Cornel Râpă a intrat în istoria clubului Cracovia
articol scris de Digi Sport03.09.2023, 21:17
Cornel Râpă (33 de ani), fostul fundaș dreapta al celor de la Oțelul și FCSB, a intrat în istoria clubului MKS Cracovia.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Cornel Râpă a intrat în istoria clubului Cracovia
Cornel Râpă a plecat gratis de la FCSB în 2016 și a semnat cu Pogon Szczecin. Doi ani mai târziu a ajuns la Cracovia, pentru suma de 200 de mii de euro. De atunci, fotbalistul a evoluat constant și a ajuns la 178 de meciuri pentru actuala formație.
Dintre acestea, 163 dintre partide au avut loc în campionatul Poloniei, iar Râpă a devenit fotbalistul cu cele mai multe meciuri din istoria clubului în campionat.
Înaintea ultimul meci din campionat, Cornel Râpă a fost celebrat de cei de la Cracovia. Fotbalistul român a primit un tablou, în care se afla un tricou cu numele lui, dar și cu numărul de meciuri din campionatul Poloniei.
În ciuda evoluțiilor constante din Polonia, Râpă nu s-a aflat pe lista convocărilor la naționala României. Fundașul are 6 selecții la prima reprezentativă, iar ultimul meci la care a fost chemat a avut loc pe 30 mai 2012, contra Elveției (amical).
Cornel Râpă, despre viața din Polonia: ”La noi te duci la market și nu știi pe ce ai dat 200-300 de lei. În Polonia umpli coșul de banii ăștia”
Fostul fundaș de la FCSB a prezentat care sunt avantajele traiului în Polonia, dar și ce ar mai putea împrumuta polonezii de la români.
”Prețurile sunt mai ok. Viața e mai ieftină. Din ce am observat, prețul chiriilor și al apartamentelor sunt mult mai mari, dar nivelul de trai e mai ok.
O chirie la Cracovia ajunge la 3-4.000 de euro pentru un apartament cu trei camere, e destul de piperat. Iar un living și o cameră la 1.500 de euro. Prețurile la imobiliare mult mai mare decât la noi.
Dar e mai ieftin în viața de zi cu zi, așa mi se pare mie. Eu consum pâine fără gluten, 7-8 lei în banii lor, în zloți, pe când în România este dublu. La noi te duci la market și nu știi pe ce ai dat 200-300 de lei. În Polonia umpli coșul de banii ăștia.
Polonezii au împrumutat mult de la germani, sunt mai calmi. Noi suntem stresați, agitați. În București făceam 40 de minute până la antrenament, în trafic, ajungeam nervos. În Polonia, faci poate același timp, dar ajungi calm, fără să ți se bage nimeni în trafic, fără înjurături, nu se uită nimeni urât.
Ok, poate că polonezii ar putea împrumuta căldura noastră umană, dar și noi ar trebui să luăm din bunul lor simț, din stilul de viață mai lipsit de stres. Cea mai grea este limba. E foarte grea. Ca și facilități, din toate punctele de vedere, sunt foarte OK. Străzi, infrastructură, lumea e mai calmă, nu e trafic. Asta e ceea ce apreciez, dar limba este destul de grea.
Mă descurc cu ea, atât. Merg la bancă, pot sa înțeleg discuții, să rezolv problemele. Ei sunt foarte patrioți. Trebuie să înveți poloneză. E esențial pentru ei. Chiar dacă te chinui, ei apreciază asta.
Viața în Polonia e mai liniștită. Și asta îmi place cel mai mult. Și când merg la antrenament lumea nu e agitată. Într-adevăr sunt mai reci ca oameni, dar dacă reușești să te împrietenești cu ei iți oferă tot ce au mai bun.
Noi suntem mai latini, mai prietenoși, mai plini de viață, mai glumeți. Mi-au venit câțiva polonezi la nuntă. La Cracovia, fiind și mai mulți străini, fiecare e cu treaba lui, cu viața lui”, a spus Cornel Râpă, pentru Libertatea.
Etichete: polonia , cracovia , cornel rapa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...