Gigi Becali a primit trei ani cu executare în Dosarul Valiza. Steaua riscă să fie exclusă din Europa
03.06.2013, 23:43UPDATE 19: 30: Instanţa supremă nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
În aceste condiţii, avocaţii lui Becali vor cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta, au precizat, pentru Mediafax, apărătorii finanţatorului Stelei.
Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals.
Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
El mai avea o condamnare de trei ani cu suspendare în Dosarul Sechestrării de persoane, care s-a activat, astfel că acum execută acea pedeapsăm, de 3 ani.
UPDATE 18:20: Suma de bani, 1,7 milioane de euro, rămâne confiscată. Condamnarea lui Gigi Becali pentru dare de mită, într-un caz legat de două echipe din Liga 1, ar putea duce la excluderea Stelei din cupele europene. Liga Profesionistă va redeschide și ea cazul, urmând ca Steaua să fie judecată la Comisii.
UPDATE 18:05: Gigi Becali a primit o pedeapsă de trei ani cu executare în dosarul Valiza, pentru dare de mită! De asemenea, a fost condamnat la 1 an cu executare pentru fals. Judecătorii de la ICCJ au aprobat recursul procurorilor și l-au condamnat pe Becali. Urmează să se decidă cum se contopesc pedepsele.
Teia Sponte a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare. Victor Pițurcă a fost și el condamnat la un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
Completul de 5 de la ICCJ a luat în unanimitate deciziile de condamnare ale inculpaților din Dosarul Valiza.
UPDATE 17:30: Judecătorii deliberează la ICCJ de patru ore și jumătate. Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat la România TV că e posibil ca jduecătorii să decidă chiar eliberarea clientului său.
UPDATE 13:02: Gigi Becali a transmis un mesaj din penitenciarul Rahova, cu puţin timp înainte de a afla verdictul în Dosarul Valiza.
"Cea mai mare bază mi-o pun în Sfinţii Părinţi, în rugăciunile monahilor de la Muntele Athos, ale mamei mele, fetelor şi soţiei. Hristos nu trebuie invocat! Pe Hristos îl am în inimă şi mă mântuieşte", a spus Gigi Becali, conform RTV.
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.
Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals.
Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Instanţa supremă nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali. În aceste condiţii, avocaţii lui Becali vor cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta, au precizat, pentru MEDIAFAX, apărătorii finanţatorului Stelei.
Tot în cazul lui Becali, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru la BCR Unirii.
Toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piţurcă - un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino - câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte - doi ani cu suspendare.
În 27 mai, la ultimul termen al recursului, unul dintre avocaţi lui Becali le-a arătat celor cinci judecători că au posibilitatea să stabilească o pedeapsă care să permită totodată şi suspendarea executării ei, astfel încât clientul lor să fie pus în libertate.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a replicat, în faţa instanţei, că varianta propusă de apărarea lui Gigi Becali reprezintă un nonsens juridic după ce acelaşi complet de judecători l-a condamnat cu executare pe acesta în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar în care, de altfel, s-a şi dispus revocarea suspendării pedepselor primite până la acel moment.
Tot atunci, procurorul a cerut completului de cinci judecători condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de închisoare cu executare, a Alinei Ciul, la doi ani cu executare, iar a lui Victor Piţurcă, Teia Sponte şi Radu Marino, la câte doi ani cu suspendare.
Gigi Becali a declarat, la acelaşi termen, că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzare-cumpărare unui teren în Cluj, iar pe Victor Piţurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai ştie dacă i-a spus ce este acel act
În ultimul său cuvânt, Becali le-a mărturisit judecătorilor că au reuşit să-l sperie, că s-a făcut "băiat cuminte" şi că România are de pierdut odată cu încarcerarea sa.
Instanţa supremă a rămas atunci în pronunţare şi a stabilit că va lua o decizie definitivă în 4 iunie.
Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul "Valiza", apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.
Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.
În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucureşti" la câştigarea titlului de campioană, preciza DNA.
În 23 mai 2008, într-o conferinţă de presă, Gigi Becali declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul "tricolorilor", Victor Piţurcă.
