Fotbaliştii vor avea butoane de panică pentru a denunţa meciurile trucate
02.07.2013, 13:38Fotbaliştii care vor fi abordaţi pentru a "trânti" meciuri sau care suspectează astfel de practici vor putea să apese doar un "buton de panică" instalat pe telefonul mobil pentru a denunţa "blaturile". Planul a fost pus la punct de FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor profesionişti, cea care se ocupă de crearea aplicaţiei de mobil cu rol de "buton de panică", scrie site-ul Insideworldfootball.com.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Sindicatul internaţional al fotbaliştilor va face sistemul disponibil pentru toţi fotbaliştii înaintea startului noului sezon. Finlandezul Harry Syvasalmi, membru în Grupul Experţilor Uniunii Europene în meciuri aranjate, a dezvăluit crearea acestui sistem la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, şi a explicat că FIFA trebuie să sprijine iniţiativa, pentru a eradica fenomenul meciurilor "trucate".
Cel care denunţă "blatul" o poate face şi anonim
"Acest sistem va fi disponibil pentru toţi fotbaliştii afiliaţi FIFPro. Fotbalistul va avea o parolă şi va putea apăsa un buton roşu în mod absolut anonim, iar mesajul va ajunge la investigatorii fenomenului. Nici nu trebuie să se identifice, dacă nu vrea asta", a explicat Syvasalmi.
Finlandezul a explicat că fotbaliştii pot denunţa chiar şi meciurile la care se uită la televizor, întrucât, prin experienţa lor de joc, pot să-şi dea seama mult mai repede decât telespectatorii şi spectatorii obişnuiţi, atunci când un meci este "suspect".
Europol şi Interpol încearcă eradicarea fenomenului, dar Syvasalmi crede că rezultatele obţinute până acum sunt încă "insignifiante": "Asta este problema cu statisticile Interpolului. Că sunt de 4-5 ori mai multe cazuri În ultimii cinci ani au fost peste 1.000 de cazuri de meciuri aranjate, dar au fost raportate doar 70 pe an, iar Interpol nu are un sistem bine pus la punct. Se întâmplă astfel de lucruri în număr mai mare: 200-300 de meciuri pe an, la nivel global".
"FIFA face prea puţine, în comparaţie cu UEFA"
Syvasalmi a felicitat, însă, UEFA pentru sancţionarea cluburilor din Turcia, Beşiktaş şi Fenerbahce, pentru meciuri aranjate, dar susţine că FIFA ar putea face chiar mai mult decât federaţia europeană.
"Trebuie să dezvoltăm sistemul de monitorizare. UEFA este pe calea cea bună. Monitorizează circa 30.000 de meciuri, dar FIFA doar 1.500. FIFA trebuie să facă mai mult. Toată lumea trebuie să facă mai mult pentru a stârpi acest fenomen. Nu doar în fotbal, ci şi în rugby, cricket, tenis...", a mai spus finlandezul
Etichete: fifa , uefa , blaturi , fotbalisti , aranjamente , meciuri aranjate , fifpro , harry syvasalmi , buton de panica , aplicatie pe mobil , meciuri necurate , anonimat , aplicatie mobil
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...