Iordănescu putea fi inspirat ca Van Gaal, dar l-a protejat pe Prunea: "Nu vreau să-l distrug!"
07.07.2014, 00:55Salvador, 5 iulie 2014, minutul 120 al sfertului Olanda - Costa Rica, de la Cupa Mondială. Câteva secunde rămase de jucat. Batavii rataseră exasperant și partida se îndrepta încet și sigur spre loviturile de departajare. Ce face atunci selecționerul olandez Louis Van Gaal?
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Îl înlocuiește pe portarul titular Jasper Cillessen (care a intervenit excepțional la SINGURUL șut al costaricanilor pe spațiul porții) cu experimentatul Tim Krul (26 de ani), titularul lui Newcastle United. Krul nu mai jucase vreo secundă la acest Mondial, dar, spre stupefacția lui Cillessen, primește misiunea de a-i califica pe olandezi la penalty-uri. Sigur, mutarea nu prezenta un mare risc: dacă Olanda ar fi fost eliminată, vina nu era purtată de Krul, ci de executanții care ar fi ratat în fața lui Keylor Navas. Totuși, o alegere neobișnuită.
Titularul dintre buturile Olandei nici n-a dat mâna cu Van Gaal la ieșirea de pe teren și apoi a izbit furios cu piciorul într-un recipient cu apă din dreptul băncii de rezerve. “Nu mi-au spus nimic, eu nu știam. Dar imediat după meci mi-am cerut scuze tuturor coechipierilor mei. Știu că ceea ce am făcut nu e ceea ce se aștepta de la mine!”, a declarat la final Cillessen, jucătorul lui Ajax.
Krul a apărat două lovituri, olandezii au transformat tot
Mutarea fusese pregătită din timp, pentru că rezerva Krul s-a încălzit minute bune la marginea terenului, așteptând scurgerea timpului. Și s-a fluierat finalul! Fără ca Tim Krul să atingă balonul. La loviturile de departajare, Krul a fost imperial: a ghicit aproape toate colțurile, a parat a doua execuție a Costa Ricăi, dar și pe cea de-a cincea, securizând calificarea "Portocalei", care a avut executanții perfecți - Van Persie, Robben, Sneijder și Kuyt.
După meci, site-ul digisport.ro a dezvăluit planul prin care Van Gaal a gândit total surprinzător introducerea lui Krul (DETALII AICI), dar puțină lume știe că destinul echipei naționale a României ar fi putut fi altul, dacă și Anghel Iordănescu, antrenorul "Generației de Aur", ar fi avut sângele rece de care a dat dovadă selecționerul olandez...
San Francisco, 3 iulie 1994, minutul 118 al partidei România - Suedia, din sferturile World Cup. Strălucitoarea reprezentativă "tricoloră" jucase un meci dramatic (2-2), în care a împins partida în prelungiri prin Răducioiu (88), pentru a trece apoi la conducere, grație aceluiași jucător (101). Mai mult, Suedia a jucat cu un om în minus după eliminarea lui Schwartz (102), iar calificarea în semifinale era mai aproape ca niciodată. Semifinale de Mondial! Cu Brazilia!
La pauză, tot România era în avantaj. Mai erau 15 minute de jucat sub soarele torid care îmbrățișa arena "Stanford", sub privirile a 83.500 de spectatori. Generația lui Petrescu, Popescu, Selymeș, Lupescu, Hagi, Dumitrescu, Răducioiu și Munteanu era la un pas de un rezultat istoric, care ne-ar fi asigurat locul în elita fotbalului mondial.
Dar a venit centrarea aceea blestemată a lui Roland Nilsson. Mingea l-a depășit în aer pe Gică Popescu și l-a prins cu garda jos pe Florin Prunea, care a ieșit hazardat dintre buturi: masivul Kennet Andersson s-a înălțat, a lovit cu capul și a egalat la 2. Era minutul 115. Nu a mai contat că Prunea a avut pe final două intervenții ireale, de mare portar, care ne-au salvat de la înfrângere înainte de ultimul fluier. Calificarea avea să se decidă la penalty-uri.
