Cum se calculează coeficientul UEFA | Diferența dintre coeficientul de țară și cel de club și care este noul regulament
15.08.2019, 13:30Cum se calculează coeficientul UEFA? Care este diferența dintre coeficientul de țară și coeficientul de club? digisport.ro îți răspunde la aceste întrebări, într-un moment în care fotbalul românesc este într-o cădere abruptă, dar CFR Cluj ne-a reaprins speranțele, după meciul fantastic de pe Celtic Park, câștigat cu 4-3. Campioana României e în play-off-ul UEFA Champions League, ceea ce înseamnă că va evolua sigur în grupele uneia dintre competițiile continentale intercluburi.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
FCSB și Universitatea Craiova se pot califica și ele în play-off-ul Europa League, dacă vor trece de Mlada Boleslav și, respectiv, AEK Atena. Așa cum digisport.ro te-a anunțat ieri, România a ajuns pe locul 30 în topul coeficienților, însă poate urca în funcție de rezultatele formațiilor noastre în acest sezon.
Coeficientul UEFA | Cum se calculează coeficientul de țară
Pentru a înțelege cât mai bine metoda de calcul, vom folosi un exemplu concret, din momentul de față. România a trimis 4 echipe în cupele europene: CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova și Viitorul Constanța.
Țara noastră are în acest moment un coeficient de 2,875 în actualul sezon. CFR a strâns 4 puncte, FCSB 3,5 puncte, Craiova 3 puncte și Viitorul 1 punct. Totalul de 11,5 puncte se împarte la numărul de echipe (4) și rezultă coeficientul de țară de 2,875.
La coeficientul de țară, ÎN PRELIMINARII o victorie înseamnă 1 punct, iar egalul echivalează cu 0,5 puncte. Astfel, CFR Cluj a adunat 4 puncte, după 3 victorii, două egaluri și un eșec în acest sezon european. Regula se aplică, evident, și în cazul celorlalte echipe.
DIN GRUPE, punctajele se dublează. Astfel, o victorie echivalează cu două puncte și un egal înseamnă un punct.
România a ajuns pe un îngrijorător loc 30 în topul coeficienților de țară, cu țări precum Azerbaidjan și Kazahstan deasupra nostră, motiv pentru care, începând din acest sezon, echipele noastre au fost nevoite să treacă 4 tururi pentru a ajunge în grupe.
În clasamentul coeficienților de țară se iau în calcul punctele obținute în ultimii 5 ani. După cum se poate observa din tabelul de mai jos, în acest moment, coeficientul României în clasamentul LIVE este de 13,7. Ceea ce reprezintă suma punctelor adunate în ultimele 5 sezoane, inclusiv cel în curs.
Concret, se adună punctele obținute în sezoanele 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020. Adică 2,250 + 3,3 + 2,9 + 2,375 + 2,875 = 13,7.
Clasamentul LIVE al coeficienților de țară / partea 1
Clasamentul LIVE al coeficienților de țară / partea a doua
Coeficientul UEFA | Pentru ce contează coeficientul de țară
Clasamentul coeficienților de țară determină numărul de echipe trimise în cupele europene, dar și fazele în care acestea intră în competiții. Evident, un coeficient mai mare este echivalent cu calificarea directă în grupe sau un drum mai scurt de parcurs până acolo (mai puține tururi preliminare de trecut).
Spania, Anglia, Germania și Italia sunt, în această ordine, la ora actuală, primele 4 țări în clasamentul coeficienților. Fiecare dintre ele trimite câte 7 echipe în cupele europene. Urmează Franța și Rusia, cu câte 6 echipe, și așa mai departe (vezi tabelul de mai sus).
Coeficientul UEFA | Cum se calculează coeficientul de club. Un nou regulament, din 2018
La fel ca și în cazul coeficientului de țară, în cazul coeficientului de club se iau în considerare ultimele 5 sezoane, inclusiv cel în curs. FCSB este, în continuare, echipa noastră cu cel mai bun scor în acest top.
