Barcelona va face recurs la sancțiunea FIFA: ”Suntem o referință mondială. Messi n-ar fi fost azi aici altfel”
02.04.2014, 19:27Barcelona s-a declarat „șocată” de sancțiunea FIFA care-i interzice transferurile timp de un an și este decisă să facă apel.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Conducerea clubului catalan s-a reunit de urgență pentru a stabili o strategie de urmat în acest caz, amintind, prin vocea purtătorului de cuvânt al clubului, că „dacă articolul 19 din regulamentul FIFA cu privire la Statutul și Transferul jucătorilor ar fi fost valabil în urmă cu 14 ani, Messi nu ar fi acum la Barcelona”.
„Suntem o referință la nivel mondial din punct de vedere al formării de sportivi și persoane, pentru că, până la urmă, La Masia produce nu doar fotbaliști, ci oameni de înaltă ținută”, mai spun catalanii.
„Însuși modelul de lucru al Barcelonei este în pericol”
Noul președinte al Barcelonei, Josep Maria Bartomeu, a participat în decembrie anul trecut la un forum de dezbatere în Marrakech, în Maroc, unde și-a exprimat prima oară temerile că formația sa ar putea primi o sancțiune din partea FIFA din cauza transferurilor de jucători minori.
Bartomeu explica atunci că au fost făcute plângeri anonime la FIFA cu privire la acest aspect, dar a susținut că „La Masia și alte academii similare ar trebui să primească o dispensă din partea FIFA de la articolul 19, pentru ca sportivii să poată veni în continuare aici și să primească educația și antrenamentele care au făcut renumită Academia Barcelonei, pentru că astfel câștigă întreg fotbalul, precum și federațiile din țările respectivilor fotbaliști, pentru că acestea se vor bucura de roadele muncii din La Masia. Altfel, este întreg sistemul și modelul de formare al fotbaliștilor pe care se bazează Barcelona este în pericol”.
Bartomeu vorbea despre un soi de certificat de excelență acordat Academiilor cu rezultate extraordinare, la fel cum primesc stadioanele.
Echipa catalană a fost sancționată de FIFA pentru încălcarea articolului 19 din Regulamentul cu privire la Statutul și Transferul Jucătorilor, care permite transferurile internaționale de jucători doar după 18 ani, cu excepția a trei situații speciale:
1. Dacă jucătorul își schimbă domiciliul, împreună cu familia, în orașul clubului care realizează transferul, din motive independente de fotbal.
2. Dacă transferul se produce în interiorul Uniunii Europene și fotbalistul are cel puțin 16 ani.
3. Dacă jucătorul locuiește la mai puțin de 50 de kilometri de granița altei federații și clubul care-l transferă este mai aproape de localitatea sa de baștină.
Barcelona a încălcat între una și toate cele trei situații excepționale în transferul a nu mai puțin de zece fotbaliști coreeni, nigerieni, camerunezi sau francezi (DETALII).
Cum a apărut Articolul 19?
Articolul 19 a fost impus de FIFA în anul 2001, la mai puțin de un an de la sosirea la Barcelona a lui Lionel Messi, starul catalanilor și cel mai bun fotbalist al lumii. Dacă s-ar fi aplicat respectiva măsură cu doar un an mai devreme, argentinianul nu ar fi ajuns, probabil, marele fotbalist care este astăzi, acesta fiind și argumentul recursului pe care îl va face Barcelona.
Cum a apărut, însă, articolul 19 din Regulamentul cu privire la Statutul și Transferul jucătorilor? În 2001, după îndelungi negocieri între membrii FIFA, UEFA, FIFPro și comisiile europene cu privire la sistemul de transferuri, cu privire la protecția minorilor a fost introdusă, inițial doar cu privire la copiii din afara Uniunii Europene transferați la cluburi din UE, măsura care avea să devină mai târziu cunoscută sub numele de articolul 19.
Cu toate acestea, cluburile au continuat să practice acest gen de transferuri, fără a suferi vreo măsură punitivă. În 2005, însă, cazul lui Javier Acuna Caballero - un fotbalist de 16 ani din Paraguay -, a făcut ca FIFA să devină mult mai dură cu privire la respectarea respectivei reglementări. Caballero și familia sa s-au mutat din Paraguay în Spania, la Cadiz, iar fotbalistul a semnat cu formația CF Cadiz. Mama fotbalistului a fost, însă, acuzată că mutarea a avut la bază motive sportive, ceea ce încalcă prima dintre excepțiile de la articolul 19. Mai exact, clubul de care aparținea Caballero, Olimpia de Paraguay, a semnat foaia de transfer a fotbalistului către Cadiz. Dar Federația Paraguayană de Fotbal a refuzat să-i acorde certificatul internațional de transfer, din pricina vârstei jucătorului, acuzând-o pe mama acestuia că se mută în Spania tocmai pentru a facilita transferul fiului său. Cazul a ajuns chiar și la TAS, iar transferul a căzut în cele din urmă, deși ambele cluburi au fost de acord cu perfectarea acestuia.
Fundația lui Eto’o încalcă în mod repetat regulamentele FIFA
Din acel moment, FIFA a devenit mult mai strictă în aplicarea „legii”, iar în 2009 a fost înființat chiar o subcomisie specială, care superizeze „fiecare transfer internațional”. Fundația Samuel Eto’o, însă, este una din entitățile care încalcă în continuare, anual, regulamentul.
Deși inițiativa atacantului lui Chelsea este una lăudabilă, el oferind tinerilor africani talentați, dar săraci, condiții optime de antrenament, de pregătire școlară și de supraviețuire, în definitiv, faptul că a semnat un parteneriat cu Barcelona, prin care cei mai buni elevi ai săi ajung la „La Masia” demonstrează clar că mutarea acestor fotbaliști în Spania nu s-ar fi realizat dacă aceștia nu ar fi fost talentați la fotbal. Se încalcă, așadar, regula excepțională cu numărul 1 din Articolul 19 („Dacă jucătorul își schimbă domiciliul, împreună cu familia, în orașul clubului care realizează transferul, din motive independente de fotbal”).
Etichete: barcelona , transferuri , fifa , lionel messi , la masia , regulamente , articolul 19 , minori
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...