Galerie Foto Istoria mascotelor de la Euro. La una dintre ediții, semăna cu președintele țării-gazdă. Reacția acestuia
articol scris de Digi Sport11.06.2021, 07:57
Pe lângă spectacolul din teren și din tribune, Campionatele Europene s-au remarcat și prin unele "pete de culoare": mascotele oficiale. Nu face excepție nici Euro 2020, turneu care va avea mecuri și în România.
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Istoria mascotelor de la Euro. O singură dată turneul a fost câștigat de țara organizatoare, de când au apărut mascotele
Prima mascotă a apărut în 1980, când Europeanul s-a jucat în Italia. Astfel, italienii au considerat ideal ca prima mascotă oficială să fie Pinocchio, după personajul din cartea cu același nume, scrisă de italianul Carlo Collodi, care a fascinat copilăria multora. Mascota, care avea nasul în culorile steagului Italiei, a apărut purtând pe cap o pălărie inscripționată cu "Europa 80". Competiția a fost câștigată de Germania de Vest.
A doua mascotă a fost cea de la Euro 1984, campionat care s-a ținut în Franța. S-a numit Peno și înfățișa un cocoș alb, aluzie la cocoșul galic. Peno era îmbrăcat în echipamentul naționalei Franței și era încălțat cu ghete de fotbal. Alegerea numelui mascotei vine de la jargonul francez al termenului penalty. Peno le-a adus noroc francezilor, care au și câștigat turneul. De atfel, a fost singurul turneu câștigat de țara gază de la momentul apariției mascotelor.
La Euro 1988, mascota s-a numit Berni și înfățișa un iepure umanizat, îmbrăcat în echipamentul naționalei Germaniei, țara gazdă a turneului. Numele mascotei a fost ales după denumirea orașului Berna, sediul central UEFA și totodată locul unde Germania a ridicat trofeul Cupei Mondiale din 1954. Competiția a fost câștigată de Olanda.
Warner Bros a creat mascotele pentru două ediții ale Campionatului European
În 1992, Campionatul European s-a ținut în Suedia, a patra țară care a continuat tradiția și a conceput o mascotă denumită Rabbit (n.r.: iepure). Scandinavii nu au dat însă dovadă de prea multă originalitate și au creat o mascotă aproape identică cu cea făcută de nemți în ediția anterioară, numai că iepurele era îmbrăcat acum în echipamentul Suediei. Competiția a fost câștigată de Danemarca, națiune care a produs una dintre cele mai mari surprize din istorie.
Anglia l-a creat pe Goliath la Europeanul din 1996. Goliath era un leu, realizat după modelul lui Willie, din urmă cu 30 de ani, de la Mondialul din 1966 și era îmbrăcat într-o jachetă în stil Union Jack, ținând o minge sub braț. Simbolul era ales pentru că Anglia era reprezentată de cei trei lei tradiționali de pe tricou. Competiția a fost câștigată de Germania.
La Euro 2000, competiție desfășurată în Belgia și Olanda, a fost creat Benelucky, un joc de cuvinte între denumirea latină "bene" și cea englezească "luck" (n.r: noroc). Ca reprezentație grafică, organizatorii s-au gândit să facă o combinație dintre un leu, care e simbolul Olandei, și un diavol, aluzie la porecla naționalei Belgiei, "diavolii roșii", așa că i-au pus leului niște coarne roșii. Turneul a fost câștigat de Franța.
La Euro 2012, mascotele semănau cu președintele Polonei, care s-a declarat încântat
La Europeanul din Portugalia, din 2004, mascota s-a numit Kinas și a fost aleasă pentru a le purta noroc lusitanilor, pentru că numele provine de la "Bandeira das Quinas", adică cele cinci scuturi de pe drapelul Portugaliei. Jucătorii portughezi au ajuns în finală, unde au pierdut în fața Greciei, care a reușit una dintre cele mai mari surprize din istoria campionatelor europene. Kinas reprezenta un băiat simplu, însă cu puteri speciale, îmbrăcat în culorile naționalei Portugaliei, surprins în momentul în care șutează în minge.
Euro 2008 a avut ca mascote pe Trix și Flix, gemenii misterioși din Alpi care aveau tricouri cu numerele 20, respectiv 08. Aceștia simbolizau cele două națiuni gazdă, Austria și Elveția, țări traversate de munții Alpi, iar designul a fost ales de celebra casă de producție Warner Bros. În plus, Trix și Flix aveau și o melodie interpretată de celebrul Shaggy, "Feel the Rush". Competiția a fost câștigată de Spania.
În 2012, tot două țări au fost gazde, Polonia și Ucraina, iar mascotele Slavek și Slavko se asemănau cu cele din ediția precedentă. Nu întâmplător au fost create tot de Warner Bros. A fost însă nevoie și de aprobarea politicienilor locali, iar președintele Poloniei, Grzegorz Lato, a fost imediat de acord cu denumirea și cu designul. "Îmi place, în mod special, părul lor. Eu am avut o freză similară în urmă cu 40 de ani". Slavek și Slavlo aveau părul ridicat și vopsit în culorile celor două țări-gazdă și purtau și echipamentul adecvat. Competiția a fost câștigată de Spania, la fel ca la ediția precedentă.
Skillzy este mascota de la Euro 2020, turneu unde România este una dintre țările-gazdă
Campionatul European din 2016 s-a ținut într-o singură țară, Franța. Mascota oficială se numea Super Victor, înfățișa un băiat îmbrăcat în echipamentul Franței, cu o pelerină în stilul lui Superman și cu numărul 16 pe tricou, aluzie la anul competiției. El avea puterea de a zbura dintr-un oraș în altul, la fiecare meci. La acel european, Franța a ajuns în finală, însă a pierdut în prelungiri în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo.
În 2020, la a 16-a ediție a Europeanului, unde și România este una dintre cele 11 țări organizatoare, mascota se numește Skillzy, provine din cultura fotbalului freesyle și panna și este a 11-a mascotă din istoria turneelor finale Euro. Skillzy, un personal umanoid de desene animate, a fost ales după ce a fost selectat într-un concurs improvizat de fotbal freestyle la nivel european. Un puști a fost observat mai întâi într-o parcare, în afara arenei unde se ținea concursul, acolo unde se afla alături de prietenii săi, în timp ce făcea "mingicării". Unul dintre trucuri nu i-a reușit, iar mingea a trecut prin geamul locației unde se desfășura evenimenul și i-a întrerupt prestația unuia dintre concurenți. El a fost chemat pe scenă și a impresionat juriul.
Turneul final al EURO 2020, care va fi găzduit de 11 oraşe de pe continent, printre care şi Bucureşti, va debuta pe 11 iunie şi se va încheia pe 11 iulie. Toate partidele vor fi LIVE TEXT pe digisport.ro.
Citește și:
Euro 2020, la Bucureşti. Tot ce trebuie să ştii despre meciurile de pe Arena Naţională
Etichete: mascote euro , mascota euro 2020 , skyilzy
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Viktor Orbán a fost atacat în Parlament din cauza problemelor economice prin care trece țara sa și...