Foto Stadionul lui Şahtior Doneţk a ajuns o ruină
27.06.2017, 19:20Stadionul din oraşul Doneţk, gazda meciurilor echipei de fotbal Şahtior, mult timp antrenată de Mircea Lucescu, dar şi a unei semifinale a EURO 2012, a ajuns într-o stare de degradare după izbucnirea crizei din Ucraina în 2014.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
"Este foarte trist că nu mai putem merge la stadion. Era Mecca fotbalului nostru, unde ne adunam cu toţii", povesteşte un suporter local, Iuri Javoronkov, 50 de ani, într-un bar sportiv, aproape gol, situat lângă această arenă.
În 2009, când stadionul a fost inaugurat, totul era diferit la Doneţk, capitala neoficială a regiunii miniere Donbas. Cel mai bogat oligarh al Ucrainei, Rinat Ahmetov, originar din Doneţk, a cheltuit circa 350 de milioane de euro în vederea construirii stadionului pentru Şahtior, clubul al cărui preşedinte este. Ahmetov a angajat arhitecţii care au conceput proiectul stadionului Allianz Arena, al echipei germane Bayern Munchen, şi al uriaşului stadion naţional din Beijing, aşa-zisul Cuib de Pasăre, construit pentru JO 2008.
La Euro 2012, Donbas Arena a văzut Spania lui Andres Iniesta şi Xavi Hernandez eliminând în semifinale la lovituri de departajare Portugalia lui Cristiano Ronaldo.
Doi ani mai târziu însă, odată cu destituirea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi anexarea Crimeei de către Rusia, oraşul Doneţk şi estul Ucrainei devin scena conflictului dintre forţele Kievului şi rebelii proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi.
În mai 2014, Şahtior este nevoit să părăsească oraşul Doneţk, după ce organizaţiile internaţionale au cerut să nu se mai joace fotbal în zona de război.
După plecarea jucătorilor, Ahmetov, care încerca să păstreze controlul stadionului, a organizat aici distribuirea de ajutoare umanitare către locuitorii oraşului.
În luna martie a acestui an însă, rebelii au pus mâna pe stadion şi pe alte bunuri imobiliare ale oligarhului, pe care îl acuză că serveşte şi interesele Kievului.
După ce rebelii au preluat Donbas Arena, Ahmetov a oprit finanţarea stadionului, al cărui personal a fost mult redus.
Cu un gazon deja parţial îngălbenit, cu o instaleţie de nocturnă care nu mai funcţionează şi cu magazinul de suveniruri gol, stadionul nu mai este azi decât o mărturie suplimentară a ruinei provocate de conflictul ucrainean.
Chiar dacă rebelii proruşi au anunţat de curând că vor să relanseze stadionul, ei nu au precizat cine va finanţa lucrările şi nu au menţionat nicio dată pentru redeschiderea arenei.
8 titluri a cucerit Mircea Lucescu pe când era antrenor la Şahtior, transformând echipa ucraineană într-una dintre forţele Europei. În stagiunea 2008-2009, românul a adus trofeul Cupei UEFA la Doneţk
Agerpres
Etichete: sahtior stadion , stadion sahtior , stadion sahtior ruina
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...