas , fotbalisti spanioli , joaquin , verdu , talente , navas , hemoragie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...