Balonul de Aur 2018: Modric, marele câştigător. Povestea de viaţă a campionului croat
03.12.2018, 23:53Luka Modric (33 de ani) a câştigat Balonul de Aur 2018, distincţia venind ca o consfinţire a unei cariere de excepţie, în care croatul a câştigat de patru ori Liga Campionilor.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Anul acesta a fost unul perfect pentru Modric. A cucerit Liga Campionilor cu Real şi a jucat finala Mondialului, cu naţionala Croaţiei. Au urmat distincţiile individuale: a fost desemnat cel mai bun jucător de la CM, pentru ca apoi să fie jucătorul anului în viziunea FIFA.
Acum, mijlocaşul de 33 de ani se poate lăuda cu o performanţă de excepţie, din mai multe puncte de vedere: a devenit primul croat din istorie care câştigă trofeul, în cei 63 de ani de când se acordă şi a reuşit să oprească hegemonia instaurată în urmă cu un deceniu de cei doi mari titani ai fotbalului mondial. Din 2008 până în prezent, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi și-au împărțit Baloanele de Aur. Portughezul a cucerit cel mai râvnit trofeu individual în 2008, 2013, 2014, 2016, 2017, iar argentinianul în 2009, 2010, 2011, 2012 și 2015.
Balonul de Aur 2018: Modric, poveste de viaţă demnă de Hollywood
Născut pe 9 septembrie 1985, în Zadar, Croaţia, Luka Modric provine dintr-o familie de refugiaţii ai războiului din Serbia.
Mijlocașul lui Real Madrid are o poveste de viață demnă de filmele dramatice. La vârsta de 6 ani, bunicul său a fost împușcat mortal de rebelii sârbi, iar casa i-a fost incendiată.
Astfel, el a fost nevoit să părăsească orașul natal, Zadar, și s-a mutat într-un hotel, alături de membrii familiei, devenind astfel cu toții refugiați într-o zonă de război, iar tatăl său a intrat în armată. A crescut printre sunetele exploziilor grenadelor. Un angajat al hotelului în care a stat Modric la acea vreme a spus că "a spart mai multe geamuri din hotel decât bombele. Juca fotbal non-stop pe holuri".
Galerie Foto
Pasiunea pentru fotbal și talentul l-au făcut să răzbească în viață, însă a întâmpinat tot felul de obstacole. Antrenorii spuneau că e prea slab și prea timid pentru a juca fotbal, dar micuțul Luka nu s-a lăsat descurajat și a început să joace cu o pereche de apărători din lemn, făcute de tatăl său. "Prima mea pereche de apărători avea o poză cu Ronaldo pe ele", a spus Luka.
Modric a fost format la Dinamo Zagreb încă de la copii și juniori, din 1996, anul în care s-a apucat practic de fotbal. A fost împrumutat apoi la Zrinjski și Inter Zapresic, înainte de a reveni la Dinamo Zagreb, de unde a fost apoi transferat de Tottenham în 2008, pentru 21 de milioane de euro. După patru ani pe White Hart Lane, mijlocașul a ajuns la Real Madrid în schimbul a 30 de milioane de euro.
La echipa națională a Croației a debutat în 2006, sub comanda lui Slaven Bilic. De atunci a adunat 111 selecții și a marcat de 14 ori. Ajuns căpitan al Croației, Modric a jucat în toate cele 6 meciuri ale croaților la această Cupă Mondială, a marcat de două ori și a oferit o pasă de gol. Mijlocașul de 33 de ani și-a condus naționala spre prima finală din istoria sa la Cupa Mondială, după 2-1 în penultimul act cu Anglia. Performanță decisivă în stabilirea câștigătorului Balonului de Aur.
Modric, abia al zecelea transfer din 2012
Interesant e că mult timp Modric a fost considerat unul dintre cei mai subestimaţi jucători din fotbalul mondial. Croatul se află la Real Madrid de şase ani, atunci când a fost cumpărat de la Tottenham pentru 30 de milioane de euro; de curând, Marca a reamintit că unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti ai momentului a fost doar al zecelea transfer al anului 2012.
Nouă fotbalişti au costat mai mult decât Modric în urmă cu şase ani. PSG a făcut cel mai scump transfer al acelui an: l-a cumpărat pe Thiago Silva, de la Milan, cu 42 de milioane de euro.
Următoarele locuri sunt ocupate de Hulk, transferat de Zenit de la Porto pentru 40 de milioane de euro, Lucas Moura, pentru care PSG i-a plătit tot 40 de milioane lui Sao Paulo, Javi Martinez, adus pentru aceeaşi sumă de Bayern de la Athletic Bilbao, şi Axel Witsel, cumpărat tot pentru 40 de milioane de Zenit de la Benfica.
Mai scumpi ca Modric au mai fost Eden Hazard, cumpărat în 2012 de Chelsea de la Lille pentru 35 de milioane de euro, Willian, cumpărat de Anzhi de la Şahtior Doneţk cu 35 de milioane, Oscar, adus de Chelsea de la Internacional Porto Alegre cu 32 de milioane, şi Robin van Persie, transferat de Manchester United de la Arsenal pentru 30,7 milioane de euro.
Modric a fost omul serii şi la Gala UEFA
Balonul de Aur vine ca o consfinţire a unui sezon perfect pentru croat. El a fost desemnat jucătorul anului şi la Gala UEFA, acum aproximativ trei luni. Atunci, Real Madrid, campioana Europei din ultimii 3 ani, a acaparat premiile individuale acordate în cadrul galei de la Monaco. Luka Modric a obținut cel mai râvnit trofeu al serii: UEFA l-a desemnat cel mai bun fotbalist al anului 2018.
Distincțiile pentru cel mai bun portar, cel mai bun fundaș, cel mai bun mijlocaș și cel mai bun atacant din sezonul 2017-2018 din UEFA Champions League le-au revenit fotbaliștilor care (și) în stagiunea trecută au îmbrăcat tricoul clubului din capitala Spaniei, după cum urmează:
- Cel mai bun portar: Keylor Navas;
- Cel mai bun fundaș: Sergio Ramos;
- Cel mai bun mijlocaș: Luka Modric;
- Cel mai bun atacant: Cristiano Ronaldo.
De asemenea, Luka Modric a fost desemnat de UEFA cel mai bun fotbalist din 2018. În acest top i-a devansat pe Mohamed Salah (Liverpool) și pe Cristiano Ronaldo, cel care câștigase în 2016 și 2017 și care în această vară s-a transferat la Juventus.
TOP 10 JUCĂTORI ÎN CLASAMENTUL PENTRU BALONUL DE AUR 2018
Etichete: luka modric , modric , balonul de aur , modric real madrid , balonul de aur 2018 , modric balonul de aur
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...