EXCLUSIV Federația Română îl naturalizează pe Kehinde Fatai pentru barajul cu Grecia
22.10.2013, 16:56UPDATE 18:30. REACȚIA EXCLUSIVĂ A LUI FATAI: atacantul nigerian vrea să fie apt de joc cât mai repede și a vorbit despre barajul cu Grecia: "E o variantă ok pentru noi, românii!"
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
”Fatai m-a rugat să merg mai departe cu rezidența pentru România. Vrea să devină cetățean român. Nu avem atacanți prea mulți în România, să zici că dăunează unul în plus”, declara, în urmă cu o lună Ioan Niculae, patronul formației Astra Giurgiu, în direct la Digi Sport, dezvăluind fără să vrea un plan cu implicații mai vaste care-i are în centru pe nigerianul ajuns între timp la Bruges și Federația Română de Fotbal.
Luni, 21 octombrie, oficialii FRF au depus la Ministerul de Justiție documentația necesară și cererea de naturalizare în regim de urgență a atacantului Kehinde Fatai, pentru a-l avea la dispoziție în timp util pentru a fi selecționat la „dubla” România-Grecia de la barajul pentru calificare la CM 2014. Sosit în 2007 în România, Fatai are anii de rezidență necesari în România pentru a solicita cetățenia română. Fiindcă este căsătorit cu o româncă, Fatai nu trebuie să aștepte opt ani, conform legii cetățeniei române numărul 21/1991, republicată în 2010.
Planul a fost dus la capăt de selecționerul României, Victor Pițurcă, președintele FRF, Mircea Sandu, șefii din Ministerul Tineretului și Sportului și patronul echipei giurgiuvene, Ioan Niculae.
"Ştiu despre aceste demersuri şi îmi doresc foarte mult să evoluez pentru naţionala României. Eu nu am vorbit personal cu domnul Piţurcă sau cu cineva de la Federaţie, dar ştiu că domnul Niculae a purtat discuţii pe această temă cu Mircea Sandu", a declarat Fatai, în EXCLUSIVITATE pentru digisport.ro.
Atacantul de 23 de ani a ajuns în România în 2007, la Farul, iar povestea sa este una inedită. Ion Marin, antrenorul constănțenilor la acea dată, a ochit mai mulți jucători nigerieni, însă aceștia fiind minori, nu putea să-i transfere decât dacă-i lua sub tutela lui legală. Atunci, „Săpăligă” a apelat la un subterfugiu, înfiindu-i pe Mansur, Henry și Fatai.
Deși a jucat în naționala Nigeriei, a făcut-o numai la tineret, astfel încât poate evolua fără probleme pentru România și probabil va fi asul din mâneca lui Pițurcă la meciul cu elenii, care nici nu bănuiesc ce surpriză li se pregătește.
Cum se obține cetățenia română:
- Art. 4
- Cetatenia romana se dobandeste prin:
- a) nastere;
- b) adoptie;
- c) acordare la cerere.
- C. Prin acordare la cerere
- Art. 8
- (1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
- a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
- b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
- c) a implinit varsta de 18 ani;
- d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
- e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
- f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
- g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
- (2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
- a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
- b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
- c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
- d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
- (3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Etichete: romania , grecia , frf , kehinde fatai , exclusiv , baraj , atacant , federatie , nigerian , atacant de 23 de ani , cetatenie , grecia romania , naturalizat , arma secreta
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...