Superliga poate aduce pierderi uriașe pentru cluburile care s-au retras. Ce sume ar fi obligate să plătească
articol scris de Digi Sport23.04.2021, 11:32
Superliga Europei, competiția fondată duminică, din care s-au retras deja 10 dintre cele 12 echipe, ar putea aduce pierderi importante pentru cluburile care au semnat contractul inițial de participare.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Superliga poate aduce pierderi uriașe pentru cluburile care s-au retras
În urma valului de proteste venite din partea suporterilor şi a ameninţărilor primite din partea UEFA, FIFA şi a propriilor federaţii naţionale, cluburile s-au retras pe rând din proiectul Super Ligii, mai întâi cele din Anglia, urmate de cele din Italia, singurele care nu au abandonat pentru moment fiind Real Madrid şi FC Barcelona.
Publicația spaniolă Vozpopuli, citată de Sport, anunță că fiecare club care a decis să părăsească proiectul în mod unilateral este obligat să plătească daune în valoare de 300 de milioane de euro, conform contractului semnat.
Clauza respectivă a existat în contractul fiecărui club și a fost adăugată după ce formațiile din Anglia păreau să aibă îndoieli referitoare la noua competiție.
O altă prevedere are legătură cu suma de 3,2 miliarde de euro pe care banca de investiții JP Morgan ar fi urmat să o împrumute Superligii. Cluburile care decid să părăsească competiția ar fi obligate, de asemenea, să plătească o compensație echivalentă cu suma pe care ar fi urmat să o primească la începutul competiției.
Cum a convins Boris Johnson cluburile din Premier League să renunțe la Super Liga Europei
Conform publicației britanice Daily Mail, Boris Johnson era hotărât să apeleze la anumite modificări legislative, în urma cărora, în Anglia, meciurile celor șase echipe ”rebele” din Super Ligă, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham, ar fi ajuns să fie difuzate pe canalele ”free to air”, pentru care publicul nu trebuie să plătească abonament.
Această inițiativă, numită ”bombă legislativă” de către britanici, ar fi dus la pierderi imense din punct de vedere financiar pentru cele șase cluburi, care se bazează în mare măsură, în alcătuirea bugetelor, pe banii proveniți din drepturile de televizare, Premier League fiind lider într-un astfel de top, al încasărilor din drepturile TV. Astfel, cele șase cluburi din Anglia au decis să renunțe.
De altfel, Florentino Perez, președintele Super Ligii Europei, anunța după eșecul proiectului că cele șase cluburi din Anglia s-au retras, rând pe rând, Chelsea fiind prima, din cauza ”presiunii făcute asupra acestora”.
Etichete: juventus , barcelona , uefa , superliga europei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...