Remember CM 2010 Africa de Sud. Primul titlu mondial pentru Spania, după golul de poveste al lui Iniesta
13.06.2018, 21:14Cupa Mondială de fotbal, ajunsă la cea de-a 19-a ediţie, a avut loc între 11 iunie şi 11 iulie 2010 în Africa de Sud, potrivit site-ului FIFA. A fost pentru prima dată când turneul final al Cupei Mondiale s-a disputat într-o ţară din Africa. O altă premieră a constat în faptul că nicio echipă nu a debutat, deşi Slovacia a intrat în competiţie pentru prima dată ca naţiune independentă, până atunci evoluând în cadrul fostei Cehoslovacii.
Liga Națiunilor: Italia - Franța, duminică, 21:45, DGS 1
Liga Națiunilor: Israel - Belgia, duminică, 21:45, DGS 2
În urma preliminariilor, la care au participat 204 echipe naţionale, au ajuns în faza finală a competiţiei 32 de ţări. Dintre acestea, 13 echipe naţionale au fost din Europa, 6 din Africa, 5 din America de Sud, 4 din Asia, 3 din America de Nord, una din Oceania.
Naţionala României nu a reuşit calificarea la turneul final, având cea mai slabă campanie de calificare din istoria sa, ocupând locul cinci din şase echipe în grupa a şaptea preliminară europeană, după Serbia, Franţa, Austria şi Lituania, dar înaintea Insulelor Feroe, cu 12 puncte din zece meciuri.
Meciurile s-au desfăşurat pe zece stadioane: Stadionul Soccer City, din Johannesburg (94.700 locuri); Stadionul Ellis Park, din Ellis Park (62.567 locuri); Stadionul Moses Mabhida, din Durban (70.000 locuri); Stadionul Cape Town, din Cape Town (69.070 locuri); Stadionul Loftus Versfeld, din Pretoria (51.760 locuri); Stadionul Royal Bafokeng, din Rustenburg (42.000 locuri); Stadionul Nelson Mandela Bay, din Port Elizabeth (48.000 locuri); Stadionul Free State, din Bloemfontein (48.000 locuri); Stadionul Peter Mokaba, din Polokwane (46.000 locuri) şi Stadionul Mbombela, din Nelspruit (43.500 locuri).
Componenţa celor opt grupe a fost: Grupa A: Africa de Sud, Mexic, Uruguay, Franţa; Grupa B: Argentina, Nigeria, Coreea de Sud, Grecia; Grupa C: Anglia, SUA, Algeria, Slovenia; Grupa D: Germania, Australia, Serbia, Ghana; Grupa E: Olanda, Danemarca, Japonia, Camerun; Grupa F: Italia, Paraguay, Noua Zeelandă, Slovacia; Grupa G: Brazilia, RPD Coreeană, Cote d'Ivoire, Portugalia; Grupa H: Spania, Elveţia, Honduras, Chile.
Turneul din 2010 a fost câştigat de echipa Spaniei, care a învins în finală Olanda, aflată pentru a treia oară într-o finală de Campionat Mondial. În urma golului înscris de Andres Iniesta în minutul 116 al meciului, Spania a devenit a opta naţiune care a câştigat Cupa Mondială şi prima din Europa care a cucerit competiţia în afara continentului european.
Ţara gazdă, Africa de Sud, împreună cu Italia, câştigătoarea Cupei Mondiale din 2006, şi finalista de atunci, Franţa, au părăsit competiţia încă din faza grupelor. Noua Zeelandă a reuşit trei egaluri în grupă, care nu a ajutat-o să continue, dar i-a conferit titlul de singura echipă neînvinsă.
Echipele care au reuşit să treacă de faza grupelor au fost: Uruguay, Coreea de Sud, SUA, Ghana, Olanda, Slovacia, Brazilia, Chile, Argentina, Mexic, Germania, Anglia, Paraguay, Japonia, Spania şi Portugalia. De sferturile de finală au trecut Uruguay, Olanda, Germania şi Spania. În semifinale, Olanda a învins Uruguay cu 3-2, iar Spania a întrecut Germania cu 1-0. Finala mică a campionatului s-a desfăşurat la 10 iulie în Port Elizabeth şi a dat câştig de cauză Germaniei, care s-a impus cu 3-2 în faţa Uruguayului.
Marea finală a avut loc la 11 iulie, pe stadionul Soccer City din Johannesburg. Spania a câştigat Cupa Mondială de fotbal din Africa de Sud, după ce a învins Olanda cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după prelungiri. Spania, aflată la cea mai mare performanţă din istoria sa, s-a impus greu, dar meritat, prin golul marcat de Andres Iniesta (116), într-un moment în care olandezii jucau în 10 oameni, după eliminarea lui Heitinga. Olanda a pierdut a treia finală de Cupă Mondială, după cele din 1974 şi 1978. Spania a pus capăt unei serii de 25 de meciuri consecutive fără înfrângere pentru Olanda. A fost a şasea finală de Cupă Mondială care a avut nevoie de prelungiri.
La CM 2010 s-au înscris 145 goluri, cu două mai puţin decât în 2006, în Germania, nu mai puţin de patru jucători înscriind câte cinci goluri: David Villa (Spania), Diego Forlan (Uruguay), Thomas Muller (Germania) şi Wesley Sneijder (Olanda). Golgheterul competiţiei a fost desemnat germanul Muller, după criteriul secund, cel al paselor decisive (trei faţă de câte una).
Media de goluri la acest Mondial a fost de 2,29 pe meci, faţă de 2,30 la ediţia precedentă, fiind una dintre cele mai mici din istoria turneelor finale, Cupa Mondială pe ansamblu având o medie de 2,91 goluri pe meci.
La partidele de la Cupa Mondială 2010 au asistat 3.178.856 de spectatori. Audienţa cumulată pentru cele 64 de meciuri a depăşit 26 miliarde de telespectatori la nivel planetar, la Campionatul Mondial din 2010 fiind prezenţi 3.000 de ziarişti din presa scrisă şi paginile digitale, 900 de fotografi şi 15.000 de profesionişti din radio şi televiziune, cu un total de 179 de societăţi deţinătoare ale drepturilor de televizare. A fost primul Mondial în care partidele au fost filmate şi în tehnologia 3D.
AGERPRES
Etichete: fotbal , andres iniesta , cm 2010 , world cup 2010 , cm 2010 africa de sud , spania campioana mondiala , fotbal campionatul mondial , campionatul mondial 2010
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Univers 2024, devenind prima daneză...