"Am aici un contract de vânzare-cumpărare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile înainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar că acei bani erau pentru achiziţionarea unui teren. Sunt şi actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnătură privată, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi şi de domnul Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale. Cred că prezintă garanţie... Tot pe 15 aprilie. Victor Piţurcă semnează ca martor la vânzarea terenului. Şi domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, şi dacă nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar - şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acea perioadă) acum, nici nu ştia nimeni de el", susţinea atunci Gigi Becali.
(sursa: mediafax)
AICI, filmul evenimentelor de pe 27 mai, precedenta înfățișare
Pedeapsa lui Gigi Becali poate crește pentru că de la mai mult de două condamnări în sus, un inculpat efectuează pedeapsa cea mai mare, plus un spor decis de judecători.
Procurorul a cerut instanţei ca la individualizarea pedepselor să aibă în vedere că Gigi Becali "a corupt jucătorii a două echipe cu sume mari, exorbitante" şi apoi a încercat mascarea faptelor sale.
"Aveţi în vedere atitudinea sa în sala de judecată, dar şi în afara ei. Gigi Becali este un personaj pentru care legea nu există. Aveţi în vedere târgurile propuse procuroilor şi injuriile aduse judecătorilor", a mai spus procurorul.
Decizia este una extrem de importantă pentru viitorul Stelei, care se găseşte într-o situaţie unică pe plan intern şi nu numai. O eventuală prelungire a sentinţei ar putea influenţa finanţele clubului, al cărui patron a dispărut subit din peisaj, înaintea unui sezon 2013/2014 ce se anunţa atât de glorios în urmă cu câteva săptămâni.
Deşi a asigurat că nu va vinde Steaua niciodată, Gigi Becali nu ar mai putea fi la fel de implicat în viaţa clubului, deci noi finanţări sunt absolut necesare. Din familia sa este propusă şi o soluţie, menită să atragă capital străin: "Să vină arabii, să vină ruşii şi stăm la discuţii" a spus Giovani Becali (DETALII).
Pe 7 martie 2012, după ce Gigi Becali era achitat de completul de trei judecători ai ICCJ, acesta declara: "Daca ar exista o hotărâre judecătorească în acest dosar, nu ar fi nevoie să redeschidă cazul. Se autosesizează FIFA și gata. Daca voi fi găsit vinovat, Steaua va fi retrogradată imediat!"
La ultimul termen, cel din 22 aprilie, instanţa a constatat că alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă, nu sunt prezenţi în sala de judecată şi nici nu există menţiunea clară dacă vor sau nu să dea declaraţii. Astfel, instanţa a amânat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai.
În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Valiza a fost inutilă: CFR a luat titlul
În ultima etapă a sezonului 2007/2008 al Ligii 1, mai mulți apropiați ai lui Gigi Becali au fost reținuți în Cluj , asupra lor găsindu-se o valiză care conținea 1,7 milioane de euro.
Banii erau ai lui Becali și ar fi trebuit să ajungă la jucătorii Universității Cluj, în cazul în care aceștia o încurcau pe CFR Cluj și Steaua devenea astfel campioana României. Operaţiunea a fost un eşec. CFR a bătut cu 1-0, gol Cadu, din penalty, cucerind primul titlu din istorie.
În 2008 Gigi Becali a fost trimis în judecată, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar, selecționerul Victor Pițurcă e acuzat de favorizarea infractorului, iar Teia Sponte, fost vicepreședinte al Consiliului de Administrație la Steaua, de complicitate la dare de mită.
Procesul a avut până acum 31 de termene la diferite instanțe, iar pe 27 mai se dă verdictul definitiv, care nu mai poate fi atacat ulterior de niciuna dintre părți. Procurorii au cerut instanței condamnarea lui Becali la 4 ani de închisoare.
A încercat şi în 2006
Banii promiși Bistriței...
Potrivit unui rechizitoriu întocmit în 2006 de procurorii DNA, finanţatorul Stelei ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006. Steaua și Rapid se luptau atunci pentru titlu, iar câștig de cauză au avut în cele din urmă roș-albaștrii, chiar dacă ardelenii n-au pus piedică giuleștenilor.
...și valiza oferită jucătorilor Universității
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Etichete: u cluj , u cluj cfr cluj , steaua u cluj , dna , cazul valiza , becali arestat , gigi becali arestat , valiza steaua , valiza gigi becali , steaua valiza , valiza cu bani , valiza de la cluj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...