Euro 2024: Romania - Ukraine
Zero! România a scris istorie la EURO, dar ce a urmat i-a lăsat pe toți cu ”buza umflată”
Nyon, Switzerland. 26th Sep, 2018. Flags with the UEFA logo waft in the garden of the headquarters of the Union of European Football Associations on Lake Geneva. The decision on the host of the continental tournament in 2024 will be made by the members of
Rodri și Morata au primit verdictul după incidentul de la EURO 2024. Ce a decis UEFA
gigi5
Exclusiv Gigi Becali îl aștepta să semneze, dar ce a urmat l-a lăsat fără cuvinte: ”Rar întâlnești. Pe el nu-l interesează”
Digi Sport 1 Live
Acum

Top 5 momente memorabile din istoria EURO

articol scris de Digi Sport
13.06.2024, 08:56

64 de ani plini de momente magice în fotbal. 16 ediții cu legende care au aprins lumea fotbalului. Campionatul European este unul din cele mai așteptate evenimente sportive din lume, și pe bună dreptate, deoarece stârnește o mulțime de emoții pe care numai fotbalul le poate oferi.

A Euro 2024 Themed Pop-up Shop in Hangzhou, China - 13 Jun 2024
Logo EURO 2024. Turneul se desfășoară în Germania, între 14 iunie și 14 iulie 2024 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: CFR - UTA, sâmbătă, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Oțelul, sâmbătă, 21:30, DGS 1

  • EURO 2024 va porni la drum vineri, odată cu meciul Germania - Scoția, de la ora 22:00, partidă care va putea fi urmărită în format Live Text pe digisport.ro

Fanii fotbalului au fost martorii unor momente cu adevărat uimitoare de-a lungul istoriei EURO, așa că ne-am asumat sarcina dificilă de a crea un top 5! Cu ajutorul platformei sportive Sofascore, toate aceste momente pot fi acum evaluate cu cifre. Acest lucru se datorează faptului că Sofascore furnizează exclusiv date statistice pentru toate Campionatele Europene, din 1980 și până acum.

Așadar să începem numărătoarea inversă!

5. DOMINAȚIA SPANIEI – 2012

Mulți consideră că una dintre cele mai dominante generații din istoria fotbalului este naționala Spaniei, câștigătoare a Campionatului European din 2012. Aceasta nu doar că a câștigat ediția din anul respectiv, dar a triumfat și la Cupa Mondială cu doi ani înainte și la EURO din 2008.


Astfel, pe 1 iulie 2012, la Kiev, jucătorii Spaniei s-au impus oficial ca parte a uneia dintre cele mai puternice generații de fotbal din toate timpurile. De asemenea, a devenit prima echipă (și singura până acum) care a apărat cu succes Trofeul Henri Delaunay.

În acea perioadă, ibericii au fost neînvinși timp de 29 de meciuri consecutive, iar EURO 2012 a fost o demonstrație pură de dominare din partea lor. Spania a fost echipa cu cel mai mare rating al turneului, cu o medie Sofascore de 7,35, iar Xavi a fost cel mai bine cotat jucător, cu o medie Sofascore de 7,98.

Datele statistice arată că Spania a avut cea mai mare posesie a mingii (în medie 65,8%), cele mai multe pase precise (în medie 638,8 pe meci), cele mai multe șuturi pe poartă (în medie 7,0 pe meci), cele mai multe goluri marcate și cele mai puține goluri primite. Dacă asta nu e o demonstrație de dominare, atunci nu știm ce ar putea fi. Fotbal la cel mai înalt nivel!

4. GRECIA CÂȘTIGĂ TOT – 2004

În timp ce Spania era printre favorite la EURO 2012, nimeni n-ar fi putut să prevadă ce s-a întâmplat la EURO 2004. Grecia era o echipă care nu câștigase niciodată un meci la un turneu important și a doua cea mai puțin favorită la victorie. Nu a avut noroc nici la tragerea la sorți din acel an, fiind aruncată într-o „grupă a morții” alături de gazda Portugalia, de Spania și de Rusia. Astfel, pentru mulți fani ai fotbalului, singura întrebare era dacă Grecia va reuși să obțină măcar un punct în turneu.

Cu toate acestea, când ziua de deschidere a sosit lumea a rămas în stare de șoc.

