Statistic, nu mergem în Brazilia! Jumătatea preliminariilor nu ne găsește pe loc calificant
24.03.2013, 18:51Naționala României se află, la jumătatea preliminariilor pentru Cupa Mondială din Brazilia, de anul viitor, pe locul al treilea în grupă. După 5 partide disputate, din 10 câte sunt în program, elevii lui Pițurcă au strâns 10 puncte, la fel ca și Ungaria, care are însă un golaveraj mai bun. Olanda e prima, cu 15 puncte, maxim posibil.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La turneul final din Brazilia se califică prima clasată, în vreme ce a doua, dacă nu e cea mai slabă de pe locul doi din cele nouă grupe preliminarii din Europa, va juca baraj. Așadar, în acest moment, România nu e pe un loc calificant.
La precedentele șase turnee finale, reprezentativa noastră a ratat calificarea dacă nu ocupa la jumătatea preliminariilor un loc calificant. Chiar și când a încheiat pe loc de baraj faza grupelor preliminare, naționala n-a ajuns la turneul final.
În preliminariile pentru Italia 1990, România avea, după trei meciuri, 5 puncte, fiind prima, Danemarca, de pe doi, având un punct mai puțin. La final, România a avut 9 puncte, iar danezii 8, fiind cea mai slabă echipă de pe locul doi din zona europeană și ratând astfel prezența la turneul final.
Patru ani mai târziu, în preliminariile pentru World Cup 1994, după patru jocuri, echipa națională era pe locul al doilea, care asigura calificarea. Belgia era prima, cu 10 puncte, România a doua, 7 puncte. La finalul preliminariilor, începute cu Dinu pe bancă și terminate cu Anghel Iordănescu, cele două echipe erau la egalitate de puncte, 15, cu România prima.
Cea mai liniștită campanie pentru un mondial a fost cea pentru turneul final din Franța, din 1998. La jumătatea ei, România avea maxim de puncte, 15, și golaveraj 19-0. Avansul față de a doua clasată era mai mult decât dublu, Irlanda,a vând doar 7 puncte. La finalul preliminariilor noi aveam 28 de puncte și golaveraj 37-4, irlandezii, clasați pe doi, 18 puncte.
În preliminariile pentru Cupa mondială din 2002, începute cu Boloni selecționer, după 4 jocuri românii erau pe doi, 6 puncte, patru mai puține decât liderul, Italia. La final, cu Hagi ajuns pe banca primei reprezentative, am avut 16 puncte, Italia 20, fiind nevoiți să jucăm baraj. Am pierdut dubla manșă cu Slovenia și am ratat calificarea, prima oară după trei prezențe consecutive la turneul final.
Poziția ocupată la mijlocul preliminariilor pentru turneul final din 2006, din Germania, de reprezentativa României, a fost 3, cu 10 puncte, Olanda fiind prima, 16 puncte, Cehia a doua, 15 puncte. La final, clasamentul a rămas același și am mai ratat o calificare.
La fel s-a întâmplat și în campania pentru Africa de Sud 2010, când după primele cinci meciuri, la jumătatea preliminariilor, tricolorii erau pe locul 5, cu 4 puncte. Înaintea alor noștri erau Serbia, 12 puncte, Franța 10 puncte, Lituania 9 puncte și Austria 7 puncte. Am încheiat preliminariile tot pe 5, cu 12 puncte, Serbia și Franța fiind primele două clasate, 22, respectiv 21 de puncte.
E interesant că din 1992 încoace, această situație, în care nu mergem la turneul final dacă la jumătatea preliminariilor nu ocupăm loc calificant, e valabilă și pentru Campionatul European.
În preliminariile pentru turneele din 1996, 2000 și 2008, după disputarea a jumătate din meciuri, ocupam loc ce ducea la turneul final și am reușit să ne calificăm. La turneele din 1992, 2004 și 2012 nu s-a întâmplat asta și n-am reușit să urcăm în clasament în a doua parte a preliminariilor.
Etichete: echipa nationala , fotbal romania , romania preliminarii cupa mondială , romania statistica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...