Video Fotbalistul român rezident în Qatar dezvăluie condițiile de la Cupa Mondială: "E grav, te leagă imediat"
articol scris de Digi Sport13.11.2022, 18:36
Cupa Mondială 2022 va începe pe 20 noiembrie și va bifa câteva premiere. Una dintre ele este faptul că se va disputa pentru prima dată pe timpul iernii.
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Vali Lazăr: "Dacă vrei să faci ceva în țară musulmană, e grav"
Însă fanii trebuie să fie conștienți că legile din Qatar sunt extrem de dure. O spune dinamovistul Vali Lazăr, care este și rezident în acea țară.
"Acolo nu îți e frică de nimic. Ei nu fac. Te urci în mașină și te filmează, îți iei amendă, îți scanează retina și degetele când intri în aeroport, adică nu o să poți să faci nimic. Dacă vrei să faci ceva în țară musulmană, e grav, te leagă imediat, normal.
Pentru droguri, condamnare (n.r.: la moarte), da. Alcoolul ai voie să îl iei de la fan-zone-uri și de la magazine speciale sau restaurante și hoteluri care au licență pentru asta.
Dacă intri cu bere, sau să ai o bere în mașină și tu să nu ai bani să îți procuri alcool, te-ai dus (n.r.: la închisoare). Dacă nu ai card. Cardul acela se face doar în baza rezidenței și cu salariul. Dacă tu nu ai salariul o anumită sumă, îți dă un procent din el.
Deci nu poți să te duci să cumperi de 10.000 de euro băutură și să faci speculă cu ea. Ai o marjă pe lună, e maxim. Dacă eu am un bax de bere la mine în mașină și am cardul la mine, e ok. Dacă eu și-l dau ție și tu pleci cu mașina de aici, nu e ok, răspuns conform legii", a precizat Vali Lazăr la Digi Sport Matinal.
- 13.000 de oameni au murit în timpul construirii stadioanelor și infrastructurii pentru Cupa Mondială din Qatar.
Cum au naturalizat cei din Qatar o mulțime de sportivi
Vali Lazăr a oferit și un amănunt interesant și a dezvăluit cum de a reușit Qatarul să se dezvolte atât de mult pe plan sportiv datorită naturalizărilor.
"Cetățean qatarez nu ai cum să devii. Doar dacă te naști acolo. Îți dă rezidență, nu îți dă pașaport. Dacă te ia pentru echipa națională, îți dă pașaport când ieși din țară, iar când te întorci, ți-l ia înapoi.
Sunt doar doi jucători qatarezi, la națională iar din Sudan sunt vreo șase inși la națională. Înainte să mă duc eu, în 2017, aveau o lege: dacă ai până în 20 de ani, fac contracte pe 5 ani, ceea ce au făcut și Emiratele acum, îți dădea să joci ca și localnic.
Dar te obliga clubul să îți facă contract pe 5 ani. După ăia 5 ani, tu erai eligibil pentru echipa națională. Și de aia au naturalizat și au reușit să câștige Cupa Asiei în 2019", a explicat Lazăr.
Vali Lazăr a ajuns prima dată în Qatar în ianuarie 2017, când a fost împrumutat de Dinamo la Al-Sailiya pentru 200.000 de euro. În august 2018 a ajuns la Al-Kharaitiyat SC, unde a stat până în iulie 2019.
După o aventură în Turcia și o revenire la Dinamo, Lazăr a ajuns din nou în Qatar în octombrie 2020, la Al-Shahania, unde a mai stat un an. Din iulie 2022, Lazăr joacă din nou la Dinamo.
Cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie: cât a costat fiecare stadion și investiția totală pentru Qatar 2022
- Cupa Mondială 2022 începe, în Qatar, pe 20 noiembrie și se va desfășura până pe 18 decembrie.
Meciurile vor fi găzduite de opt arene, aproape toate, cu o excepție, Khalifa International, inaugurat în 1976, au fost construite special pentru evenimente. Cele opt stadioane arată spectaculos.
Costurile pentru construcția arenelor sunt, însă, pe măsura aspectului, iar investiția deloc săracului stat qatarez se ridică la peste 4 miliarde de euro.
Costurile arenelor care vor fi folosite pentru Cupa Mondială:
- Ahmad Bin Ali Stadium - 360 de milioane de euro
- Al Bayt Stadium - 847 de milioane de euro
- Al Janoub Stadium - 656 de milioane de euro
- Al Thumama Stadium - 342 de milioane de euro
- Education City Stadium - 700 de milioane de euro
- Khalifa Internation Stadium - 374 de milioane de euro, costuri de modernizare
- Lusail Stadium - 767 de milioane de euro
- 974 Stadium - a fost construit folosind materiale reciclate, costurile nu sunt cunoscute
Pe lângă investițiile în stadioane, statul qatarez a realizat alte lucrări pentru modernizarea infrastructurii orașelor, care, alături de celelalte costuri necesare organizării, vor duce investiția totală la 229 de miliarde de euro.
Este cea mai scumpă ediție a Cupei Mondiale din istorie!
Până la Qatar 2022, cea mai scumpă ediție de Cupa Mondială fusese cea din Brazilia, din 2014, care a costat ”doar” 15.6 miliarde de euro.
Podiumul este completat de Rusia 2018, cu 12 miliarde de euro.
Etichete: cupa mondiala qatar , stadioane qatar , vali lazăr , legi qatar
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Presa internațională a descris luni „victoria preşedintei pro-occidentale Maia Sandu” în al doilea...