Curtea Europeană de Justiție a dat verdictul în privința Super Ligii Europei
articol scris de Digi Sport21.12.2023, 11:36
Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în privința înființării Super Ligii Europei.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Super Liga Europei a fost lansată iniţial în aprilie 2021, de către 12 mari cluburi europene, o competiţie la care urmau să participe 20 de echipe, dar fără sistem de retrogradare şi promovare.
Super Liga Europei poate lua startul
Curtea Europeană de Justiție a decis că Super Liga Europei poate lua startul, iar cluburile nu pot risca nicio sancțiune din partea FIFA și UEFA, potrivit The Independent.
După această decizie rămâne totuți de văzut dacă Super Liga Europei va reuși să se înființeze, iar meciurile dintre cele mai puternice formații ale Europei să aibă loc.
”Am câștigat dreptul de a concura. Se termină monopolul UEFA. Fotbalul e gratis! Cluburile nu trebuie să se mai teamă că vor fi sancționate și își pot decide singure viitorul.
Am un mesaj pentru fani. Propunerea noastră e ca toate meciurile să fie transmise gratuit. Iar cluburilor le transmit că vor avea venituri garantate”, a transmis Bern Reichart, directorul unei companii care susține proiectul SuperLigii.
”Decalogul” Super Ligii Europei
Inițiatorii Super Ligii Europei au prezentat la începutul anului un "decalog" cu principiile de bază ale noului proiect de competiție, care ar urma să rivalizeze cu UEFA Champions League.
În materialul publicat de El Pais, Bernd Reichart, președintele companiei A22, anunță că au apărut anumite modificări în proiectul Super Ligii Europei.
“Fotbalul european este în pragul abisului. Au apărul dezechilibre uriașe în rândul cluburilor din Europa, cluburi cu un trecut glorios, dar care astăzi sunt incapabile să concureze la cel mai înalt nivel.
Am inițiat un proces de dialog privind viitorul fotbalului european. Din octombrie 2022 și până în prezent, am discutat cu aproximativ 50 de cluburi și cu alți actori importanți din acest domeniu. Concluzia unanimă a fost că fotbalul european este sub o amenințare serioasă. A venit momentul unor schimbări”, se arată în document.
Cele zece puncte ale “decalogului pentru o ligă de fotbal europeană” sunt următoarele:
- Competiție deschisă bazată pe merit sportiv
- Competițiile naționale, fundația fotbalului
- Îmbunătățirea competitivității, folosind resurse stabile și sustenabile
- Sănătatea fotbaliștilor trebuie să fie în centrul acestui sport
- Competiții guvernate de cluburi, cu reguli transparente și riguroase în privința sustenabilității financiare
- Înființarea celei mai bune competiții de fotbal din lume
- Îmbunătățirea experienței fanilor
- Dezvoltarea și finanțarea fotbalului feminin
- Creșterea semnificativă a solidarității financiare în fotbal
- Respectarea valorilor și regulilor din Uniunea Europeană
Barcelona, Real Madrid și Juventus, principalele "motoare" ale Super Ligii Europei
În primăvara anului 2022, Agnelli şi Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid, au prezentat modificări la proiectul iniţial. Marea noutate a Super Ligii era că această competiţie nu mai era una închisă, ci permitea înfiinţarea unui ligi suplimentare de 20 echipe care să asigure promovarea în primul eşalon.
Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus Torino, AC Milan, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea şi Tottenham şi-ar fi reiterat atunci dorinţa de a participa la proiect, însă UEFA a dezavuat şi această variantă, iar cluburile au renunţat la a-l mai susţine, cu excepţia lui Juventus, Barcelonei şi madrilenilor.
Etichete: super liga europei , curtea europeana de justitie , bern reichart
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...