Grecia a câștigat cu 2-1 un meci în care Portugalia a dominat clar. Echipa lui Otto Rehhagel a avut doar 33% posesie a mingii, doar 259 de pase (comparativ cu cele 492 ale Portugaliei), 8 șuturi (față de cele 22 ale Portugaliei) și totuși a reușit să obțină victoria. Ulterior, în etapa grupelor, a obținut o remiză importantă 1-1 cu Spania și, deși a pierdut cu Rusia în ultimul meci din grupă, diferența mai bună de goluri i-a asigurat calificarea în fazele eliminatorii.

Franța aștepta în sferturi, iar lumea a fost martora unui alt șoc. Campioana en-titre, condusă de forțe ofensive precum Zidane, Henry, Trezeguet, Wiltord, nu a putut trece de apărarea Greciei. Charisteas a marcat în minutul 65, iar outsiderul a eliminat o altă echipă mare. A fost încă un meci în care adversarul a dominat: posesie 62% - 38%; șuturi totale 14 - 5; pase 510 - 318, toate în favoarea Franței, dar Grecia a mers mai departe.

Cehia a fost adversara din semifinale, iar Traianos Dellas a fost eroul Greciei cu golul victoriei, din prelungiri. Dellas a încheiat meciul cu un rating Sofascore de 8,0.

Apoi a urmat o repetare a meciului de deschidere. Gazda Portugalia, care aștepta în finală, nu a putut opri povestea fantastică a Greciei. O altă victorie cu 1-0 pentru Grecia și apariția uneia dintre cele mai surprinzătoare campioane europene din toate timpurile!

Dacă analizăm datele statistice ale turneului, e greu să găsești Grecia în frunte la vreun capitol, dar probabil pe nimeni din Grecia nu interesează asta: locul 11 la media ratingului Sofascore, locul 15 la posesie și pase precise, locul 12 la șuturi pe poartă, locul 7 la goluri marcate. Dar, hei! La final, Grecia a fost numărul 1, iar asta e o poveste demnă de cărțile de istorie.

3. GOLUL DE AUR AL LUI DAVID TREZEGUET – 2000

O singură mișcare poate schimba istoria, iar Franța ne-a demonstrat acest lucru. Nu a câștigat niciun trofeu timp de un sfert de secol și a venit la EURO 2000 cu o generație talentată care visa să schimbe asta. Vestiarul echipei era plin de nume mari – Zidane, Henry, Deschamps, Vieira, Djorkaeff, Thuram, Desailly și mulți alții. Franța nu a avut o misiune ușoară. Olanda o aștepta în faza grupelor, Spania și Portugalia în fazele eliminatorii, dar pas cu pas a ajuns în finala contra Italiei.

Lucrurile nu au mers conform planului. După 90 de minute, Italia conducea. Totuși, în ultimele secunde, Sylvain Wiltord a marcat golul egalizator care a asigurat prelungirile pentru Franța, iar David Trezeguet a marcat cu unul dintre cele mai memorabile voleuri din istoria finalelor EURO.

A fost un gol de aur care a adus al doilea trofeu în vitrina Franței. Didier Deschamps a fost cel mai bine cotat jucător al meciului, cu un rating Sofascore de 7,9. El a dictat ritmul jocului împreună cu Zidane. Aceștia au avut un total de 122 de pase precise și au câștigat 35 de dueluri. Însă, istoria își va aminti mereu de voleul lui Trezeguet ca pe unul dintre cele mai memorabile momente.

2. CENUȘĂREASA VINE DIN DANEMARCA – 1992

Dacă victoria Greciei la EURO 2004 a fost o surpriză, atunci reușita Danemarcei la EURO 1992 a fost și mai incredibilă. Echipa nici măcar nu era calificată la turneu. Jucătorii se gândeau deja la sezonul următor când, cu doar 10 zile înaintea meciului de deschidere, au primit un telefon – Iugoslavia e descalificată, Danemarca intră în competiție!

Etapa grupelor a fost extrem de dificilă, cu Franța, Anglia și gazda Suedia, dar Danemarca a depășit-o cu o victorie, o remiză și o înfrângere. Pe atunci, doar 8 echipe participau, așa că Danemarca era deja în semifinale, contra campioanei en-titre, Olanda.

După 2-2 la finalul timpului regulamentar de joc, Danemarca a mers mai departe după executarea penalty-urilor. Cu toate aceste echipe mari eliminate, mai rămânea doar Germania de învins.

