VIDEO Hagi şi "Generaţia de Aur", la magazinul FIFA. Amintiri din cea mai bună perioadă a naţionalei
02.09.2015, 23:00Naţionala României a ajuns pe locul 7 în lume şi este lider în grupa de calificare la EURO 2016, dar vremurile în care "tricolorii" se luptau de la egal la egal cu marile forţe din fotbal la Cupa Mondială sunt foarte îndepărtate. Magazinul FIFA din această săptămână a făcut o călătorie în trecut şi ne-a amintit de "Generaţia de Aur".
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Liderul indiscutabil al echipei naţionale din anii '90 a fost Gheorghe Hagi, jucător cu o carieră impresionantă şi cel considerat aproape unanim cel mai bun fotbalist român din istorie.
"Îmi plăcea să fac lucruri de care suporterul să fie mulţumit şi probabil de aceea lumea a fost mulţumită de mine", a spus Hagi.
"Era un jucător cu calităţi fizice şi tehnice deosebite, lucru care îl ajuta foarte mult să poată să creeze un joc deosebit", l-a caracterizat fostul portar Bogdan Stelea pe cel care i-a fost căpitan mulţi ani în tricoul naţionalei.
"Un jucător cu pasă, care te punea în valoare, ştia să scoată maximum de la colegi", a completat Ilie Dumitrescu.
Cu Hagi conducând o generaţie de excepţie, România s-a calificat la Cupa Mondială din 1990, după o aşteptare de 20 de ani. În Italia, "tricolorii" au trecut de faza grupelor şi au ajuns în optimi, unde au pierdut în faţa Irlandei, în urma loviturilor de departajare.
"În 1990 am arătat că aveam mult talent. A fost o echipă bună. Păcat, eu zic că meritam să ne calificăm. Am pierdut la penalty-uri, dar cred că am jucat mult mai bine decât adversarul", a povestit Hagi.
Revanşa echipei României şi a lui Hagi a venit patru ani mai târziu, în Statele Unite. Cu Anghel Iordănescu pe bancă şi un căpitan în cea mai bună formă a carierei, naţionala a fost la un pas de a ajunge între cele mai bune patru echipe ale lumii. Din păcate, din nou loviturile de la 11 metri i-au trimis pe acasă pe "tricolori".
"A fost o generaţie care a fost aproape să câştige. Zece ani s-a bătut de la egal la egal cu cele mai bune echipe din Europa şi din lume. Suntem mândri de acest lucru", a spus Hagi.
Parcursul excepţional al românilor a început cu o victorie cu 3-1 în faţa Columbiei, considerată una dintre favoritele competiţiei. Hagi a fost încântător împotriva sud-americanilor. "În acel meci, dacă îl lăsai să gândească, să ridice capul din pământ şi avea timp, era pericol", a povestit Miodrag Belodedici.
Columbienii au simţit asta în minutul 34, când "decarul" României a marcat un gol senzaţional, unul dintre cele mai frumoase ale turneului. "Mingea avea o traiectorie ciudată, nici nu se învârtea. Lovea mingea extraordinar", şi-a amintit Belodedici.
A urmat un eşec clar cu Elveţia (1-4) şi victoria cu 1-0 în faţa gazdelor, care a adus României calificarea în optimile de finală de pe primul loc în grupă. Golul succesului cu americanii i-a aparţinut lui Dan Petrescu.
Următorul adversar a fost vicecampioana mondială, Argentina, care nu se putea baza pe Diego Maradona, exclus de la turneul final după ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping. Ilie Dumitrescu a fost eroul meciului pe care România l-a câştigat cu 3-2, dar Hagi a atras încă o dată privirile fanilor.
"Un coleg extraordinar, un jucător fantastic, care intră în categoria jucătorilor foarte rari, speciali", a spus Ilie Dumitrescu, autorul unei duble şi a pasei decisive la golul lui Hagi în partida cu Argentina.
Suedia a pus capăt ambiţiilor României, în sferturile de finală, când diferenţa, la fel ca în 1990, a fost făcută de penalty-uri.
Cupa Mondială din 1994 i-a consolidat lui Gică Hagi statutul de star al fotbalului mondial. Cel mai bun jucător român din istorie a mai condus naţionala la o ediţie a Cupei Mondiale, în 1998, şi la două turnee finale de Campionat European, în 1996 şi 2000, iar pe Galatasaray Istanbul a ajutat-o să devină o forţă a Europei.
După retragere, a înfiinţat academia de fotbal care îi poartă numele, un proiect gândit după celebrul Luceafărul din anii '80, la care au crescut mulţi dintre membrii "Generaţiei de Aur".
"Era o organizare deosebită. Au avut grijă de noi, cei mai talentaţi jucători. La fel şi eu, la rândul meu, am vrut să încep o academie şi să dau o şansă copiilor care au vise, care sunt talentaţi, care vor să ajungă fotbalişti", a explicat Hagi.
Unul dintre jucătorii crescuţi de fostul căpitan al echipei naţionale este chiar fiul său, Ianis. Acesta a debutat deja în Liga 1 şi este chiar căpitanul Viitorului, deşi nu a împlinit încă 17 ani.
"Oamenii îl vedeau pe tata şi îi cereau autografe sau o poză şi nu ştiam ce se întâmplă. L-am întrebat şi mi-a spus: "Am jucat fotbal şi lumea mă iubeşte"", a povestit Ianis Hagi.
Etichete: gica hagi , video , echipa nationala , cupa mondiala , generatia de aur , ilie dumitrescu , cupa mondiala 1994
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...