Un spaniol dă în judecată FIFA și cere despăgubiri de 15 milioane de euro: "VAR-ul este al meu!"
30.06.2018, 14:41CM 2018 | Un spaniol e decis să pornească un "război" împotriva FIFA pentru a obţine despăgubiri uriaşe de la forul internaţional, pentru folosirea sistemului VAR. Madrilenul Francisco López spune că el este inventatorul sistemului de video arbitraj, pe care l-ar fi patentat în urmă cu 19 ani, când a prezentat o lucrare Ministerului Culturii şi Educaţiei din Spania, cu titlul "Fotbalul în secolul 21 (Tehnologia viitorului pentru echipele de arbitri)"
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Acesta spune că a avertizat FIFA încă de anul trecut să nu folosească sistemul VAR, iar acum cere compensaţii de 15 milioane de euro, considerând că i-au fost încălcate drepturile de proprietate intelectuală asupra invenţiei sale.
"Voi cere 15 milioane de euro, câte cinci milioane pentru următorii 3 ani, am toate actele pregătite", spune el.
"Atunci (n.r. în 1999) mi l-am imaginat exact cum este acum, iar sistemul folosit este exact acelaşi. Cu ani în urmă era o invenţie pentru binele fotbalului, nu îmi doream nimic, nici măcar un euro, dar acum văd egoismul FIFA şi modul în care au acţionat. Aveau aprobarea mea, dacă mi-ar fi cerut-o.
Nu au răspuns şi nici nu mă aştept să o facă până când nu vor fi chemaţi în faţa justiţiei. Puteau să o rezolve cu o întâlnire şi cu o mulţumire, dar egoul lor e prea mare. Banii câştigaţi vor fi donaţi în scopuri caritabile", mai spune Francisco Lopez.
Sistemul VAR a fost folosit pentru prima dată la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2016, iar apoi la Cupa Confederaţiilor din 2017. Din sezonul 2017-2018, mai multe competiţii importante ale Europei, precum Bundesliga, Italia, FA Cup sau prima ligă din Rusia au adoptat această tehnologie.
Sistemul VAR se folosește în prezent la Campionatul Mondial din Rusia, competiție care a ajuns în faza optimilor de finală.
Cum funcționeaza VAR-ul
Analiza tuturor fazelor litigioase se va face într-un sediu special, care va fi situat în Moscova. Vor fi 35 de camere de luat vederi pe fiecare stadion care va găzdui partide de la Campionatul Mondial de Fotbal. 33 vor fi destinate transmisiei tv, din acestea opt vor fi dotate cu tehnologia "super slow motion", şase cu "ultra slow motion" şi două dedicate pentru ofsaid.
Câte persoane lucrează în studioul de analiză
Fiecare echipă de analiză de la Moscova este alcătuită astfel: un arbitru asistent video și trei adjuncți. Obligatoriu, toți au ecuson FIFA de înaltă categorie. Aceștia sunt ajutați de patru tehnicieni video, care stăpânesc foarte bine aparatura și contribuie la selecția celor mai bune imagini.
Decizia finală îi aparține însă centralului de pe teren.
Ce tip de faze sunt supuse VAR-ului
Patru faze intră sub atenta supraveghere a VAR-ului: goluri şi acţiuni care duc la gol, penalty-uri şi acţiuni care duc la penalty, cartonaşele roşii acordate direct şi identificarea unui jucător care urmează a fi sancţionat.
Care este procedura
- arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o fază.
- înregistrarea video este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile.
- arbitrul de centru poate accepta informaţia primită şi lua o decizie sau poate cere să revadă el însuşi faza în litigiu pe un monitor plasat pe marginea terenului.
Pentru ca toată lumea să fie informată, arbitrul de centru descrie un dreptungi în aer cu mâinile, arătând astfel că întrerupe jocul şi va recurge la asistenţa video.
Imagini lămuritoare sunt transmise atât la TV, cât şi pe ecranele gigant de pe arene.
CITEȘTE ȘI
Etichete: fifa , proces , cm 2018 , francisco lopez , arbitraj video , var
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Începe maratonul alegerilor din SUA: peste 240 de milioane americanii sunt chemați la urne pentru...