A fost un meci în care Germania a dominat statistic: posesie 60%-40%, șuturi 18-8, pase 413-293, totul în favoarea germanilor. Dar datele statistice cele mai importante au arătat că Danemarca a marcat două goluri, iar Germania 0! Dacă nimeni nu credea în povestea Cenușăresei înainte, după 1992 mulți au început să creadă.

Peter Schmeichel a fost cel mai bine cotat jucător al turneului, cu o medie Sofascore de 7,86. Danemarca a fost a doua echipă din competiție ca rating, cu o medie Sofascore de 7,13. Din punct de vedere statistic, danezii s-au clasat pe locul 5 la posesia mingii și pase precise, pe locul 7 la șuturi și pe locul 5 la driblinguri reușite. A fost o poveste memorabilă, la care nimeni nu se aștepta, dar care a devenit realitate!

1. CE NEBUNIE! UN GOL DE NEUITAT – 1988

Dacă pui un fan al fotbalului să-și închidă ochii și să-și imagineze un moment din Campionatul European, mulți l-ar vedea probabil pe marele Marco van Basten și voleul său magic din finala EURO 1988. A fost poezie în mișcare: tricoul portocaliu al Olandei cu numărul 12 pe spate, o imagine care nu va fi depășită niciodată. A fost primul (și până acum singurul) titlu european al Olandei, ceea ce face povestea și mai frumoasă.

Van Basten a fost forța supremă a turneului, competiție pe care a încheiat-o cu un rating Sofascore impresionant de 7,92. A fost golgheter cu 5 reușite și a oferit și două pase decisive. Performanța sa din faza grupelor, cu un hat-trick și rating Sofascore de 9,6 în victoria cu 3-1 împotriva Angliei, a fost cea mai bună performanță individuală de la EURO 1988.

Olanda a fost și cea mai bine cotată echipă a turneului, cu o medie Sofascore de 7,25. De asemenea, a dominat categoriile posesie (59,2%), șuturi (medie de 18,8 pe meci), pase lungi precise (medie de 29,0 pe meci) și multe altele, astfel că a devenit pe drept campioană europeană! Victoria nu ar fi fost, însă, la fel de specială fără Marco van Basten, care a pus cireașa pe tort cu un voleu de poveste, o capodoperă care va rămâne pentru totdeauna în cărțile de istorie.

Trăiește Campionatul European ca niciodată! Cele mai tari meciuri și cei mai buni jucători din fiecare ediție EURO, din 1980 până în prezent, sunt acum disponibile doar pe platforma sportivă Sofascore! Jucătorii legendari și cele mai spectaculoase întâmplări din istoria fotbalului european sunt acum evaluate și analizate cu ajutorul datelor statistice detaliate. Compararea jucătorilor din diferite ere sau a celor mai dominante echipe de-a lungul timpului este acum la îndemâna oricărui fan al sportului, cu Sofascore, cea mai rapidă și mai detaliată platforma de scoruri live pentru toată istoria care se scrie!

Etichete: campionatul european de fotbal , sofascore , statistici campionatul european , ce de fotbal


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un apropiat al lui Viktor Orban
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un apropiat al lui Viktor Orban

Balazs Orban, consilierul politic al omonimului său - premierul ungar (dar fără nicio legătură cu...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:FCSB-RFS, UEFA EUROPA LEAGUE (26.09.2024)
FCSB - RFS 4-1. Campioana României, start excelent în Europa League! Olaru, Bîrligea și Ștefănescu au fost decisivi

Echipa lui Florinel Coman, condusă cu 0-3 în minutul 27! Cât s-a terminat meciul și nota primită
coman
Toni Kroos era pregătit să semneze, dar a aflat cine e noul antrenor al echipei și a refuzat pe loc
Toni Kroos, DFB 8 in the group A stage match GERMANY - SWITZERLAND 1-1 of the UEFA European Championships 2024 on Jun 23
"Ce i-ați transmis lui Drăgușin după eliminare?" Ange Postecoglou a dat răspunsul pe loc
Tottenham Hotspur v Qarabag FK, Europa League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, Tottenham, London, UK - 26 Sep 2024
Ilie Dumitrescu a repetat de trei ori un cuvânt, după ce a auzit că Radu Drăgușin a rezistat opt minute pe teren
Screenshot 2024-09-27 at 00.48.25
Recomandările redacției
gigi5
Exclusiv Gigi Becali îl aștepta să semneze, dar ce a urmat l-a lăsat fără cuvinte: ”Rar întâlnești. Pe el nu-l interesează”

