VIDEO Superlativele Copei America! 10 lucruri despre remarcații și cifrele turneului
05.07.2015, 14:21Copa America, ediția 2015, s-a încheiat cu o premieră: Chile a cucerit primul trofeu din istorie la cel mai vechi turneu inter-țări din lume, învingând Argentina în finală, după lovituri de departajare.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
În afara chilienilor, însă, care au fost ceilalți remarcați ai competiției, unii recunoscuți astfel în mod oficial, alții în mod neoficial și sprijiniți doar de statistici.
Digi Sport, care a transmis ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE Copa America, vă prezintă câteva nume, premii, cifre, statistici și recorduri de la ediția recent încheiată:
1. Golgheterii turneului
Peruanul Paolo Guerrero și chilianul Eduardo Vargas își împart titlul de golgheter al turneului, cu câte patru goluri fiecare în șase partide jucate.
Guerrero reușește să se încoroneze golgheter pentru a doua oară la rând la Copa America, după ce a făcut-o și în 2011. O asemenea performanță a mai fost reușită o singură dată în istorie, la edițiile din 1923 și 1924, când uruguayanul Pedro Petrone a fost golgheter în două ediții la rând.
De la brazilianul Ronaldo, nimeni nu mai reușise să înscrie cel puțin 4 goluri la două ediții consecutive ale Copa America.
Guerrero este al doilea golgheter peruan la Copa America, după Teodoro Fernandez. Edu Vargas este al șaselea golgheter chilian din istoria turneului, după Arellano, Toro, Molina, Hormazabal și Peredo.
Edu Vargas intră pe o listă selectă, care mai cuprinde doar șase nume, printre care Pele și Ronaldo, de jucători care au fost golgheteri atât la Copa America, cât și într-o competiție de cluburi a CONMEBOL.
2. Cel mai bun portar al turneului
Claudio Bravo a fost premiat cu trofeul ”Golden Glove”, acordat celui mai bun portar de la Copa America. Chilianul are un sezon extraordinar în care a câștigat deja șase trofee cu echipa de club, naționala sau individuale.
3. Cel mai bun tânăr jucător al turneului
Premiul acordat celui mai bun tânăr jucător (sub 23 de ani) de la Copa America a ajuns la columbianul Jeison Murillo, fundașul de 23 de ani transferat în această vară de Inter de la Granada, în schimbul a 8 milioane de euro.
4. Premiul fair-play
Premiul fair-play al turneului a fost primit de Peru. Peruvienii au reușit să termine pe podium (locul 3) pentru a doua ediție la rând a Copei America, egalând totodată recordul deținut în comun de Brazilia, Paraguay și Uruguay, de cele mai multe locuri 3 la Copa America.
5. Prima ediție la care finala a fost disputată de doi antrenori din aceeași țară
Pentru prima oară în istoria Copa America, ultimul act al competiției a fost disputat de doi antrenori de aceeași naționalitate: argentinienii Jorge Sampaoli și Gerardo ”Tata” Martino. De altfel, tot pentru prima dată, în semifinale au ajuns numai antrenori de aceeași naționalitate: Martino (Argentina), Sampaoli (Chile), Ricardo Gareca (Peru), Ramon Diaz (Paraguay).
Tot pentru prima oară, un antrenor, Jorge Sampaoli, câștigă Copa America împotriva naționalei țării sale, Argentina.
Chiar dacă a pierdut finala, Gerardo Martino a devenit primul antrenor care ajunge în finala Copei America cu două naționale diferite (Paraguay-2011, Argentina-2015). ”Tata” Martino le-a pierdut pe amândouă.
6. Cifrele Copei America
La această ediție a Copei America s-au marcat 59 de goluri, după cum urmează:
- 7 din penalty
- 2 autogoluri
- 7 din afara careului
- 13 cu capul
- 44 dintr-o atingere
- 20 din fază fixă
Cel mai rapid gol: Cueva (Peru) - 134 de secunde
Cel mai târziu gol: Douglas Costa (Brazilia) - min. 90+2
Cel mai tânăr marcator: Gimenez (Uruguay) - 20 de ani
Cel mai vârstnic marcator: Pizarro (Peru) - 36 de ani
131 de cartonașe arătate la acest turneu
7 eliminări
8 penalty-uri acordate
219 jucători folosiți
658.590 de spectatori (25.330 - media pe meci)
Jucători cu cele mai multe cartonașe: Mascherano, Neymar, Ortiz, Rojo - câte 3
7. Au mai rămas doar două echipe fără trofeu la Copa America
După ce Chile a reușit să câștige primul său trofeu la Copa America, după 99 de ani și 173 de meciuri jucate la această competiție, au mai rămas doar două naționale fără trofeu la cel mai vechi turneu continental: Ecuador și Venezuela.
Numărul de trofee câștigate:
1. Uruguay - 15
2. Argentina - 14
3. Brazilia - 8
4. Paraguay - 2
Peru - 2
5. Chile - 1
Columbia - 1
Bolivia - 1
6. Ecuador - 0
Venezuela - 0
8. Cel mai ghinionist jucător al turneului
Argentinianul Javier Mascherano a devenit primul fotbalist care joacă și pierde trei finale ale Copa America: 2004, 2007, 2015.
Slabă consolare pentru jucătorul Barcelonei: un alt record negativ al său a fost egalat în acest an de alți doi coechipieri. Tevez și Pereyra au pierdut finala UEFA Champions League și finala Copa America în același an. Până acum, un singur om mai pățise asta: Javier Mascherano (2007).
9. Argentina și recordurile sale negative
După ce a pierdut finala cu Chile, Argentina a devenit prima națională care pierde finala Cupei Mondiale și finala Copei America în mod consecutiv. Selecționata albiceleste a pierdut anul trecut în ultimul act la CM din Brazilia, în fața Germaniei.
Seceta naționalei albiceleste se extinde astfel la 22 de ani de la câștigarea ultimului trofeu major. Este cea mai lungă perioadă din istorie în care Argentina nu câștigă nimic. Ultima oară a cucerit Copa America în 1993.
Mai mult, Argentina a pierdut ultimele trei finale ale Copei America jucate. Fapt interesant, Argentina a pierdut și primele trei finale de Copa America disputate: 1916-1917-1920.
"Suntem foarte trişti, este o tortură să pierzi. Am venit, am făcut lucrurile bine şi nu am câştigat nimic. Este karma şi trebuie să trăim cu ea", a declarat Mascherano.
El a spus că nu găseşte nicio explicaţie pentru faptul că Argentina a pierdut a treia finală de Copa America: "Sper că în viitor Argentina va câştiga. Am jucat trei finale de Copa America (2004, 2007 şi 2015) şi le-am pierdut pe toate trei. Nu găsesc nicio explicaţie", a adăugat Mascherano.
10. Chile, a treia echipă care câștigă primul său trofeu din istorie pe teren propriu
Chile a câștigat Copa America în fața Argentinei pe teren propriu, cucerind primul său trofeu internațional din istorie. Este a treia echipă care câștigă primul său trofeu chiar la ea acasă, după Franța (Campionatul European 1984) și Columbia (Copa America 2001).
De 16 ori în istorie echipa anfitrionilor a ajuns în finala turneului pe care îl găzduia, indiferent că a fost vorba de Campionat Mondial, European, Copa America sau alt turneu continental. De 13 ori, echipa gazdă s-a impus în finală, așa cum a făcut Chile sâmbătă seară.
Etichete: video , statistici , copa america , recorduri , performante , cifre , nume , numere , remarcati , 10 lucruri , superlative
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...