"Big" Sam Allardyce nu mai e selecţionerul Angliei. Mandat de 67 de zile
27.09.2016, 13:16UPDATE 22:30: Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a anunţat, marţi seară, încetarea colaborării cu selecţionerul Sam Allardyce, aflat în centrul unui scandal, forul precizând că gravitatea faptelor tehnicianului au dus la rezilierea contractului.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
"FA anunţă că Sam Allardyce nu mai este selecţionerul Angliei. Comportamentul lui Allardyce, prezentat astăzi, a fost unul nepotrivit pentru selecţionerul Angliei. El acceptă faptul că a făcut o greşeală semnificativă şi şi-a cerut scuze. Totuşi, din cauza gravităţii faptelor sale, FA şi Allardyce s-au înţeles să rezilieze contractul cu efect imediat", se arată într-un comunicat al FA, în care se menţionează că forul vrea să menţină cele mai înalte standarde de conduită în fotbal şi că antrenorul echipei naţionale trebuie să respecte tot timpul integritatea sportului.
La următoarele meciuri ale naţionalei Angliei, cu Malta, Slovenia, Scoţia şi Spania, echipa va fi condusă de Gareth Southgate.
Sam Allardyce este în centrul unui scandal în Anglia, după ce a fost filmat de jurnaliştii de la Daily Telegraph în timp ce le spunea unor presupuşi investitori din Asia cum să evite regulile federaţiei în privinţa transferurilor.
Allardyce, numit selecţioner în luna iunie, a explicat presupuşilor investitori, care de fapt erau jurnalişti de la Daily Telegraph, cum se pot evita regulile FA, în special în ceea ce priveşte TPO (third-party ownership), adică un jucător să aparţină şi unui terţ. Regula TPO este interzisă de FIFA din 2015. Sam Allardyce, în vârstă de 61 de ani, a acceptat chiar să meargă la Singapore şi la Hong Kong pentru a oferi sfaturi în schimbul sumei de 400.000 de lire sterline (circa 461.000 euro).
Allardyce a condus Anglia la primul meci cu Slovacia, scor 1-0, din preliminariile CM-2018.
UPDATE 21:45 67 de zile a petrecut Sam Allardyce pe banca Angliei. După dezvăluirile făcute aseară târziu de jurnaliştii de la The Telegrapf, Federaţia engleză a decis să îl demită pe selecţioner. Momentan nu există o confirmare oficială, însă informaţia a fost oferită pe twitter de mai multe surse credibile. Printre ele şi The Telegraph, care scrisese încă de aseară că aceasta e singura variantă posibilă, după scandalul în care tehnicianul a fost implicat.
Un nou scandal e pe cale să izbucnească în Anglia, după ce jurnaliștii de la The Telegraph au dezvăluit că selecționerul echipei naționale, Sam Allardyce, ar fi negociat un comision de aproape o jumătate de milion de euro pentru a oferi sfaturi cu privire la ocolirea regulilor Federației Engleze (FA).
În urmă cu scurt timp, un alt antrenor - Marius Șumudică - a fost subiectul unei farse a englezilor. Un fan l-a sunat pe tehnicianul campioanei României, care s-a autopropus la Wigan Athletic.
Ziariștii britanici au publicat la începutul acestei săptămâni un articol de investigație, în care au inclus și o înregistrare în care Allardyce (61 de ani) apare discutând cu cei pe care îi credea reprezentanții unei companii din Orientul Îndepărtat, dar care în realitate erau jurnaliști care au filmat dialogurile. Cele două întrevederi ar fi avut loc chiar înainte ca antrenorul să conducă prima ședință de pregătire din postura de selecționer al Angliei.
În cadrul acelor discuții, la care a participat alături de agentul său, Sam Allardyce a ajuns la un acord să meargă ca ambasador în Singapore și Hong Kong și le-a explicat interlocutorilor săi cum să ocolească regulile FA care interzic implicarea terților în deținerea drepturilor asupra unui jucător.
400.000 de lire (460.000 de euro) ar fi urmat să primească antrenorul pentru "bunăvoința" sa. Cele două întrevederi au durat, în total, 4 ore de discuții.
De asemenea, tehnicianul care a antrenat, printre altele, la Newcastle, West Ham și Sunderland, a dat asigurări că nu e nicio problemă să se găsească soluții pentru eludarea regulilor introduse în 2008 de noii săi angajatori - Federația Engleză de Fotbal.
Problema deținerii de jucători de către companii a fost socotită "sclavie", iar FA a interzis această practică încă din 2008. FIFA a urmat exemplul și în 2015 a scos practica în afara regulamentelor.
Sam Allardyce a preluat în această vară funcția de selecționer al echipei naționale a Angliei, după ce Roy Hodgson a fost demis în urma eșecului de la Campionatul European, unde britanicii au fost eliminați de Islanda, în faza optimilor de finală. Allardyce a pregătit Anglia într-un singur meci oficial: victoria cu 1-0 din Slovacia, din prima etapă a preliminariilor Cupei Mondiale din 2018.
Ancheta britanicilor de la The Telegraph a durat 10 luni și a avut ca obiectiv adunarea de informații despre corupția din fotbalul englez.
Nu au fost singurele probleme reperate de jurnaliști în cadrul întrevederilor cu tehnicianul englez. Allardyce l-a contestat pe predecesorul său de pe banca naționalei Angliei, Roy Hodgson, despre care ar fi spus că nu avea personalitatea necesară pentru a vorbi în public. De asemenea, noul selecționer a spus că decizia Federației Engleze de a redezvolta stadionul Wembley a fost una proastă.
3 milioane de lire sterline (3,45 milioane de euro) este salariul anual primit de Sam Allardyce ca selecționer al Angliei, la care se adaugă bonusurile de obiectiv.
Allardyce nu este primul selecționer al Angliei care are probleme din cauza declarațiilor. În 1999, Glenn Hoddle a demisionat de pe banca primei reprezentative din Albion după un interviu în care a avut un comentariu nepotrivit la adresa persoanelor cu handicap.
Federația Engleză a anunțat, marți, că a deschis o anchetă în cazul lui Allardyce.
Etichete: sam allardyce , allardyce anglia , allardyce scandal , sam allardyce scandal , sam allardyce scandal anglia , sam allardyce scandal selectioner
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...