Știm urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale! Cum arată grupa accesibilă și cea ”horror” pentru România
articol scris de Digi Sport19.11.2024, 23:56
România și-a câștigat grupa de Liga Națiunilor, din care au mai făcut parte Kosovo, Cipru și Lituania, a promovat în Liga B și a obținut un loc în urna a doua pentru tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale.
Media: Liga Digisport, miercuri, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal Club, miercuri, 19:30, DGS 1
Prezența în urna a doua reprezintă o adevărată realizare, având în vedere că înseamnă că România va evita în preliminarii echipe ca Ucraina, Turcia, Suedia, Ungaria, Serbia, Polonia sau Norvegia.
Cum arată urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale din 2026
La tragerea la sorți din 13 decembrie, echipele vor fi împărțite în 5 urne valorice. Vor rezulta 12 grupe de calificare, șase formate din cinci echipe, șase alcătuite din patru formații.
Componența urnelor este:
Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria
Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Grecia, România, Slovacia, Norvegia, Cehia
Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel
Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
Cum arată o grupă accesibilă și una ”horror” pentru România
La prima vedere, o grupă accesibilă pentru România ar fi cu Austria, Irlanda de Nord, Cipru și San Marino.
La polul opus, cea mai grea grupă pare a fi una de patru echipe cu Spania, Slovenia și Kosovo.
La Cupa Mondială se vor califica direct cele 12 câștigătoare de grupe. Locurile secunde merg la baraj, unde vor ajunge și cele mai bune câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor care nu au obținut calificarea din preliminariile clasice.
Cu 15 sau 18 puncte, câte ar obține dacă UEFA i-ar da câștig de cauză în procesul cu Kosovo, România are șanse foarte mari să ajungă la baraj chiar dacă nu termină pe locul doi în grupa din preliminarii.
Premieră la tragerea la sorți
La tragerea la sorți pentru următoarea ediție de Cupă Mondială se va consemna și o premieră. Cele patru semifinaliste din Liga Națiunilor trebuie plasate neapărat în grupe de patru echipe, dar vor fi cunoscute abia în martie, când se dispută sferturile de finală.
- Portugalia, Franța, Germania, Spania, Croația, Italia, Olanda și Danemarca sunt sfertfinaliste ale Ligii Națiunilor
Pentru a putea efectua, totuși, tragerea la sorți, în ciuda necunoscutelor, UEFA a apelat la varianta de a înlocui numele echipei cu o sintagmă precum ”câștigătoarea sfertului de finală 1” sau ”pierzătoarea sfertului de finală 2”.
Fiecare echipă, dintre cele opt sfertfinaliste, va ști, totuși, în ce grupă va ajunge în funcție de rezultatele pe care le va înregistra în fazele eliminatorii din Liga Națiunilor.
Vor fi, așadar, nu mai puțin de opt grupe, dintr-un total de 12, în care nu se va cunoaște pe 13 decembrie echipa din prima urnă valorică. România are, astfel, șanse mari să-și afle cel mai greu adversar din cursa pentru Mondial abia în martie anul viitor.
Va fi pentru prima dată în istorie când, la finalul tragerii la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale, nu va fi cunoscută componența grupelor în integralitate.
Când se joacă meciurile din preliminariile Cupei Mondiale din 2026
Meciurile din preliminariile Cupei Mondiale din 2026 se vor disputa între martie și noiembrie 2026. Barajele se joacă între 26 și 31 martie 2026.
Turneul final va avea loc în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic între 11 iunie și 19 iulie 2026.
Etichete: preliminarii cupa mondiala 2026 , urne preliminarii cupa mondiala 2026
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Ucraina a folosit prima rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unei ținte de...