De ce se plătesc zeci de milioane € pentru fundași? Oferta de stoperi valoroși este din ce în ce mai redusă!
06.09.2014, 23:19În urmă cu mai mulți ani, cluburile de fotbal plăteau sume uriașe pentru a achiziționa două tipuri de jucători: mijlocași de creație ("regista") sau atacanți veritabili. Totuși, în ultima vreme, deși nume precum Falcao, Bale sau James Rodriguez au ținut capul de afiș în mercato, au început să se plătească sume uriașe și pentru fundașii centrali. De ce? Jurnaliștii de la Sports Illustrated au încercat să găsească răspunsul la această întrebare...
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Există pe continent o discuție aprinsă după perioada de transferuri din această vară. Scepticii pun sub semnul întrebării faptul că Manchester United și Arsenal nu au adus niciun fundaș central de renume, în vreme ce alte echipe au cheltuit sume uriașe pe jucători pentru care altădată nu s-ar fi licitat atât de sus: PSG l-a achiziționat pe David Luiz pentru 60 de milioane de euro, Manchester City a oferit aproape 40 pentru Eliaquim Mangala, iar Bayern Munchen a cheltuit peste 25 de milioane de euro pentru Mehdi Benatia.
În tot acest timp, Dejan Lovren a costat-o pe Liverpool 25 de milioane de euro, iar Jeremy Mathieu a fost adus de Barcelona de la Valencia pentru 20 de milioane de euro. Concluzia specialiștilor de la Sports Illustrated este una simplă: pe piață nu mai există prea mulți fundași centrali de certă valoare, astfel încât fotbaliști fără anvergură ajung să coste sume uriașe, pentru că piața este restrânsă și toate cluburile vor să-și asigure "crema" din mercato.
Germania se poate lăuda cu cei mai buni fundași centrali
Fundașii sunt la mare căutare și costă foarte mult, iar naționala Germaniei nu a devenit întâmplător campioană mondială, având în vedere că își permite luxul de a-i folosi pe Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker sau Benedikt Howedes, unii dintre cei mai apreciați stoperi din fotbalul european. Drept comparație, alte țări importante nu se bucură de o densitate atât de bună în lot, când vine vorba despre jucătorii defensivi.
Gerard Pique și Sergio Ramos duc de ani buni greul în apărarea Spaniei, în vreme ce Olanda a trebuit să apeleze la tineri precum Martins-Indi sau De Vrij pentru a acoperi golul din careul propriu. Mai mult, Louis Van Gaal a ales să modifice sistemul tactic al "Portocalei", din 4-3-3 în 3-5-2, tocmai pentru a avea o stabilitate mai bună în defensivă, cu trei stoperi în loc de doi. În continuare, finalista CM 2014, Argentina, se poate lăuda doar cu fundași centrali care joacă la Swansea (Federico Fernandez) sau Zenit (Ezequiel Garay), un aspect deloc de neglijat.
Totuși, o analiză mai detaliată a prestațiilor de la CM 2014 i-a făcut pe jurnaliștii americani să se întrebe dacă brazilieni precum Thiago Silva sau David Luiz (care a fost ridiculizat în semifinala cu Germania, 1-7), merită sume de transfer de peste 60 de milioane de euro. Probabil că răspunsul se află undeva în evoluția fundașului modern.
Deși mereu au existat apărători eleganți, buni cu mingea la picior, pe vremuri era suficient să câștigi duelurile aeriene și să ai o disciplină tactică ireproșabilă pentru a fi considerat un stoper valoros. La nivelul de astăzi, însă, acest lucru nu mai este valabil. Iar descrierea de mai sus pare să fie sinonimă cu termenul "rudimentar", unul deloc măgulitor pentru un jucător de fotbal.
Noul trend în fotbal: transformarea mijlocașilor în fundași
Grație influenței exercitate de antrenori precum Louis Van Gaal, Pep Guardiola sau Marcelo Bielsa, majoritatea cluburilor de top se simt mai confortabil acum dacă au pe teren cel puțin un fundaș central tehnic, care ajută la construcție, din terenul propriu. Confruntându-se cu un pressing din ce în ce mai agresiv și mai elaborat, fundașii de astăzi trebuie să fie capabili să rezolve fazele periculoase și altfel decât prin degajări disperate, motiv pentru care unii mijlocași au fost chiar transformați în fundași centrali. Sunt cazurile lui Javier Mascherano (Barcelona) sau Javi Martinez (Bayern Munchen), dar este evident că va mai dura până când academiile de fotbal vor urma acest șablon. Iar asta deoarece rareori se va întâmpla ca un tânăr fotbalist care prezintă calități tehnice speciale să fie repartizat în grupa fundașilor, chiar dacă ar avea înălțimea, curajul sau concentarea pe care o cere acest post delicat.
David Luiz, combinația perfectă?
Cei mai buni fundași centrali ai lumii reprezintă o combinație între aceste calități rare. Spre exemplu, David Luiz este rapid, înalt, puternic, agresiv și tehnic. Își mai pierde din când în când concentrarea (mai ales dacă Thiago Silva nu joacă lângă el, subliniază cei de la Sports Illustrated), dar lucrează bine în ambele careuri și astăzi se află în elita mondială. Valorează totuși 60 de milioane de euro? Poate că nu, dar având în vedere că PSG nu are alte variante la dispoziție, ne putem da seama de ce s-au plătit atât de mulți bani pentru el.
Rolul de fundaș se află într-o schimbare drastică față de ceea ce se juca în anii '70, '80 sau '90 și sunt doar câțiva jucători care corespund unui tipar de jucător ideal. Iar acest lucru pare să indice faptul că, și în anii viitori, sumele plătite pentru fundașii centrali vor fi din ce în ce mai mari. Direct proporționale cu cele achitate pentru starurile care marcheză golurile - atacanții.
30% din sumele de transfer care s-au cheltuit în această vară s-au plătit pe fundași, record istoric. În vara lui 2013 procentul a fost de 3,3%, iar în 2012 de 8,7%
60 de milioane de euro a costat cel mai scump fundaș din istorie: David Luiz, adus de PSG de la Chelsea în această vară
Etichete: thiago silva , mertesacker , fundasi centrali , david luiz , sports illustrated , mehdi benatia , benatia bayern
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...