Cum a reușit Real Madrid să evite pierderile financiare în ultimii ani: ”Vânzările de jucători au fost salvarea”
18.09.2015, 20:03Directorul Observatorului pentru Economia Sportului al Universității din Oviedo (Spania), Placido Rodriguez, a explicat de ce Real Madrid s-a transformat în ultimele sezoane dintr-un club care suferea pierderi mari într-un club care a obținut profituri importante. Vânzarea de jucători a devenit principala metodă prin care ”galacticii” au evitat pierderile financiare.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
”Real Madrid s-a transformat într-un club care nu ar avea profit sau ar fi chiar în pierdere, dacă nu ar fi început să vândă jucători.
Acum câteva sezoane, Real Madrid nu era un club care vindea jucători. Mulți fotbaliști plecau chiar liberi de contract. ÎN ultimele două sezoane, clubul a început să resimtă pierderi. Adică ar fi avut pierderi, dacă nu ar fi început să vândă jucători, pentru că avea câștiguri mai mici decât cheltuielile. De aceea, pentru a intra pe profit, a trebuit să recurgă la venituri extraordinare: vânzând jucători”, a declarat Placido Rodriguez, într-un interviu pentru AS.
Economistul a explicat că Real Madrid a fost nevoit să-și schimbe filosofia și să înceapă să câștige bani și din vânzările de jucători. În ultimii ani, fotbaliști ca Higuain, Ozil, Di Maria sau Morata, printre alții, au fost vânduți, pe sume importante. Astfel, în sezonul 2013/2014, Real Madrid a avut un profit de 38 de milioane de euro. În acel an, însă, Real a avut un venit de 52 de milioane de euro din vânzarea de jucători. Dacă nu ar fi existat vânzarea de jucători, madrilenii ar fi avut pierderi de 14 milioane de euro.
În sezonul 2014/2015 au existat vânzări de jucători de 79 de milioane de euro. Astfel, profitul clubului a fost de 42 de milioane de euro. Fără vânzarea de jucători, Real Madrid ar fi fost în pierdere 37 de milioane.
„Acum 4-5 ani acest lucru era de neconceput la Real. Madridul preferă acum milioanele din vânzarea lui Di Maria decât ceea ce acesta poate oferi pe teren. Lumea trebuie să știe că atunci când îl cumperi pe Bale cu 100 de milioane, 20 de milioane se cheltuiesc în fiecare din cele cinci sezoane ale contractului galezului. Când îl vinzi pe Di Maria cu 75 de milioane, primești dintr-o dată 75 de milioane, ca venituri extraordinare.
Datoria brută a Realului a urcat de la 602 milioane de euro la 620 de milioane. Dar madrilenii nu fac caz de asta, pentru că strategia lor este să folosească ingineria financiară pentru a ține în frâu cealaltă variabilă: datoria netă, care poate fi ajustată din mutarea datelor de înregistrare ale cheltuielilor sau veniturilor de la un sezon la altul. Astfel, rezultatele sunt acceptabile. Dar și această datorie netă a crescut cu 33%, ajungând la 90 de milioane de euro”, a mai spus Rodriguez.
Economistul acuză ”modelul Florentino” al președintelui madrilenilor. ”Poate că preferi să ai 100 de milioane de euro în casă, dar la ce te ajută, dacă datorezi 620 de milioane? Mereu spun că Realul are obsesia asta de a fi mereu numărul 1 și cel mai valoros club din lume. Dar realitatea este distorsonată. În 2014/2015, Realul n-a câștigat nimic important și imaginea sa la nivel mondial a avut de suferit. Nu sunt partizanul acestor liste, dar și în Forbes Real Madrid a fost depășit de Dallas Cowboys, nu mai e cel mai valoros club sportiv din lume. Combinați asta cu absența titlurilor...”, a încheiat Rodriguez.
Etichete: real madrid , higuain , di maria , ozil , cheltuieli , venituri , pierderi , placido rodriguez , vanzari de jucatori
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...