Preda era asul penalty-urilor la antrenamente
Pe măsură ce clipele se scurgeau și devenea clar că nimeni nu va mai risca pe final de meci, secunzii lui Anghel Iordănescu, Dumitru Dumitriu și Gabi Balint, i-au propus "Generalului": "Putem să-l băgăm pe Stelică sau pe Fane! Florin poate a rămas afectat de golul încasat. Nu e un moment ușor pentru el...iar ei sunt proaspeți". Precaut, Iordănescu nu făcuse decât o singură schimbare (Panduru în locul lui Dorinel Munteanu, în minutul 84), iar pe bancă stăteau în tăcere Bogdan Stelea și Ștefan Preda, rezervele de portari.
Stelea jucase contra Columbiei (3-1) și Elveției (1-4), dar îi știa pe suedezi de la un amical din luna iunie (1-1). Dar Prunea făcuse un turneu bun, culminând cu victoria din fața Argentinei, în care acesta fusese cu adevărat "îngerul păzitor" al echipei. Iordănescu n-a vrut să-l cheme la schimbare. Ar fi fost un episod umilitor pentru portarul nostru. "Dacă îl schimb acum, îl distrug, îi distrug și cariera. Nu! Poate apără la penalty-uri, ne calificăm și totul se termină cu bine", le-a răspuns 'Tata Puiu' asistențior săi. Iar titularul Prunea a rămas în poartă și la loviturile de departajare.
Și ce bine începusem...
Acolo, România a început perfect! Mild a tras afară, iar Răducioiu, care a făcut un meci uriaș, a transformat pentru 1-0. Dar, din nefericire, Prunea n-a ghicit nicio execuție ulterioară, iar nordicii au transformat penalty după penalty. La 3-3, Dan Petrescu a șutat moale, Ravelli a respins, iar goalkeeperul lor a devenit erou atunci când a stopat și șutul anemic al lui Belodedici. Era gata! Suedia marcase de 5 ori din 6 încercări, iar România ratase două execuții, fără să aibă norocul ca mult-încercatul Prunea să respingă măcar o lovitură. S-a terminat 2-2 și 5-4 la penalty-uri pentru suedezi, care au declanșat petrecerea pe gazon, în timp pe ai noștri s-au prăbușit cu mâinile în cap, nereușind să înțeleagă cum au pierdut o calificare ca și rezolvată.
Peste ani, Kennet Andersson avea să-și amintească: "Jucam cu un om în minus, iar Dahlin era accidentat. Îmi aduc aminte că era teribil de cald. Cred că erau aproape 50 de grade Celsius! Am avut probleme tot meciul cu caldura. Mi se părea că arde tricoul pe mine. Singura strategie pe care o mai aveam erau mingile lungi. Eu eram mereu ținta acestora. La începutul fazei golului, am crezut că pasa e prea lungă și că nu am să o ajung. Am alergat repede. Apoi, m-am gândit că o sa fiu luat în primire de un fundaș. În timp ce mingea se apropia tot mai tare, țin minte că mă întrebam unde e portarul. Când mi-am dat seama că am cale liberă spre gol, nu am ezitat niciun moment. Atunci am înscris cel mai important gol din cariera mea!".
Suedia a fost eliminată apoi de Brazilia, scor 0-1, dar a învins în finala pentru locul 3, în fața Bulgariei (4-0), care a realizat atunci cel mai mare rezultat din istoria fotbalului de peste Dunăre. O performanță care a coincis cu cea mai mare dezamăgire trăită vreodată de "tricolori".
Etichete: stelea , anghel iordanescu , raducioiu , prunea , world cup 1994 , world cup , romania suedia , kennet andersson
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...