Gianni Infantino este noul președinte al FIFA! 40 de echipe la Campionatul Mondial, principalul său obiectiv
26.02.2016, 13:11UPDATE: Gianni Infantino a obținut 115 voturi în cel de-al doilea tur de scrutin și este noul președinte al forului mondial de fotbal. Al 10-lea președinte de când există acest for.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Fostul secretar general al UEFA, Gianni Infantino este elvețian, născut în Brig, dar de origine italiană. Elvețianul de 45 de ani și-a anunțat candidatura la șefia FIFA pe 26 octombrie 2015, acum exact patru luni, după ce a primit susținerea unanimă a membrilor Comitetului Executiv al UEFA. Una dintre propunerile din ”campania prezidențială” ale lui Infantino a fost creșterea numărului de echipe de la Campionatul Mondial la 40, de la 32 câte sunt în prezent.
După al doilea tur de scrutin la alegerile pentru președinția FIFA, cei 207 membri cu drept de vot (Kuweit și Iordania au fost suspendați) au votat astfel:
Gianni Infantino - 115 voturi
Salman Bin Ebrahim al Khalifa - 88 voturi
Prințul Ali - 4 voturi
Gianni Infantino a ținut și prima cuvântare în calitate de președinte al FIFA. Elvețianul a promis o mai mare transparență în guvernarea sa și redarea instituției fotbalului.
”Uf! Dragii mei prieteni, nu pot să-mi exprim emoțiile în acest moment. A fost o aventură excepțională, care mi-a permis să întâlnesc oameni extraordinari, care respiră și trăiesc fotbalul. Mulți oameni care meritau ca FIFA să fie din nou respectată. Lumea întreagă ne va aplauda pentru munca pe care FIFA o va realiza în viitor. Vom fi mândri de ceea ce vom face împreună. Vreau să le mulțumesc celorlalți candidați, a fost o competiție frumoasă și democratică. Vreau să fiu președintele tuturor federațiilor, voi continua să călătoresc prin toată lumea. Vreau să muncesc cu voi toți, cu scopul de a restaura imaginea FIFA și de a reconstrui această organizație și a o repune în inima fotbalului”, a spus Infantino.
"Vom reface imaginea FIFA", a asigurat cel care a fost până acum secretar general al UEFA. "Toată lumea trebuie să fie mândră de FIFA", a continuat el.
"Fotbalul a trecut prin momente grele, momente de criză, dar s-a terminat. Trebuie să aplicăm buna guvernare, transparenţa. Trebuie de asemenea să ne bucurăm de respect, să-l câştigăm prin muncă şi să facem astfel încât să ne putem concentra asupra acestui sport minunat care este fotbalul. Sunt prea emoţionat ca să spun mai mult. Să lucrăm împreună", a declarat Infantino.
Gianni Infantino a început munca la UEFA în anul 2000. A intrat în forul european ca asistent, iar în 2004 a fost numit Director al Departamentului Juridic și Licențe. În 2006, a promovat ca secretar general al UEFA, odată cu sosirea lui Michel Platini.
Infantino e avocat, are patru copii și vorbește fluent cinci limbi: italiană, germană, franceză, engleză și spaniolă.
UPDATE: Al 65-lea Congres al FIFA îl desemnează astăzi pe succesorul lui Joseph Blatter la președinția instituției. Au mai rămas doar patru candidați în cursă, după ce sudafricanul Tokyo Sexwale și-a anunțat retragerea la începutul ceremoniei.
Gianni Infantino, care şi-a anunţat candidatura la conducerea fotbalului mondial după suspendarea lui Michel Platini, luptă cu alţi trei candidaţi: preşedintele Confederaţiei asiatice, şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa din Bahrain, prinţul iordanian Ali, fost vicepreşedinte al FIFA, şi francezul Jerome Champagne, fost secretar general adjunct al FIFA.
După primul tur de scrutin, Gianni Infantino și șeicul Al Khalifa au obținut cele mai multe voturi. Niciunul dintre ei nu s-a proclamat însă câștigător, întrucât nu a obținut 2/3 din sufragii.
Rezultatele primului tur de scrutin:
Gianni Infantino - 88 de voturi
Salman Bin Ebrahim al Khalifa - 85 de voturi
Prințul Ali - 27 de voturi
Jerome Champagne - 7 voturi
Drept urmare, se va trece la un al doilea tur de scrutin. Ultima oară când președintele FIFA a avut nevoie de două tururi de scrutin pentru a fi ales a fost în 1974. Atunci a ajuns în funcție Joao Havelange.
