Decizia luată de Franța înaintea Cupei Mondiale, în semn de protest față de autoritățile din Qatar
articol scris de Digi Sport04.10.2022, 13:50
Autoritățile franceze au anunțat modalitatea în care vor protesta față de condițiile de muncă improprii pe care le-au avut imigranții care au lucrat la construcțiile pentru Cupa Mondială din Qatar.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Autoritățile franceze boicotează Cupa Mondială din Qatar, pentru încălcarea drepturilor omului
Franța, campioana mondială en titre, face parte din Grupa D la Cupa Mondială din Qatar - programată în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022 - alături de Danemarca, Tunisia și Australia.
Șapte orașe din Franța, inclusiv Parisul, au decis să protesteze față de încălcarea drepturilor omului în Qatar.
Un raport ONU publicat în 2021 a arătat că 50 de muncitori imigrați au murit în Qatar, din cauza condițiilor precare, iar alți 500 au suferit răni serioase.
Autoritățile franceze au anunțat că nu vor difuza meciurile de la Cupa Mondială din Qatar în spații publice, pe ecrane gigant. Prin urmare, dispar acele “fan zones”, obișnuite pentru turneele finale.
Consiliul Municipal din Lille a fost primul care a votat boicotul. Inițiativa a fost preluată ulterior de orașele Strasbourg, Rodez, Reims, Marseille, Paris și Bordeaux.
“În unanimitate, am votat o declarație prin care dezaprobăm organizarea Cupei Mondiale din Qatar. Este un nonsens în privința drepturilor omului, a mediului și a sportului. Este un eveniment pe care refuzăm să-l susținem și să-l celebrăm”, a anunțat primarul din Lille, Martine Aubry.
”Nu dorim ca orașul nostru să devină complice la o astfel de risipă, ca să nu mai vorbim de toate celelalte aspecte. Drept urmare, nu vom fi unul dintre orașele care vor difuza Cupa Mondială pe ecrane gigant în spațiile publice”, a spus primarul din Bordeaux, Piere Hurmic.
“Nu vom amplasa ecrane gigant din mai multe motive: condițiile în care a fost organizată această Cupă Mondială, atât în privința mediului, cât și din punct de vedere social. În plus, va avea loc în luna decembrie”, a spus viceprimarul din Paris, Pierre Rabadan
Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar, acuzați de familiile imigranților care au murit
Potrivit unui raport Amnesty International, muncitorii imigranți din Qatar au fost supuși unor abuzuri în ultimii ani, în timp ce au lucrat la construcțiile pentru Cupa Mondială.
Amnesty International consideră că FIFA și organizatorii Cupei Mondiale nu au luat atitudine față de aceste “abuzuri” și nu s-au delimitat de această situație, având posibilitatea să rezilieze contractele cu companiile care au astfel de practici.
Amnesty International subliniază că abuzurile asupra angajaților imigranți din Qatar sunt “sistemice”, fiind colectate mai multe probe între aprilie 2021 și februarie 2022.
Potrivit Daily Mail, un nou raport a ieșit la iveală privind accidentele de muncă de pe aceste șantiere din Qatar, în urma cărora 2.823 de imigranți ar fi murit.
Acum, familiile imigranților care au murit pe șantierele stadioanelor care vor găzdui Cupa Mondială cer despăgubiri în valoare de 330 de milioane de euro și acuză atât autoritățile din Qatar, cât și FIFA.
Într-un comunicat, FIFA a transmis că “nu acceptă nicio formă de abuz asupra muncitorilor din partea companiilor care gestionează pregătirile și lucrările pentru Cupa Mondială”.
Etichete: franta , cupa mondiala , qatar 2022 , drepturile omului
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...