CM 2018 | Unde se fabrică trofeul care se acordă campioanei mondiale
15.07.2018, 13:37CM 2018 | Eliminată de Suedia la baraj, Italia nu a participat la actuala ediție a Cupei Mondiale din Rusia, care își va desfășura finala la Moscova, însă trofeul pe care noua campioană îl va primi se fabrică într-un mic orașel din apropierea orașului Milano.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Este vorba despre Paderno Dugnano, un orășel de numai 48.000 de locuitori, unde există o fabrică înființată în 1900, acesta fiind locul unde este făcut trofeul pe care îl va primi naționala Franței sau cea a Croației, cele două mari finaliste.
Natalia Vodianova și Philip Lahm vor aduce trofeul la finala din acest an. Iker Casillas l-a adus la deschidere, alaturi de superbul fotomodel rus.
Trofeul original, făcut din aur, se află în proprietatea FIFA și este rar expus. Designul acestuia a fost realizat în 1970 de artistul Silvio Gazzania, care a câștigat concursul internațional pentru alegerea unul nou trofeu al Cupei Mondiale, un an mai târziu, după ce vechiul trofeu, "Cupa Jules Rimet", fusese furat, apoi recuperat. Culmea, trofeul pe care Brazilia l-a câștigat de trei ori în perioada 1958 - 1970, a fost din nou furat în 1983, din sediul Federaţiei de Fotbal din Brazilia, dar nu a mai fost recuperat nici până in ziua de azi.
Astfel, începând cu 1974, la fiecare patru ani, copia fidelă a trofeului, care este ridicat la finalul Cupei Mondiale de către echipa câștigătoare, este realizată cu minuțiozitate în fabrica GDE Bertoni din Paderno Dugnano.
Modest şi foarte realist, Gazzania a spus că a fost "bucuros" şi "mândru", dar şi puţin copleşit atunci când trofeul lui a fost arătat pentru prima dată publicului larg, la Cupa Mondială din 1974.
"Prima decernare a însemnat totul pentru mine", spunea Silvio Gazzaniga, vorbind despre momentul în care căpitanul de atunci al echipei vest-germane, Franz Beckenbauer, a ridicat trofeul deasupra capului.
În prezent, regulamentul FIFA stipulează că trofeul creat de Silvio Gazzaniga - înalt de 36,8 centimetri, 6,175 kg, din care 4,9 kg este aur de 18 carate şi restul este reprezentat din două straturi de malachit - nu poate fi luat de nicio ţară. La fiecare patru ani, câştigătorii Cupei Mondiale primesc o copie a trofeului, care să le aducă aminte de victoria lor, în timp ce trofeul original rămâne permanent în custodie în Elveţia.
Mai mult, toți membrii unei echipe (jucători, antrenori și manageri) care se clasează pe podium primesc medalii și insigne cu însemnul Cupei Mondiale. Câștigătorii primesc medalii de aur, membrii echipei de pe locul 2 primesc medalii de argint, în timp ce membrii ocupantei locului 3 vor primi medalii de bronz.
La ediția din 2002 a avut loc o excepție, după ce membrilor tării gazdă, Coreea de Sud, care a terminat turneul final pe locul 4, le-au fost acordate medalii. În 2007, FIFA a anunțat că toți membrii echipelor câștigătoare de Campionat Mondial, între anii 1930 și 1974, au fost recompensați retroactvi cu medaliile câștigătorilor.
Etichete: italia , trofeu , franta , finala , cupa mondiala , fifa , campioana mondiala , croatia , cm 2018 , replica , fabrica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...