Am rămas coșmarul lor după două decenii! Galezii plâng și acum înfrângerea de la Cardiff cu România
19.11.2013, 15:29În urmă cu 20 de ani, naționala României învingea la Cardiff și se califica la Campionatul Mondial din SUA ’94, unde avea să înregistreze cele mai mari performanțe din istorie: atingerea sferturilor de finală și ratarea unui penultim act în care “tricolorii” ar fi întâlnit naționala Braziliei.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Se spune despre meciul câștigat în deplasare cu 2-1 de echipa antrenată pe atunci de Anghel Iordănescu că a reprezentat principala bornă de plecare ceea ce generic denumim acum “Generația de Aur”. Însă dacă pentru noi reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente trăite în sport în perioada modernă, galezii n-au depășit nici acum angoasele suferite după ratarea acelei calificări, mai ales că de la ediția de atunci n-au mai ajuns niciodată la fel de aproape de un turneu final de Campionat Mondial.
"Cum ar fi fost dacă Bodin nu rata penalty-ul?"
Reputatul canal BBC a realizat în urmă cu câteva zile o retrospectivă a acelor momente, insistând asupra faptului că de atunci și până în prezent galezii n-au mai ajuns niciodată aproape de calificarea la o Cupă Mondială.
“Sunt foarte multe situațiile de genul cum ar fi fost dacă, dar parcă durerea pricinuită de penalty-ul ratat de Bodin în urmă cu 20 de ani nu s-a stins deloc. A fost o noapte mizerabilă la Cardiff, încheiată tragic după meci cu moartea unui suporter galez”, au notat cei de la BBC.
Ziariștii britanici au făcut referire și la primul meci din acea campanie de calificare, când au pierdut la București cu 1-5, după ce la pauză au fost conduși cu 0-5. Totuși, acesta a fost văzut mai degrabă ca un accident, mai ales că în prima garnitură a galezilor se numărau fotbaliști precum Ian Rush sau foarte tânărul pe atunci Ryan Giggs.
“Chiar și cu un magician precum Gheorghe Hagi pe teren, România nu provoca deloc frică înainte de meci. Aveam 40.000 de spectatori în tribune, iar atmosfera era extraordinară. Zilele de dinaintea partidei au fost incredibile, toată lumea vroia bilete la acest joc. Am intrat pe teren gândindu-ne la ceea ce ne-a spus înainte de joc Peter Shreeves (n.r. antrenorul secund), care ne-a zis să ne gândim dacă românii sunt mai buni decât noi și dacă ne pot opri din visul de a ajunge la Mondial. Nu, nu sunt, așa am gândit eu când am intrat pe gazon”, și-a amintit eroul negativ al gazdelor, fostul fundaș Paul Bodin.
La rândul său, selecționerul de atunci al Țării Galilor, Terry Yorath, a avut puterea să recunoască în cursul acestei săptămâni:
“Eu am făcut o greșeală atunci, una importantă. Am vrut să le spun jucătorilor mei că, odată ce Hagi primește mingea pe partea dreaptă, și-o face apoi în centru pentru a șuta cu piciorul stâng. Oricum, atunci a șutat ca niciodată, mingea a trecut practic prin Southall!”.
"Am șters mingea după ce a sărutat-o portarul României, dar nu m-a ajutat"
La 1-1, gazdele au primit un penalty din partea arbitrului Kurt Rothlisberger, după un fault al lui Dan Petrescu asupra lui Jeremy Goss.
“Când am fost egalați, iar apoi galezii au primit lovitură de la 11 metri după două minute, am crezut că gata, s-a sfârșit totul. Mai ales că până atunci ratasem mai multe ocazii mari. Am zis că ne-am irosit șansele și că s-a întors norocul”, a spus și Ilie Dumitrescu.
Imediat, mingea a fost luată în mâini de Paul Bodin, cel care marcase de la 11 metri cu câteva luni mai devreme golul prin care Swindon promova în Premier League. Și care își amintește totul de parcă s-ar fi petrecut ieri, nu în urmă cu două decenii:
“Mă simțeam foarte încrezător. Și dacă n-aș fi crezut că pot înscrie, tot aș fi bătut. Am avut timp să mă concentrez în timp ce românii protestau la decizia arbitrului. Am văzut că portarul lor (n.r. Florin Prunea), a luat mingea în mână și a pupat-o. Nu știu de ce, probabil instinctiv, m-am dus imediat și am șters balonul de iarbă. Apoi am executat în felul meu dintotdeauna, cât de tare puteam și pe poartă. Am preferat mereu să bat tare decât să plasez mingea. Dar acum s-a dus în transversală și a sărit mult înapoi în teren”.
Iar apoi totul s-a sfârșit în minutul 83, când Răducioiu a marcat golul victoriei României:
“Eram foarte tari la jocul pe contraatac. Așa a venit și golul al doilea, după ce eu am primit o pasă lungă de la Gică Popescu, iar apoi l-am văzut pe Răducioiu mai bine demarcat. I-am pasat, el a înscris, iar primul lucru la care m-am gândit atunci a fost că mergem în sfârșit la Campionatul Mondial”, și-a mai amintit Ilie Dumitrescu pentru BBC despre cea mai neagră zi a fotbalului din Țara Galilor.
Sursă foto: www.bbc.co.uk
Etichete: tara galilor romania cardiff 1993 cosmar dupa 20 de ani , victorie romania la cardiff , romania cardiff 1993 , wales - romania 1-2 , wales cardiff world cup usa romania , echipa nationala calificare cm 1994 , echipa nationala calificari cm
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...