Poziție extrem de dură după meciul Anglia - Iran de la Cupa Mondială din Qatar: ”O rușine absolută!”
articol scris de Digi Sport21.11.2022, 18:15
Decizia de a-l lăsa pe portarul naţionalei de fotbal a Iranului, Ali Beiranvand, să continue să joace după o ciocnire frontală cu un coechipier, în meciul contra Angliei, de luni, de la Cupa Mondială 2022 din Qatar, este o "ruşine totală".
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Mesajul a fost transmis de asociaţia Headway, o organizaţie de caritate care se ocupă de persoanele cu leziuni cerebrale. Beiranvand s-a ciocnit de coechipierul său Majid Hosseini, lovindu-se serios la cap, chiar în primul minut al meciului, a primit iniţial îngrijiri, mai multe minute, pe marginea terenului, dar a fost lăsat să joace deşi îi curgea sânge din nas.
La scurt timp însă, acesta a dat de înţeles că nu mai poate continua, fiind transportat pe o targă spre vestiare, în locul său intrând între buturi Hossein Hosseini.
”O rușine absolută!” Reacție extrem de dură după ce portarul Beiranvand a fost lăsat pe teren, deși era ”vizibil comoționat”
Luke Griggs, directorul executiv interimar al asociaţiei Headway, a spus: "Este o absolută ruşine că portarului iranian accidentat i s-a permis să rămână pe teren. A fost irelevant că a fost schimbat ulterior, nu trebuia să se mai afle în poartă nicio secundă după acea accidentare, darămite încă un minut.
Se vedea că era comoţionat, era ameţit, nu mai putea continua. O decizie în astfel de cazuri nu o ia jucătorul, ci staff-ul medical. Acesta a fost primul test al protocolului de comoţie cerebrală la CM 2022 şi a fost clar un eşec".
FIFA nu a reacţionat deocamdată la acest incident.
În final, Anglia s-a impus cu un categoric 6-2.
Pierluigi Collina: ”Cel mai important lucru este să protejăm siguranţa jucătorilor”
Cea mai importantă misiune a arbitrilor la Cupa Mondială 2022 din Qatar va fi "apărarea siguranţei jucătorilor", asigura vineri preşedintele comisiei de arbitri a FIFA, Pierluigi Collina, care a avertizat că vor fi aplicate, dacă va fi cazul, "sancţiuni disciplinare foarte severe".
"Cupa Mondială este cel mai important turneu din lume. Sunt cei mai buni jucători aici şi ar fi groaznic dacă unul dintre ei nu ar mai putea juca din cauza unei accidentări provocate de un adversar", a declarat Collina la o conferinţă de presă la Doha, notează Agerpres.
"Cel mai important lucru este să protejăm siguranţa jucătorilor. Nu vrem să vedem nicio intervenţie care să pună în pericol siguranţa jucătorilor. Altfel, va trebui să ne aşteptăm la sancţiuni disciplinare foarte dure, cartonaşe roşii", a adăugat fostul arbitru.
El a menţionat că au fost informate în acest sens staff-urile tehnice ale naţionalelor participante, care vor discuta cu jucătorii.
De asemenea, Collina a menţionat că arbitrii vor urmări cu atenţie timpul efectiv de joc, pentru a preveni trageri de timp sau fragmentări ale meciurilor.
Prima reacție după ce jucătorii din Iran au refuzat să cânte imnul de stat la Cupa Mondială din Qatar
Galerie Foto
La partida Anglia - Iran, în momentul intonării imnului, iranienii au stat aliniați, așa cum se procedează, dar nu au cântat deloc. Tăcerea lor este modul de a protesta față de represiunile din țara natală. La scurt timp, jurnalistul Borzou Daragahi a oferit o primă reacție după gestul fotbaliștilor din Iran.
”Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a fost mesajul lui Daragahi.
Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor care le reprezintă țara în Qatar și, în plus, au huiduit fără remușcări imnul de stat. Mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.
Totul a pornit de la decesul Mashei Amini, o tânără de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte hijabul corect. Au urmat proteste, oprite cu aceeași brutalitate de autorități.
”Nu cântați imnul în semn de protest, nu vă bucurați la goluri, ca să se vadă că sunteți alături de popor”, le-au cerut activiștii din Iran fotbaliștilor, care au respectat cel puțin prima parte a solicitării.
Etichete: portar iran , anglia iran , ali beiranvand , accidentare iran , headway
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...