Video Dinamo, la câțiva centimetri de dezastru cu FC Botoșani! Gest inexplicabil
Screenshot 2024-09-27 at 23.26.58
Exclusiv Lui Gigi Becali i s-a spus în direct ce a zis Andrea Compagno despre el și a reacționat
Screenshot 2023-12-19 at 18.56.38
Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost ”întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune
FOTBAL: FC UNIVERSITATEA CLUJ - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (02.09.2024)
Citește și
Prima reacție din tabăra Germaniei, după ce UEFA a recunoscut că trebuia dictat penalty la hențul lui Cucurella
firo : 05.07.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/4 Final, M45, Match 45, ESP, Spain - GER, Germany
Oficial Verdict final pentru cea mai mare controversă de arbitraj a anului: UEFA a recunoscut că a greșit!
Germany - UEFA EURO 2024 - Austria vs France - 15/06/2024
Monica Bellucci, superbă într-o rochie din catifea, care i-a îmbrățișat silueta, de mână cu iubitul. Și la 60 de ani e o adevărată divă
Monica Bellucci, superbă într-o rochie din catifea, care i-a îmbrățișat silueta, de mână cu iubitul. Și la 60 de ani e o adevărată divă
Străinii au luat „foc" după postarea lui Fabrizio Romano: ”FCSB e Steaua București!"
Străinii au luat „foc" după postarea lui Fabrizio Romano: ”FCSB e Steaua București!"
Gigi Becali e făcut ”praf”, după ce a hotărât să revină în politică: ”I-a dispărut mirosul pușcăriei și vrea balamuc!”
Gigi Becali e făcut ”praf”, după ce a hotărât să revină în politică: ”I-a dispărut mirosul pușcăriei și vrea balamuc!”
Dakota Johnson, spectacol pe plaja din Malibu, într-un costum de baie galben. Actrița, însoțită de un alt bărbat celebru
Dakota Johnson, spectacol pe plaja din Malibu, într-un costum de baie galben. Actrița, însoțită de un alt bărbat celebru
Madonna s-a asigurat că toată atenția este asupra ei. Artista în vârstă de 66 de ani, seducătoare într-o ținută cu un decolteu amețitor
Madonna s-a asigurat că toată atenția este asupra ei. Artista în vârstă de 66 de ani, seducătoare într-o ținută cu un decolteu amețitor
Singurul mod în care Ucraina poate stopa Rusia. România face parte din ecuație: „Ar fi cel mai mare câștig și pentru NATO"
Singurul mod în care Ucraina poate stopa Rusia. România face parte din ecuație: „Ar fi cel mai mare câștig și pentru NATO"
Textul de lege surprinzător ce te lasă fără câinii și pisicile care fug la vecini. Ești legat de mâini
Textul de lege surprinzător ce te lasă fără câinii și pisicile care fug la vecini. Ești legat de mâini
Momentul în care Sever Mureșan a contat pentru sportul românesc. Legătura cu Dinamo și cele 159 de milioane de euro de la Dacia Felix
Momentul în care Sever Mureșan a contat pentru sportul românesc. Legătura cu Dinamo și cele 159 de milioane de euro de la Dacia Felix
Becali a dat de pământ cu un jurnalist celebru: ”Vrea să mor”. A spus totul în direct, chiar la trustul unde scrie acesta
Becali a dat de pământ cu un jurnalist celebru: ”Vrea să mor”. A spus totul în direct, chiar la trustul unde scrie acesta
Ce s-a întâmplat acum cu scrisoarea lăsată de români în vestiar, la Munchen, după eliminarea de la EURO 2024
vestiar romania munchen (1)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Madonna s-a asigurat că toată atenția este asupra ei. Artista în vârstă de 66 de ani, seducătoare într-o ținută cu un decolteu amețitor
Madonna s-a asigurat că toată atenția este asupra ei. Artista în vârstă de 66 de ani, seducătoare într-o ținută cu un decolteu amețitor
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de fapt, pasărea prădătoare
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de fapt, pasărea prădătoare