Un șir de coincidențe stranii, care durează de zeci de ani, ne face să sperăm la CM
11.09.2013, 23:41Radamel Falcao, Freddy Guarin, James Rodriguez, Jackson Martinez, Cristian Zapata... Enumerarea super-jucătorilor din naționala Columbiei poate dura până la epuizarea lotului antrenat de argentinianul Jose Pekerman.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Columbienii știu că au o superechipă, poreclită, în ultimii ani drept „Belgia Americii de Sud” pentru că, la fel ca naționala lui Hazard, Kompany și Courtois, Columbia este văzută ca o mare putere fotbalistică „emergentă”, capabilă să „spargă” dominația forțelor tradiționale din sportul rege.
Cu toate acestea, din patru în patru ani, conaționalii lui Gabriel Garcia Marquez privesc cu emoție spre Europa, acolo unde o stranie coincidență face ca, o selecționată în aceleași culori să împărtășească, la fiecare Campionat Mondial, aceeași soartă cu echipa lor.
România și Columbia se califică numai împreună la Mondiale
Jurnaliștii columbieni au observat, de ceva vreme, că, de peste 40 de ani, Columbia și România merg braț la braț, despărțite de peste 10.000 de kilometri, în campaniile de calificare pentru Campionatul Mondial. Mai exact, de câte ori se califică România, se califică și Columbia. Sau invers. Și de câte ori una dintre ele ratează calificarea, ca într-un ciudat joc al sorții, și cealaltă pierde calificarea.
Superstițiile cetățenilor din țara miticului și fictivului Macondo s-au amplificat în ultima săptămână. Aflată într-o formă de zile mari, Columbia a învins-o pe vecina și rivala sa, Ecuador, cu 1-0, pe propriul teren, vineri, 6 septembrie, în aceeași zi în care România trecea de Ungaria cu 3-0. Patru zile mai târziu, marți, 10 septembrie, România pierdea cu Turcia, cu 2-0, la București.
După câteva ore, Columbia pierdea cu Uruguay, cu același scor, deși în deplasare. Și Turcia, și Uruguay, sunt echipe care au început prost actualele preliminarii, au fost o vreme scoase din calculele calificării, pentru a reveni în ultimele partide și a-și redepune candidatura la calificarea la Campionatul Mondial din Brazilia.
Ultimul turneu final mondial la care a participat România a fost în 1998, același an în care a ajuns și Columbia ultima oară la un Campionat Mondial. Dacă „tricolorii” au fost eliminați în optimi de Croația, Columbia nu a reușit să treacă de prima fază, cele două naționale fiind în aceeași grupă.
Ambele s-au calificat la trei ediții consecutive în 1990, 1994 și 1998
La fel cum s-a întâmplat în 1994, precedentul CM la care am participat împreună. Atunci, cu Generația de Aur a lui Hagi pe teren, România a ajuns până în sferturi, în timp ce Columbia a plecat din nou acasă după faza grupelor. Și atunci am fost colegi de grupă.
În 1990, România a fost eliminată în optimi, după penalty-uri, de Irlanda. Columbia a pierdut, tot în optimi, 1-2, în fața Camerunului, echipă calificată din grupa României.
Mergând înapoi în timp, atât România, cât și Columbia, au ratat calificarea la Mondialele din 1986, 1982, 1978 și 1974.
În 1986, Columbia a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă, în preliminarii, ajungând la baraj, unde a fost învinsă de Paraguay. În 1986, România a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă, după Anglia și Irlanda de Nord.
În 1982, Columbia a ratat calificarea fiindcă s-a clasat a treia în grupă în preliminarii, după Peru și Uruguay, în timp ce România a încheiat tot pe locul trei grupa preliminariilor, după Ungaria și Anglia.
În 1978, Columbia a ratat calificarea, clasându-se pe locul trei în grupă, în preliminarii, după Brazilia și Paraguay, iar România a ratat calificarea, clasându-se pe locul 2 în grupa 8, după Spania. Atunci, grupele preliminare aveau doar câte trei echipe, calificându-se doar prima din fiecare grupă.
În 1974, Columbia a ratat calificarea, clasându-se a doua în grupă, după Uruguay. România a ratat calificarea, clasându-se a doua în grupa preliminară, după Republica Democrată Germană.
Între 1950 și 1990, ambele au câte o singură participare
Dacă ținem cont că, în perioada postbelică, ambele naționale au câte o singură participare, România în 1970, în Mexic, iar Columbia în 1962, în Chile, straniile coincidențe merg mai departe.
În preliminariile pentru 1966, istoria se repetă: Columbia termină pe trei grupa preliminară, după Chile și Ecuador, ratând calificarea. România termină pe trei, după Portugalia și Cehoslovacia, ratând calificarea.
În 1958, România ratează calificarea după ce încheie grupa preliminară pe locul 2, după Iugoslavia, în timp ce Columbia termină pe trei, după Paraguay și Uruguay.
În 1954, România termină pe locul 2 grupa preliminară, după Cehoslovacia, în timp ce Columbia este sancționată de FIFA pentru încălcarea normelor transferurilor internaționale.
În 1950, nici România, nici Columbia nu au luat parte la startul preliminariilor pentru Campionatul Mondial.
Ambele echipe au încă șanse de calificare la CM 2014
Așadar, dacă ținem cont și de faptul că fotbalul profesionist columbian nu exista încă în anii 30, iar România a participat la aceste ediții ale Cupei Mondiale fie invitată (1930), fie pentru că adversara cu care trebuia să-și dispute calificarea s-a retras (Egiptul, în 1938), doar în 1934 fiind nevoie de un meci preliminar, cu Iugoslavia (2-1 pentru România), putem conchide că România și Columbia au o istorie fotbalistică bizar de asemănătoare, cel puțin în privința Campionatelor Mondiale.
În actualele preliminarii, Columbia este încă ”în cărți”, cu 26 de puncte, fiind pe locul 2 în grupa sudamericană a preliminariilor, în timp ce România are, la rândul său, șanse, totul depinzând de rezultatele contracandidatelor noastre, Turcia și Ungaria. Iar cât timp Falcao&Co. mai au șanse de a ajunge în Brazilia, putem, măcar de dragul coincidențelor care durează de zeci de ani, să ne păstrăm speranța.
Legendă: Între 1930 și 1954, Columbia nu a participat la startul preliminariilor pentru Campionatul Mondial. România nu a participat în 1950 în preliminarii.
NU - nu s-a calificat.
DA - s-a calificat la turneul final.
Etichete: falcao , romania , columbia , cm 2014 , preliminarii , campionatul mondial , guarin , james , jackson , coincidente , 1994 , stranii , 1990 , 1998 , sanse de calificare , 1962 , 1970 , jese pekerman
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...