Concret, în acest moment roș-albaștrii ocupă locul 68 în lume, în clasamentul coeficienților de club, cu 20 de puncte. 1,5 puncte în sezonul 2015/2016 + 5 puncte în sezonul 2016/2017 + 9 puncte în sezonul 2017/2018 + 2,5 puncte în sezonul 2018/2019 + 2 puncte în actuala stagiune = 20 de puncte.
Astra Giurgiu este echipa noastră cu al doilea cel mai bun coeficient de club - 9,5 (locul 123 în lume). CFR Cluj și Viitorul au un coeficient de 5,5, în timp ce Universitatea Craiova are 5.
Dinamo are 1 punct în acest top, obținut în sezonul 2017/2018.
Metoda de calcul în cazul coeficienților de club este diferită față de cea a coeficienților de țară și s-a schimbat în urmă cu un an. Vom lua, din nou, exemple concrete, din prezent.
La coeficientul de club NU contează rezultatele obținute în tururile preliminare din UEFA Champions League. Acest regulament a intrat în vigoare în 2018, deoarece toate echipele eliminate din UEFA Champions League mai primesc o șansă în Europa League.
DE CE a obținut FCSB două puncte în acest sezon? UEFA acordă puncte în topul coeficienților de club în funcție de faza în care a ajuns echipa în preliminariile Europa League, conform tabelului de mai jos. FCSB a ajuns în turul III din Europa League, astfel că a fost recompensată cu două puncte.
Algoritmul este valabil și pentru celelalte formații românești care au participat în acest sezon în cea de-a doua competiție continentală intercluburi - Viitorul și Universitatea Craiova.
DE CE a obținut CFR Cluj 3 puncte până acum în acest sezon? Campioana României a ajuns în play-0ff-ul UEFA Champions League. În cel mai rău caz, trupa lui Dan Petrescu va merge în grupele Europa League, dacă va fi eliminată de Slavia Praga. Conform tabelului de mai sus, calificarea în grupele UEL este recompensată cu 3 puncte. Exact câte i-au fost atribuite CFR-ului.
Dacă va ajunge în grupele UEFA Champions League, CFR Cluj va obține 4 puncte la coeficientul de club pentru acest sezon. Mai departe, la coeficientul de club se adaugă puncte după următorul algoritm:
Pentru ca totul să fie clar, luăm exemplul lui Liverpool din sezonul trecut. Trupa lui Klopp a câștigat UEFA Champions League și a obținut un total de 29 de puncte în topul coeficienților de club.
Cele 29 de puncte ale lui Liverpool rezultă, conform tabelului de mai sus, din: 4 puncte (calificarea în grupele UCL) + 6 puncte (3 victorii în grupă x două puncte fiecare) + 5 puncte (calificarea în optimi) + 3 puncte (o victorie și un egal în optimi) + 5 puncte (1 punct participarea în sferturi + 4 puncte obținute din două victorii în această fază) + 3 puncte (1 punct participarea în semifinală + 2 puncte obținute ca urmare a unei victorii în această fază) + 3 puncte (1 punct participarea în finală + 2 puncte victoria din ultimul act).
Coeficientul UEFA | Pentru ce contează coeficientul de club
Coeficientul de club determină capii de serie la tragerile la sorți. Pentru că FCSB încă are un coeficient bun, cel mai bun dintre echipele românești (vezi mai sus), roș-albaștrii au beneficiat de statutul de cap de serie.
Până acum, vicecampioana României le-a eliminat, pe rând, pe Milsami Orhei (turul 1) și Alashkert (turul 2). Azi joacă manșa a doua din turul 3, cu Mlada Boleslav. În play-off, dacă se califică, FCSB o va întâlni pe Vitoria Guimaraes.
Concluzia: FCSB are un traseu accesibil până în grupele Europa League, grație coeficientului de club.
Coeficientul UEFA | Formațiile din Spania domină autoritar clasamentul
Echipele din Spania domină clar topul coeficienților de club. Real Madrid (121), Atletico Madrid (109) și FC Barcelona (108) ocupă, în această ordine, primele 3 poziții.
Primele 10 locuri în clasamentul LIVE al coeficienților de club
Etichete: coeficient uefa , coeficient de tara , calcul coeficient uefa , coeficient de echipa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...