FIFA amenință: echipele românești, inclusiv naţionala, pot fi EXCLUSE din competițiile internaționale!
12.07.2012, 11:57Federația Română de Fotbal a primit o avertizare oficială din partea FIFA, legată de procesele pe care Adrian Mititelu și Universitatea Craiova le-au câștigat în instanțele civile din România. Forul fotbalistic internațional amenință echipele românești cu excluderea din toate competițiile internaționale, inclusiv reprezentativele, dacă nu vor fi respectate și puse în aplicare doar deciziile luate conform regulamentelor sportive de comisiile sportive și de TAS.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 25 iunie, cererea clubului Universitatea Craiova de anulare a excluderii provizorii a grupării condusă de Adrian Mititelu din 20 iunie 2011, hotărâtă de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.
"Instanţa dispune anularea punctului 3, nr. 6, din 2011, în ceea ce priveşte excluderea provizorie dictată de Comitetul Executiv. De asemenea, mai dispune suspendarea până la soluţionarea definitivă a efectelor acestei decizii. Decizia este definitivă şi executorie cu recurs în termen de cinci zile", a anunţat judecătoarea Diana Bulancea.
Aceeaşi instanţă a admis nelegalitatea regulamentelor fotbalistice invocată de Universitatea Craiova, declarând nelegal şi neconstituţional articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorului de fotbal. Articolul 36.17 prevede că
"Deciziile Comisiei de Recurs a FRF/LPF sunt definitive şi executorii şi pot fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului în condiţiile arătate de statutul FRF". Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.
FRF a exclus clubul Universitatea Craiova deoarece acesta s-a adresat instanţelor civile în loc să se adreseze TAS.
Practic, FIFA ameninţă că dacă FRF va ţine cont de deciziile Curţii de Apel, România riscă să rămână fără echipe în competiţiile internaţionale.
Redăm mai jos corespondenţa publicată pe site-ul oficial al FRF:
Prezentăm mai jos extras din corespondența adresată FRF de către Secretarul General Adjunct al FIFA cu privire la obligațiile impuse membrilor afiliați prevăzute de Statutul FIFA, precum și cu privire la sancțiunile ce pot fi aplicate FRF ca urmare a nerespectării acestora.
FAX
Federaţia Română de Fotbal
Dl Mircea Sandu
Preşedinte
Fax: 0040 21 325 0679
Zurich, 11 iulie 2012
Corespondenţa dvs. din 28 iunie 2012
Stimate domn,
Vă mulţumim pentru corespondenţa menţionată mai sus şi confirmăm primirea acesteia în format pe hârtie în data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la faptul că am analizat cu atenţie informaţiile cuprinse în aceasta.
În acest sens, dorim să facem referire la corespondenţa noastră anterioară din data de 16 septembrie şi 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat poziţia cu privire la obligaţiile care îi revin unei asociaţii fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori să reiterăm în primul rând că, aşa cum am arătat în corespondenţa noastră menţionată mai sus, apelarea la instanţele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociaţie membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii. În locul apelării la instanţele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicţie cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanţele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanţele de drept comun
.................................................................................................
În plus, fiecare asociaţie membră va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociaţiei membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligaţii către membrii săi (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază). În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociaţie membră va aplica sancţiuni oricărei părţi care nu respectă această obligaţie şi se va asigura că orice apel împotriva acestor sancţiuni va fi înaintat spre arbitraj şi nu către instanţele de drept comun.
În plus, în ceea ce priveşte posibilele sancţiuni aplicate Federaţiei Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare susmenţionate, având în vedere corespondenţa noastră din 16 septembrie şi 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancţiunilor posibile menţionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligaţiilor ce îi revin de către o asociaţie membră poate atrage aplicarea de sancţiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociaţii membre (art. 14 şi art. 15 din Statutul FIFA).
....................................................................................
Cu toate acestea, în măsura în care legislaţia română nu pune la îndoială jurisdicţia unui tribunal arbitral la nivel naţional, respectiv jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul şi obligaţia – conform celor menţionate mai sus, de a impune jurisdicţia unui tribunal arbitral naţional sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanţă şi de a interzice recurgerea la instanţele de drept comun. În cazul în care FRF nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.
.......................................................................................................
Cu stimă,
FEDERATION INTERNATIONALE
DE FOOTBALL ASSOCIATION
Semnătură indescifrabilă
Markus Kattner
Secretar General Adjunct
CC: UEFA
Etichete: fotbal , frf , fifa , u craiova
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...