Video Cei patru străini de pe lista lui Burleanu, şanse mici să vină. "Discuţiile sunt avansate", susţine FRF
29.06.2016, 22:59După dezastrul de la Euro, conducerea FRF ia în serios alegerea unui selecţioner străin. Pe lângă Gianni De Biasi şi Lars Lagerback, pe lista Federaţiei se află şi doi antrenori germani: Ralf Rangnick şi Armin Veh, fostul antrenor al lui Ciprian Marica de la Stuttgart. Veh este cel mai titrat dintre toţi, el cucerind titlul în Bundesliga cu şvabii, în 2007. Chiar şi aşa, numirea unuia dintre ei pare în acest moment destul de îndepărtată.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Toate indiciile conduc spre un tehnician străin la cârma naţionalei, însă Burleanu are destul de mari probleme să ajungă la un numitor comun cu vreuna dintre ţinte. El ţine, în schimb, un as în mânecă, în măsura în care nu se va ajunge la un acord cu antrenorii de peste hotare: Mircea Rednic.
"Discuţiile sunt foarte avansate, nu vă pot spune decât că este un tehnician european. Avem un buget pentru viitorul selecţioner, dar contractul va avea un obiectiv de performanţă clar. Evident, obiectivul este calificarea la Mondialul din 2018. În caz contrar, contractul se va încheia", a dezvăluit azi secretarul general al FRF, Gabriel Bodescu, în ProSport.
Termenul limită anunţat de Burleanu pentru numirea noului antrenor e finalul Campionatului European, însă selecţionerul poate fi anunţat şi mai devreme, în măsura în care lucrurile se vor mişca în direcţia dorită. Improbabil, totuşi: o analiză atentă a situaţiei celor patru antrenori străini aflaţi în momentul de faţă pe "radarul" FRF ne arată destul de clar că numirea unuia dintre ei va fi foarte complicată, în primul rând ca urmare a resurselor financiare limitate avute de Federaţie.
De Biasi, pe lista Angliei
Presa din Italia a scris ieri despre interesul FRF pentru De Biasi, tehnician care a transformat total Albania, însă selecţionerul fostei adversare din Grupa A de la Euro a negat la Digi Sport Special informaţia (DETALII AICI), menţionând totuşi că este deschis unor posibile negocieri, în viitor.
Din câte se pare italianul e luat în calcul inclusiv pentru banca Angliei, astfel că şansele să fie o soluţie pentru noi sunt destul de mici. Aducerea lui ar fi fost un plus nu doar raportându-ne la performanţele avute pe banca Albaniei, dar şi al faptului că a studiat foarte bine tricolorii pentru meciul direct de la Euro. În plus, în trecutul recent, o mulţime de antrenori italieni s-au perindat prin Liga 1, astfel că ar fi avut acces la informaţii mult mai repede decât un antrenor provenit dintr-o altă şcoală.
Nemţii sunt prea scumpi
Dorinel Munteanu nu crede în varianta unui selecţioner german. Armin Veh (liber de contract după despărţirea de Eintracht Frankfurt) şi Ralf Rangnick (fost la Schalke04, ultima oară la RB Leipzig) au pretenţii salariale prea mari pentru ce îşi poate permite FRF, spune fostul internaţional.
"Armin Veh este un antrneor cu experienţă, a câştigat campionatul în Germania. Este un antrenor bine cotat, atât din punct de vedere profesional, dar ca si nume. Nu cred ca un Armin Veh sau Rangnick vin pe un salariu de 300-400 de mii de euro", a mărturisit Munteanu, un tehnician care a rămas extrem de bine conectat în continuare la realităţile fotbalului german.
Lagerback vrea pauză
Până de curând un colaborator apropiat al lui Burleanu, Aurică Ţicleanu, fostul șef al Departamentului de Scouting al FRF şi vicepreședinte al Comisiei Tehnice de la FRF, a vorbit la Fotbal Club, ieri, despre oportunitatea numirii suedezului de pe banca Islandei.
"Sunt convins că sunt discuţii cu mai mulţi antrenori. Cred că mai sunt antrenori care încă sunt în cursă la Euro. Este vorba de Lagerback, care e la final de contract. Uitaţi-vă ce a făcut din această echipă inimoasă a Islandei. Nu doar că a lăsat Olanda acasă, dar acum a trimis şi Anglia acasă", a spus Ţicleanu.
Marea problemă pentru Burleanu în tentativa de convingere a selecţionerului Islandei nu este neapărat reprezentată de salariul acestuia. Cu toat că Lagerback este remunerat de Islanda cu 440.000 de euro/an, iar acum cota sa este în continuă creştere. Principalul impediment - în măsura în care s-ar face rost de bugetul necesar (Burleanu a indicat faptul că jumătate de milion e limita maximă pentru salariul viitorului selecţioner) - este reprezentat de faptul că Lagerback a anunţat că vrea să stea, cel puţin o perioadă, departe de fotbal. Acesta este, de altfel, şi principalul motiv pentru care Islanda nu i-a făcut o ofertă foarte bună, în condiţiile în care a scris istorie la cârma naţionalei, calificând micuţa ţară nordică până în sferturile Euro (joacă duminică, împotriva Franţei, pentru un loc în "careul de aşi").
Varianta Rednic
Numele lui Niko Kovac, fostul selecţioner al Croaţiei, a fost şi el vehiculat în mediile federale, însă în acest moment şansele ca el să vină par destul de mici, astfel că Burleanu se gândeşte inclusiv la o variantă autohtonă: Mircea Rednic.
După un sezon excelent la Dinamo, tehnicianul nu s-a înţeles cu Negoiţă asupra planului pe termen mediu şi lung şi a ales să se despartă de gruparea din Ştefan cel Mare, conştient că nu are climatul necesar câştigării de trofee.
În contact cu unele formaţii din Belgia, tehnicianul a demonstrat la fiecare echipă pe care a condus-o că e capabil de lucruri importante, chiar dacă nu a beneficiat, cel puţin în România, de bugete foarte mari. Într-un fel, Rednic ar avea de făcut la naţională exact ce a reuşit la Dinamo: să obţină maximum dintr-o echipă limitată, care nu posedă foarte multe variante de calitate sau jucători de perspectivă care să vină din urmă.
Din punct de vedere financiar, "Puriul" ar fi o variantă foarte bună, o remuneraţie de aproximativ 250.000-300.000 de euro anticipându-se că ar fi suficientă. Un argument în favoarea variantei Rednic este reprezentat de modul în care acesta a abandonat de curând tratativele cu Pandurii, deşi la un moment dat se părea că cele două părţi s-au pus de acord asupra termenilor viitoarei înţelegeri.
De notat că în atenţia lui Burleanu s-au mai aflat doi tehnicieni români, însă ambii sunt în acest moment imposibil de adus. Cosmin Contra tocmai a semnat cu Alcorcon, în timp ce Cosmin Olăroiu, febleţea preşedintelui FRF, cel care a fost ţinta lui Burleanu de când a venit la şefia Federaţiei, este mult prea scump pentru posibilităţile financiare actuale.
Un lucru este cert, însă: deşi Federaţia încearcă să pară foarte stăpână pe situaţie în problema numirii selecţionerului, lucrurile sunt departe de a se rezolva în viitorul foarte apropiat. Este destul de probabil ca Burleanu să testeze în următoarele zile şi alte piste, în încercarea de a aduce la cârma naţionalei cel mai bun "produs" din punct de vedere al raportului calitate/preţ.
Etichete: romania , selectioner romania , romania cauta selectioner , selectioner strain romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...