Pentru ca un candidat să câștige după turul 2 nu mai este necesar să aibă 2/3 din voturi, ci doar 50%+1, adică 104 voturi. În cazul în care nici acum niciun candidat nu atinge acest număr de sufragii, se va ajunge la turul III, din care va ieși candidatul cu cele mai puține voturi în turul II.
Participanţii la Congresul extraordinar al Federaţiei internaţionale de fotbal au adoptat vineri, cu 179 voturi pentru şi 22 împotrivă, un set de măsuri care vizează restaurarea credibilităţii acestei instituţii, confruntată în prezent cu cea mai mare criză din istoria sa.
Aceste reforme vizează, în principal, îmbunătăţirea guvernării şi prevăd, între altele, o limitare la 12 ani a mandatelor preşedintelui şi un control al integrităţii aleşilor. Ele au în vedere, de asemenea, o creştere a transparenţei fluxurilor financiare şi a remuneraţiilor.
Aceste propuneri au fost elaborate de către o comisie de reforme prezidată de Francois Carrard, un avocat din Lausanne şi fost director general al Comitetului International Olimpic, care a îndeplinit aceeaşi misiune atunci când CIO s-a confruntat cu un vast scandal de corupţie, la începutul anilor 2000.
FIFA se află în centrul unui amplu scandal de corupţie începând din luna mai, când mai mulţi oficiali ai săi şi alte persoane au fost arestate la Zurich, fiind acuzaţi de corupţie. De atunci, preşedintele său, Sepp Blatter, a fost suspendat pentru opt ani din cauza încălcării codului de etică, la fel ca preşedintele UEFA, Michel Platini. Suspendările celor doi au fost reduse miercuri la 6 ani.
Ca să fie incluse în noul statut al FIFA, ce va intra în vigoare pe 26 aprilie, aceste propuneri de reformă trebuiau aprobate de trei sferturi dintre cele 207 federaţii care au votat vineri, Kuweitul şi Indonezia fiind în continuare suspendate.
Iată cele mai importante măsuri adoptate vineri la Zurich:
Separarea puterilor
Comitetul executiv al FIFA, alcătuit din 24 de membri, va fi înlocuit de un Consiliu FIFA format din 36 de membri şi de un Secretariat General, funcţiile politice ale instanţei fotbalului mondial urmând să fie separate de managementul de zi cu zi. Consiliul FIFA, ales de federaţiile membre, va fi responsabil de stabilirea direcţiei strategice de ansamblu. Secretariatul General, alcătuit din profesionişti, se va ocupa de aspectele operaţionale şi comerciale ale acestei strategii.
Limitarea mandatelor
Niciun oficial ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani, în total 12 ani. Blatter a fost preşedinte mai bine de 17 ani, iar predecesorul său Joao Havelange, 24 de ani.
Limitarea mandatelor se aplică, de asemenea, tuturor membrilor Consiliului FIFA. Comisiei de Audit şi Conformitate şi instanţelor juridice.
Transparenţa
Noul preşedinte va conduce Consiliul având mai mult un rol de ambasador.
Salariul preşedintelui şi al tuturor oficialilor FIFA va fi făcut public.
O comisie va cerceta amănunţit integritatea candidaţilor înainte să le fie permis să candideze pentru Consiliu.
Comisiile pentru Finanţe, Dezvoltare şi Guvernanţă vor avea şi membri veniţi din afara fotbalului.
Toate deciziile luate de Consiliu, de Secretariatul General şi de comisiile de Finanţe, Dezvoltare şi Guvernanţă vor avea nevoie de aprobarea Comisiei de Audit şi Conformitate, care este independentă.
Diversitatea
Promovarea femeilor va deveni un obiectiv prioritar. Şase femei, câte una din fiecare confederaţie regională, vor face parte din Consiliul FIFA Council.
Numărul comisiilor permanente va fi redus de la 26 la 9. De asemenea, va fi înfiinţată o comisie în care vor fi reprezentaţi jucătorii, cluburile şi ligile.
Agerpres
Etichete: fifa , presedinte fifa , congres fifa , fifa reforma
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...